Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  27.05.2021 08:00:00

Vdovský důchod nenáleží pozůstalému automaticky - jaké jsou podmínky, jak a kde o tento důchod žádat? Zpětně se doplácí maximálně 5 let.

Vdovský a vdovecký důchod jsou druhy pozůstalostních důchodů poskytované osobám, které přišly o manžela či manželku, tedy ovdověly. Dle zákona náleží tento pozůstalostní důchod manželovi/manželce, pokud manželství existovalo k datu úmrtí manželky či manžela. Jestliže bylo manželství rozvedeno, pozůstalostní důchod po bývalém manželovi/bývalé manželce nenáleží. Stejně tak nenáleží důchod po druhovi/družce ani po registrovaném partnerovi nebo partnerce, a to ani v případě jejich dlouhodobého soužití ve společné domácnosti a společné výchovy dětí. Nárok na vdovský/vdovecký důchod taktéž zaniká, pokud pozůstalá manželka či manžel uzavře nové manželství.

Jaké jsou tedy základní podmínky pro nárok na vdovský či vdovecký důchod?
Jak jsme si řekli dříve, základní podmínkou, aby měl pozůstalý nárok na tento důchod je, že byl se zesnulou osobou v den jejího úmrtí v manželském svazku.
Další podmínkou je, že zemřelá osoba pobírala starobní či invalidní důchod anebo splnila ke dni úmrtí potřebné podmínky pro nárok na starobní, předčasný starobní či invalidní důchod. Tím se myslí hlavně potřebné doby pojištění (odpracované roky) pro získání těchto důchodů. V praxi tedy například vdovský důchod nenáleží pozůstalé manželce po zemřelém manželovi, který nepobíral žádný důchod a ke dni úmrtí nesplnil podmínku doby pojištění - třeba z důvodu dlouhodobé nezaměstnanosti. Pokud ale manžel či manželka zemřel/a následkem pracovního úrazu, vzniká nárok na vdovský či vdovecký důchod automaticky a potřebné doby pojištění se nevyžadují.

Kdy a kde se o vdovský a vdovecký důchod žádá a jaké doklady je třeba mít s sebou?
Je třeba vědět, že nárok na vdovský důchod není automatický a že je nutné i o tento důchod požádat. S žádostí neotálejte, ale zároveň není třeba v těžké životní situaci spojené se ztrátou blízké osoby hned řešit pozůstalostní důchod. Vdovský důchod vám bude doplacen i zpětně od data vzniku nároku (obvykle od data úmrtí manžela/manželky), přičemž nevyplacené splátky důchodu budou doplaceny. Limit pro výplatu důchodu je 5 let zpátky, poté dochází k zániku nároku na výplatu jednotlivých splátek.
Žádost o důchod podává sám občan, a to na OSSZ podle místa trvalého bydliště, v Praze na kterémkoliv územním pracovišti PSSZ. Žádost o důchod se podává osobně, případně je možné k tomuto úkonu zmocnit jinou osobu na základě udělené plné moci (nevyžaduje se její úřední ověření). Tato žádost nemá speciální formulář, proto ji s žadatelem sepíše odborník oddělení důchodového pojištění a někdy se může jednat o časově náročnější úkon.
Doklady, které si s sebou budete potřebovat vzít se budou lišit podle toho, zda zemřelá osoba již pobírala starobní, předčasný starobní či invalidní důchod nebo ne. Pokud ne, budete dokládat informací více, podobně jako při žádosti o starobní důchod (případně invalidní důchod), aby pracovníci OSSZ/PSSZ mohli posoudit, zda zesnulý již splňoval nárok na důchod. Souhrn potřebných dokumentů uvádíme ZDE.

O nároku na důchod a jeho výši rozhodne ČSSZ do 90 dnů od podání žádosti a rozhodnutí zašle žadateli doporučeně do vlastních rukou. Vdovský či vdovecký důchod je následně doplacen zpětně ode dne úmrtí manžela/ky.

16.05. 10:30  Oddělená domácnost (Lucie)
31.05. 16:36  Jaká je výše? (Kurzy.CZ)
30.05. 11:08  Vdovsky duchod (Jitka Zrnova)
28.05. 17:47  Důchod vdovský (Hulkova)
28.05. 17:45  Důchod (Hulkova)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688