Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.05.2021 09:12:00

Rozbřesk: V německé ekonomice dál panuje optimismus

V německé ekonomice nadále panuje velmi dobrá nálada. I když předběžný index nákupních manažerů v průmyslu (PMI) minulý týden poklesl, když začal reflektovat problémy se subdodávkami komplikujících výrobu v některých oborech, květnové Ifo dopadlo výborně. Celkový index se opět zvýšil, a to jak díky příznivějšímu hodnocení současné situace, tak i pozitivním očekáváním firem. Očekávání firem jsou dokonce na více než desetiletém maximu, což svědčí příznivých vyhlídkách německé ekonomiky v nadcházejících postkovidových časech.

Jediná korekce, ke které v posledním měsíci došlo, se týká průmyslu, kde se optimistický výhled mírně zchladil pravděpodobně v důsledku nutnosti vyrovnávat se se třemi základními problémy, které trápí mimochodem průmysl i v ČR. Jsou to jednak vysoké ceny surovin a energií, stále ještě komplikovaná mezinárodní doprava a nedostatek zahraničních dílů. V každém případě na nedostatek zakázek si firmy ani tentokrát nestěžují. Velká očekávání panují naproti tomu ve službách, které věří v návrat k normálu, a to i včetně cestovního ruchu. Celkově Ifo vyznívá ve prospěch brzkého a rychlého oživení ekonomiky, které bude těžit jak z pozitivního vývoje zahraniční poptávky, tak i té domácí – jak ostatně vyplývá z průzkumu v samotném odvětví obchodu. Současně s vyšší mírou optimismu klesá i míra nejistoty, s jakou německé firmy predikují vývoj v následujících šesti měsících. Je výrazně menší než loni, nicméně na úroveň roku 2019 se pořád ještě nedostala.

Včerejšek ovšem nepřinesl pouze výsledky Ifo, ale i podrobnější čísla o vývoji německé ekonomiky v prvním čtvrtletí, podle kterých HDP poklesl mezičtvrtletně o 1,8 % a ve srovnání s posledním kvartálem roku 2019 byl o pět procent níže. K ekonomickému poklesu tentokrát přispěla především spotřeba domácností, ovlivněná nástupem další vlny epidemie, ale také horší výsledky zahraničního obchodu v důsledku výraznějšího navýšení dovozů. S postupným uvolňováním protipandemických opatření však lze očekávat, že se ekonomika už ve druhém čtvrtletí opět vrátí k růstu a napomůže ji v tom i odložená poptávka, kterou reflektuje zvýšená míra úspor podobně jako u nás. Ostatně již zmíněné Ifo to docela dobře napovídá.


*** TRHY ***


CZK a dluhopisy

Koruna se i v průběhu včerejšího obchodování pohybovala těsně nad úrovní 25,40 EUR/CZK podporovaná pozitivním sentimentem na trzích a perspektivou zvyšování úrokových sazeb. O něm ostatně v Deníku N pohovořil i guvernér Rusnok (https://bit.ly/2QSuacZ), podle kterého k prvnímu navýšení repo sazby dojde v červnu nebo až s novou prognózou v srpnu. Celkově rozhovor guvernéra vyznívá optimisticky a potvrzuje, že ČNB se dívá do budoucna spíše než na aktuální „přestřelenou“ inflaci a že chce, aby rozhodnutí centrální banky vyvolalo určité ochlazení ekonomiky. Guvernér rovněž připomněl, že rychlejší posilování koruny bude “odlehčovat potřebu rychle zvyšovat sazby”. Dnes uvidíme, jak optimismus centrální banky ohledně rychlého zvyšování sazeb vezme vážně dluhopisový trh, kde se budou nabízet další tři státní bondy se splatností zhruba tři, deset a jedenáct let. Celkem chce MF získat dalších 14 mld. korun na pokrytí schodku rozpočtu a dluhové služby.

Zahraniční forex

Pokračující oživení v eurozóně, jež se odrazilo ve zlepšené podnikatelské náladě v Němmecku (viz Ifo) pomáhá euru. Naopak dolaru napomáhají holubičí výroky linoucí se Fedu. Ty stálé (jako včera Clarida) interpretují současnou vysokou inflaci jako dočasný fenomén.

Forint včera oslabil v reakci na zasedání MNB, které nejenže nepřineslo zvýšení sazeb, ale navíc komentář centrální banky možná nebyl tak jestřábí jak by trh očekával. Na druhou stranu MNB jasně řekla, že proinflační rizika vzrostla a že je připravena proaktivně utáhnout měnové podmínky (jinak řečeno jen posílení forintu nestačí). Není tedy třeba nic měnit na našem výhledu, že základní sazba MNB bude zvýšena na červnovém zasedání společně se zveřejněním nové inflační prognózy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688