mzv.cz (MZv ČR)
Zdraví  |  25.05.2021 20:55:57

Podmínky vstupu na území Norska v důsledku epidemie COVID-19 (25.5.2021)

Podmínky vstupu na území Norska v důsledku epidemie COVID-19

19.04.2021 / 14:45 | Aktualizováno: 25.05.2021 / 18:51

Norská vláda s platností od 29. 1. 2021 zakázala vstup do země cizincům bez bydliště na území Norska. Osoby, které mají za zákazu výjimku, a přijíždějící z tzv. červené země jsou povinny se prokázat na hranicích negativním testem na covid-19, ne starším než 24h. Dále jsou povinny na hranici předložit potvrzení o provedení registrace před příjezdem do země a na hranici absolvovat bezplatný test na covid-19. Následuje povinná desetidenní karanténa. Od 21. 5. 2021 byl rozšířen způsob, jakým cizinci dlouhodobě či přechodně pobývající v Norsku mohou své právo návratu do země prokázat.

VSTUP NA ÚZEMÍ NORSKA A TRANZIT

Na území Norska mohou s platností od 29. 1. 2021 vstupovat vedle norských občanů pouze osoby, které v zemi trvale žijí a do země se vracejí. Doposud bylo tuto skutečnost možno prokázat pouze zápisem v národní registru (obdoba naší trvalé adresy), který je ovšem podmíněn přidělením tzv osobního čísla (peronal number - obdoba našeho RČ). Nově se umožňuje prokázat existenci domova v Norsku, do kterého se cestovatel navrací, i jinými způsoby. Informace o podmínkách, za kterých lze umožnit cizinci vstup do Norska je uvedena na webu norského Ředitelství pro migraci.

Pro vstup do Norska je třeba současné splnění dvou podmínek:

Podmínka č. 1 - trvalý pobyt nebo přechodný pobyt nebo právo pobytu v Norsku jako občan EU (probíhající pracovní kontrakt nebo potvrzení o probíhajícím studiu)

Podmínka č. 2 - být rezidentem v Norsku, tj. mít v Norsku "permanent home"

Naplnění podmínky č. 2 lze prokázat potvrzením o pobytu vydaném národním registrem nebo prokázáním vlastnictví místa k bydlení v Norsku ( např. výpis z katastru nemovitostí nebo doklad o platbě daní) nebo předložením nájemní smlouvy na jméno cestovatele, která byla uzavřena již před jeho odjezdem z Norska a trvá i v době návratu. Není-li cestovatel schopen předložit potvrzení o pobytu z Národního registru, musí současně prokázat, že do zahraničí odjel z Norska (např. letenkou).

Pokud cestovatel před odjezdem ze země z nějakých důvodů pronájem ukončil a jiný si pro návrat zajistil, je třeba prokázat důvod předchozího i navazujícího pobytu (pracovní smlouva pokračující s totožným zaměstnavatelem, potvrzení o probíhajícím studiu).

Vlastnictví rekreačních nemovitostí na území Norska ani jejich dlouhodobý pronájem nenahrazuje trvalý pobyt. Do Norska stále není možno vstoupit na základě nově uzavřené pracovní smlouvy a zajištěného bydlení.

Ze zákazu vstupu na území Norska mají výjimku osoby (cizinci), které (a) zajišťují kritické celospolečenské funkce, (b) jsou řidiči zajišťující mezinárodní přepravu osob či zboží na komerční bázi, (c) jsou občany Švédska či Finska, kteří jsou zaměstnání v norských zdravotních zařízeních, (d) vykonávají své právo návštěvy dítěte (např. po rozvodu), (e) mají speciálními důvody pro pobyt v zemi (jako např. péče o nemocnou osobu či výchova dítěte), (f) přijíždějí za účelem návštěvy blízkých rodinných příslušníků žijících dlouhodobě v Norsku (mezi blízké příslušníky nejsou zařazeni prarodiče, dospělé děti, jejich rodiče, přítel/přítelkyně), (g) tranzitují přes norská letiště či (h) jsou zahraničními novináři nebo tvoří posádku norských lodí či letadel.

Patří-li cizinec do některé z výše uvedených kategorií, které mají ze zákazu vstupu na norské území výjimku, nebo v Norsku trvale žije, platí pro něj následující podmínky pro vstup:

Zastupitelský úřad uvádí informace získané z autorizovaných veřejných zdrojů (viz "odkazy na místní instituce" níže) a nemůže garantovat postup a rozhodovací proces norských policejních úředníků na hraničních přechodech.

Podmínky karantény v Norsku:

Každý, kdo přijíždí do Norska, musí nastoupit okamžitě karanténu v karanténním hotelu v místě překrošení hranic, pokud jeho cestu do zahraničí nelze posoudit jako nezbytnou. Délku karantény lze zkrátit z 10 na 7 dní, pokud bude osoba v mezidobí 2x negativně testována. K prvnímu testu musí dojít během prvních tří dní po vstupu - akceptován je rychlotest i standardní PCR-test prodělaný na hranici. Ke druhému testu (tentokrát pouze metodou PCR) by mělo dojít sedmí den po vstupu do země. Karanténa je povinná do doby, než osoba obdrží druhý negativní výsledek testu.

Výjimku z karantény mohou mít pouze (a) osoby cestující z tzv. žlutých zemí s malým rizikem nákazy, (b) osoby přijíždějící do Norska za účelem péče o dítě, návštěvy těžce nemocného blízkého člověka či pohřbu a (c) pendleři a vybrané skupiny studentů ze Švédska a Finska, (d) řidiče kamionů a vlakových souprav (jsou vyňati z povinnosti karantény jen během pracovní doby, nikoliv ve volném čase), (e) osoby pozvané norskými úřady za účelem vykonání oficiální návštěvy a (f) posádky některých letadel a lodí. Ve velmi specifických případech má možnost vedení norských firem umožnit zaměstnancům, kteří vykonávají společensky kritické funkce nebo zajišťují základní potřeby obyvatelstva, vynětí z povinnosti karantény během pracovní doby poté, co byl zaměstnanec negativně testován PCR-test 3. den po příjezdu do země.

Pro udělení výjimky z karantény v zemi nelze využít potvrzení o prodělání Covid-19 jiné, než potvrzení vydané v Norsku.

DOPRAVA

V zemi funguje vnitrostátní letecká, vlaková i silniční přeprava osob, byť v omezeném režimu. Platí výzva vlády k omezení cestování v zemi na nezbytné minimum. Před přesuny do jednotlivých částí Norska je místními úřady důrazně doporučováno seznámit se s případnými lokálními restrikcemi a pravidly na webových stránkách příslušných krajů či obcí. Cestovat nesmí nemocní či lidé v karanténě. V případě objevení se příznaku nemoci je třeba se ihned vrátit do místa trvalého bydliště. Neměly by být podnikány cesty či volnočasové aktivity, které mohou s velkou mírou pravděpodobnosti vést k nutnosti volat záchrannou službu. Při cestování by se lidé měli maximálně vyhýbat veřejné dopravě. I během cestování platí pravidlo 1m odstupů.

Mezi Prahou a Oslo již od počátku září 2020 není přímé letecké spojení. Nízkonákladová aerolinka Norwegian nabízí k prodeji letenky do/z Prahy od března 2021, což však v žádném případě negarantuje reálné obnovení provozu na lince Praha – Oslo v zimních měsících. Totéž platí pro spojení Oslo-Vídeň či Oslo-Mnichov. Aerolinka SAS aktuálně nabízí nepřímé lety na lince Praha – Oslo -Praha většinou via Copenhagen, Frankfurt nebo Stockholm. Do Vídně létá z Oslo každý den spoj společnosti WizzAir.

OPATŘENÍ

Aktuálně v zemi platná opatření na národní úrovni lze nalézt v letáku norského Ministerstva zdravotnictví a pečovatelských služeb v anglickém jazyce.

Lidé přijíždějící do země se symptomy nachlazení či chřipky musí jít do izolace a vydržet v ní minimálně do 7. dne po odeznění všech příznaků. Jednotlivci v karanténě, ale bez symptomů, mohou opustit místo karantény v případě, že se snaží dostat mimo Norsko do své domovské země. Přeprava z místa karantény do místa odjezdu/odletu musí být realizována v souladu místními zdravotními opatření.


ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Více informací lze nalézt na webových stránkách norské vlády, Norského institutu pro národní zdraví a Ředitelství pro migraci.

NÁVRAT DO ČR Z NORSKA

V seznamu zemí s nizkým, středním a vysokým rizikem nákazy onemocnění Covid-19 vydaném Ministerstvem zdravotnioctví ČR a účinném ode dne 24. 5. 2021 je Norsko zařazeno mezi země se středním rizikem nákazy.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví.

Aktuální podmínky pro vstup na území ČR lze nalézt na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR. Norsko v současné době patří z pohledu ČR mezi země se středním rizikem nákazy. Při příjezdu do země hromadným dopravním prostředkem je třeba předložit na hranicích negativní PCR (72 hodin) nebo antigenní (24 hodin) test. Na území Norska se lze nechat otestovat např. v následujících zdravotních zařízeních Kry (PCR), Dr Dropin (PCR), Medpoint (PCR, antigen), Legevakt Vest (PCR, antigen), Volvat (PCR, antigen), Oslo Helse (PCR, antigen).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
So 17:27  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)
12.04.2024  Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči OCP (Oční centrum Praha)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688