cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  27.05.2021 07:51:39

Guvernérka Fedu Lael Brainard: USA musí vyhrát CBDC závod, aby udržely status dolaru jako globální rezervní měny

Guvernérka Federálního rezervního systému (FED) vyzvala USA, aby byly v čele rozvoje CBDC a udržely si tak roli amerického dolaru jako globální rezervní měny.

Guvernérka Fedu tvrdí, že Spojené státy musí být v čele vývoje digitální měny vydávané centrální bankou (CBDC), aby posílily roli amerického dolaru jako globální rezervní měny.

V oznámení z 24. května guvernérka Federálního rezervního systému Lael Brainard tvrdila, že přední projekty CBDC by mohly mít „významný účinek“ na globální finanční systém, a naléhala na USA, aby zajistily, že budou hrát vedoucí roli v rozvíjejícím se ekosystému CBDC:

"Vzhledem k potenciálu CBDC získat přední postavení v přeshraničních platbách a roli dolaru v rezervní měně je pro USA životně důležité, aby byly při vývoji přeshraničního standardu u jednacího stolu."

FED se soustředí na 4 hlavní faktory

Oznámení zmiňuje, že FED „zaostřuje“ na čtyři klíčové oblasti rozvoje CBDC - „rostoucí role digitálních soukromých peněz, přechod k digitálním platbám, plány využití zahraničních CBDC při přeshraničních platbách a obavy z finančního vyloučení.“

Guvernérka nabídla některé z potenciálních výhod přijetí spuštění CBDC, když tvrdila, že pandemie covid-19 „zrychlila migraci na digitální platby“ mezi americkými domácnostmi a konstatovala, že distribuce předplacených debetních karet jako úleva domácnostem trvala „týdny“, pokud neměly aktuální bankovní informace podané u ministerstva financí.

„Musíme prozkoumat - a pokusit se předvídat - do jaké míry mohou potřeby a preference domácností a podniků dále migrovat na digitální platby v průběhu času,“ dodala.

Obavy ohledně stablecoinů

Brainard rovněž zdůraznila potenciální rizika spojená s rozsáhlým přijetím soukromých stablecoinů, což naznačuje, že CBDC by mohla poskytnout nástroje a výhody spojené se stávajícími USD stable tokeny, aniž by to narušilo vládní kontrolu nad měnovou politikou.

„Na rozdíl od nekrytých měn centrálních bank nemají stablecoiny status zákonného platidla. Existuje riziko, že rozšířené používání soukromých peněz pro platby spotřebitelům by mohlo fragmentovat části amerického platebního systému způsobem, který by znamenal zátěž a zvyšoval náklady pro domácnosti a podniky,“ řekla.

„Při každém hodnocení CBDC je důležité si ujasnit, jaké výhody by CBDC nabídlo nad rámec současných a nově vznikajících platebních možností, jaké náklady a rizika by CBDC mohlo obnášet a jak by to mohlo ovlivnit širší politické cíle.“

20. května předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell oznámil, že FED sestaví dokument pojednávající o výhodách a rizicích CBDC, který uvádí: „S rostoucím růstem používání stablecoinů musí být naše pozornost věnována příslušnému regulačnímu a dohledovému rámci.“

Jak se zdá, digitální měny centrálních bank jsou stále závažnějším tématem. Ať už diskuse dopadne jakkoliv, vzhledem ke stále rostoucímu vlivu digitálních měn, pravděpodobně bude jejich používání v budoucnu hrát nezastupitelnou roli.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688