Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  25.05.2021 10:40:40

Inflační speciál: ČNB dostihla vlastní minulost

Včera jsme se dívali na inflaci, která ve světě rosteUkazoval jsem, že Fed díky změně strategie nemusí spěchat se zvyšováním sazeb, ačkoliv jejich preferovaná PCE inflace míří ke třem procentům. Důvodem je cílování průměrné inflace. Pětiletá průměrná inflace v USA je pod dvěma procenty

Zkusme udělat velmi naivní prognózu, která nenastane, ale která má ukázat, jak moc velký tlak centrální banka na zvyšování sazeb může cítit. Předpokládejme, že PCE inflace vyšplhá a zůstane na třech procentech. Za jak dlouho pětiletý průměr dosáhne dvou procent? Ve druhé polovině 2022. Fed nyní říká, že se PCE inflace na třech procentech neudrží, protože je způsobená nákladovými faktory, především problémy v produkčních řetězcích. Nejsem tak optimistický, tyto problémy mohou přetrvávat i několik čtvrtletí. Například nové kapacity výroby polovodičů budou nabíhat až v příštím roce. Ale každopádně, kdyby inflace zůstala na třech procentech, tak překoná úroveň dvou procent až ve druhé polovině roku 2022. Na konci roku 2023 by se pětiletý průměr dostal na 2,3 %.

Konec roku 2023 uvádím schválně. Dostáváme se totiž k ECB. ECB na svých stránkách uvádí, že „We set interest rates to keep inflation below, but close to, 2 %“. Ponechme stranou, že už dávno nenastavuje jen úrokové sazby, aby plnila, svůj inflační cíl, ale i nakupuje finanční aktiva nebo dodává likviditu apod. Ale nám jde o definici inflačního cíle: „pod, ale blízko dvou procent“. ECB se daří plnit první část, tedy „pod“, ale zdaleka se nedaří plnit „blízko“. Průměrná pětiletá inflace je na 1,1 %. Navíc ECB také diskutuje, zda nezměnit strategii měnové politiky. A jsou silné názory, aby inflační cíl byl alespoň symetrický. To by znamenalo, že by zmizelo z definice cíle slovíčko „pod“. Objevují se také hlasy, aby cílem byla také průměrná inflace po vzoru Fedu. Předpokládejme, že by se tak stalo a zkusme podobný jednoduchý propočet pro EMU: jak dlouho by mohla být inflace na třech procentech, aby se pětiletý průměr dostal na dvě procenta. Stalo by se tak právě na konci roku 2023.

Z obou velmi naivních simulací je vidět, že pokud jsou/budou centrální banky ochotny akceptovat vyšší inflaci, protože by cílovali průměrnou inflaci, tak nebudou tak rychle tlačeny ke zvyšování sazeb.

ČNB je z tohoto pohledu úplně v jiné situaci. Jestliže je pětiletá průměrná inflace v USA čtyři desetinky pod dvojkou, tak v ČR je to taky čtyři desetinky, ale nad. Česká ekonomika se zadýchávala už před covidem a ČNB se snažila rychle sazby normalizovat. Proto ČNB zvyšovala sazby ještě v únoru loňského roku (v době epidemie), ačkoliv ECB a Fed sazby snižovaly už v roce 2019 (z obavy z recese).

Zajímavé je, že od finanční krize do roku 2016 byl cenový vývoj v ČR a EMU velmi podobný. Ale od té doby se začaly rozevírat nůžky. Česká ekonomika reálně konverguje k EMU = dohání produktivitu. S tím ale v ruku v ruce spojeno i cenové dohánění. To se realizuje buď prostřednictvím vyšší inflace nebo přes posilování koruny.

A jsme u kurzového závazku, který změnil hru. V minulosti posilování koruny bylo hlavním kanálem, jak se realizovalo cenové dohánění. Nicméně kurzový závazek, a především překoupení koruny díky masivnímu přílivu zahraničních investic, způsobilo, že tento trend posilování koruny se výrazně oslabil. Překoupenost koruny postupně snižuje reálná ekonomika prostřednictvím přebytku běžného účtu a přílivu FDI. Při současném přebytku běžného účtu a přílivu FDI by trvalo ještě dalších pět let „umazat“ příliv portfoliových a ostatních investic z dob kurzového závazku. Bude to trvat spíše déle, protože aktuální přebytek běžného účtu je hodně navýšen nižšími dovozy během lockdownu, což se během oživení ekonomiky změní.

K tomu přidejme tlaky na trhu práce kvůli demografii, které se projevují zvyšováním mezd. A máme koktejl, který vedl a povede k tomu, že ČNB se nemůže tolik spoléhat na korunu ve zpřísňování měnových podmínek, ale více na úrokové sazby. Jinými slovy, i kdyby ČNB přikročila ke stejné změně strategie měnové politiky jako Fed, tak je stejně odsouzená zvyšovat sazby. Jedinou možností, jak se z toho vyvázat je 1) zvýšení inflačního cíle (ČNB nezvažuje), 2) a/nebo změna výpočtu inflace tak, aby byla „nižší“ (pokusy byly se zařazením cen nemovitostí, ale vedou k opačnému efektu = inflace je vyšší), 3) a/nebo snížením devizových rezerv a urychlení návratu posilující koruny (ČNB spíše zvažuje, jak rezervy investovat). 

Finanční trh předpokládá, že do konce roku může ČNB zvýšit úrokové sazby až na jedno procento. Tady se ale ČNB nezastaví. Neutrální sazba ČNB je zhruba na dvou procentech. Tam bude podle našeho názoru ČNB dlouhodobě se sazbami směřovat. Je to sazba v situaci, kdy ekonomika nebude pod vlivem negativních nebo pozitivních šoků. Ano, šoky budou vždy, ale jde o nějakou přirozenou tendenci.

Ze swapů můžeme odhadnout, co si o této neutrální sazbě myslí trh. Můžeme využít dlouhodobé swapy a spočítat implikovaný pětiletý swap za pět let. Ten si postupně uvědomil, že tato recese je jiná a postupně vystoupal na dvě procenta. Krátkodobější implikované swapy dokonce naznačují, že by ČNB mohla nadstřelit tuto neutrální sazbu (3Y2Y je na 2,25 %).


David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688