Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  26.05.2021 13:41:58

Je inflace investiční horor, anebo příběh s happy endem?

Je nečekaný nárůst amerických spotřebitelských a výrobních cen investiční horor, anebo příběh s happy endem? Podle Stephena Dovera, hlavního tržního stratéga a vedoucího Franklin Templeton Investment Institute, jsou tu tři důvody, proč by se měli investoři obávat. Zároveň ale upozorňuje, že příštích několik měsíců bude plných zvratů.

Děsivé filmy začínají idylickými scénami plnými radosti. Ale ostřílení fanoušci hororu už ví, že na ně číhá nebezpečí. Prvním signálem je často změna hudby, kdy melodii nahradí disonance. V nejlepších hororových filmech ale tyto první signály pominou bez katastrofy. Radost pokračuje, diváci se uklidní. A teror zaútočí až později.

Investoři s americkými dubnovými daty okusili inflační děs, když inflace spotřebitelských a výrobních cen v USA neočekávaně vzrostla. Hudba nálady na trhu se změnila - akcie, dluhopisy a dokonce i kryptoměny klesaly. Na konci týdne však inflační strach ustoupil. Trhy se zotavily a investoři se s radostí vydali na své první víkendové pikniky. Nicméně tři důvody naznačují, že je důvod mít strach.

Tři důvody, proč se obávat

Zaprvé, trhy se letos vezly na růžové vlně. Očkování, otevírání ekonomiky a fiskální i měnová politika podporovaly očekávání růstu a výnosů, díky čemuž rizikové prémie klesaly. Výsledková sezóna za první čtvrtletí letošního roku zatím přináší hvězdné výsledky a výnosy indexu S&P 500 vzrostly téměř o třetinu ve srovnání s touto dobou loni. Pořekadlo „prodej v květnu a odejdi“ může mít historický základ. Ale letos může platit i proto, že od teď bude obtížné, aby se situace ještě o hodně zlepšila.

Zadruhé, ceny aktiv odrážejí nejisté budoucí výsledky. Pouhé diskontování budoucích peněžních toků nyní nestačí a riziková prémie za pochybnost se zdají být oprávněně. Příchod vyšší než očekávané inflace v USA vnáší otázky tam, kde dříve nebyly. Konkrétně otázky ohledně načasování, rychlosti a rozsahu budoucího navýšení úrokových sazeb americkým Fedem. Větší nejistota vyžaduje i vyšší rizikovou prémii, a tedy nižší valuace.

To vede k debatě o tom, zda je tato inflační vlna jen přechodná, anebo trvalá. Předseda Fedu Jerome Powell vytrvale tvrdí, že přechodná. Místopředseda Fedu Richard Clarida ale vyjádřil překvapení nad velikostí dubnového skoku na indexu spotřebitelských cen. Po několika desetiletích nekonzistentních výhledů inflace Fedu mohou být předpovědi této instituce až příliš sebevědomé.

Vzhledem k tomu, že se krátkodobý pohon vyšších cen (poptávka podporovaná mimořádnými fiskálními stimuly a měnovým uvolněním spolu s omezenou nabídkou) pravděpodobně v nejbližší době nesníží, může být zářný optimismus ohledně přechodné inflace v průběhu roku 2021 opakovaně zpochybňován, a možná i po delší dobu. Volatilita (hlavní míra nejistoty trhu) se pravděpodobně bude opakovat, což sníží výnosy očištěné o riziko u všech hlavních tříd aktiv.

Zatřetí, pokud by se inflace a inflační očekávání více zakořenily, měli by investoři větší problém najít si před ní útočiště. Rostoucí úrokové sazby by tlačily dolů ceny dluhopisů, vládních i podnikových. Vyšší sazby hypoték by utlumily chuť k nemovitostem. A ostatní třídy aktiv, které chrání před zvyšující se inflací, tvoří většinou jen malou část průměrného portfolia. Někteří tvrdí, že zajištění proti inflaci představují akcie. Ale pouze některé společnosti budou zvyšovat ceny, navyšovat výnosy a zisky.

Rovněž stojí za zmínku, že faktory, které nyní zvyšují ceny akcií, by se mohly vytratit. Znovuotevření ekonomiky po pandemii představuje jednorázové posílení poptávky a produkce, nikoli opakované. Fiskální stimul z ekonomických i politických důvodů skončí a bude nahrazen fiskální brzdou. A pokud na základě těchto skutečností budou muset akcioví analytici zohlednit také navýšení úrokových sazeb Fedu, prognózy trhu ohledně zisků mohou klesat, nikoli růst.

Jak tedy tento příběh skončí? Čeká investory několik měsíců úzkosti?

Pro ekonomy jsou výsledky nejasné. Naboostovaná poptávka se zmírní. Dočasná omezení na straně nabídky mohou vyřešit kapitálové investice, inovace ve výrobě a distribuci. A zvýšená produktivita je klíčem k dlouhodobému ekonomickému růstu. Ale kombinace rozsahu fiskálního a měnového uvolňování za posledních 12 měsíců je bezprecedentní.

Mnoho cen, zejména u zboží, které se kupuje často, jako je benzín, jídlo, letenky nebo stavební potřeby, roste nejrychleji za celou generaci. Firmy hlásí potíže s hledáním kvalifikovaných pracovníků. A pokud by rychlý růst cen změnil vnímání inflace, mohli by dostat strach i ekonomové.

I když jsou horory předvídatelné a schematické, čelíme úplně jiné budoucnosti. Dalších šest měsíců budou doprovázet zvraty v zápletce, ale neměli bychom se ubírat ke strachu. Investoři jen musí být pilnější než kdy dříve, aby našli příležitosti, které budou z měnící se ekonomiky těžit.

Zdroj: Franklin Templeton

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688