mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.05.2021 17:30:00

Nový digitální nástroj Access2Markets usnadní obchod mezi EU a Arménií

Nový digitální nástroj Access2Markets usnadní obchod mezi EU a Arménií

26.05.2021 / 17:12 | Aktualizováno: 26.05.2021 / 17:30

Access2Markets nabízí všestrannou podporu obchodní spolupráci a rozvoji obchodu mezi členskými státy EU a třetími zeměmi, konkrétně zejména se zeměmi Východního partnerství včetně Arménie. Cílem je vznik srozumitelné informační platformy k obchodu a obchodnímu prostředí a tím usnadnění regionálního obchodu.

Webová stránka Access2Markets (https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/home) je bezplatná interaktivní online služba, s jejíž pomocí mohou firmy z EU najít informace k podmínkám dovozu na unijní trh, podmínkám vývozu do více než 120 mimounijních zemí a také informace o vnitrounijním obchodu pro importéry do či exportéry z unijních zemí. Portál poskytuje také informace o clech a daních, které musí firma zaplatit v zemi dovozu (ať už se jedná o zemi EU či třetí zemi).

Dále lze na portálu najít informace o řadě dalších oblastí mezinárodního obchodu, jako jsou informace o pravidlech původu (rules of origin), obchodních dohodách, antidumpingových povinnostech, daních a postupech dovozu, dalších formalitách a požadavcích (včetně ukázek formulářů) nebo také hlavních překážkách obchodu. V případě Arménie je hlavní přetrvávající překážkou obchodu pouze nedostatečná ochrana Geografického označení původu (EU Geographical indications) u vín a lihovin (HS2204, HS2208).

Evropským firmám neobeznámeným se zahraničním obchodem nabízí portál Access2Markets také detailní návody krok za krokem pro obchod se zbožím a službami, vysvětlení hlavních obchodních konceptů, užitečné kontakty, příklady úspěšných firem (success stories) a obchodní novinky. Nástroj My Trade Assistant usnadňuje hledání konkrétních informací, stačí vyplnit políčka „země původu“ a „cílová země“ a konkrétní kód výrobku.

Přímý přístup k obsahu portálu Access2Markets je vzhledem ke copyrightu možný pouze z IP adres na území EU. Uživatelé z mimounijních zemí mohou požádat o přístup prostřednictvím formuláře.

EU je s více než 20% podílem druhým největším exportním partnerem Arménie. EU je také se zhruba 20% podílem na celkovém dovozu do země druhým největším zdrojem arménského importu. Cílem platformy Access2Markets je dále firmám (zejména SME a VSE) usnadnit přístup na mimounijní trhy, podpořit obchod a zajistit rychlejší a méně nákladné pochopení příslušných předpisů.

Sabina Nováková (ZVZÚ) a Davit Dilanyan (obchodně-ekonomický úsek), ZÚ Jerevan


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688