Redakce (Kurzy.cz)
Reality  |  24.05.2021 14:55:57

Češi sklízí ovoce chataření: 60 % z chat a chalup je trvale obyvatelných


Z městských bytů a domů Češi utíkají před Covidem na chaty a chalupy

Dva ze tří Čechů holdují chalupaření a pravidelně tento typ romantických sídel navštěvují. 1,3 milionu Čechů chatu dokonce vlastní. Většina z těch, kdo chalupu zatím nemá, by si takovou nemovitost přála a mnoho již aktivně plánuje nákup. Změnila se totiž funkce chat a chalup – až každý víkend zde tráví čas i pracovní povinnosti 68 % vlastníků. Takzvané „druhé bydlení“ má přitom obrovský potenciál. 60 % těchto nemovitostí je celoročně obyvatelných a přibližuje se úrovni standardního bydlení. S menší rekonstrukcí, nejčastěji do 300 000 , počítá s cílem trvalé obyvatelnosti přibližně třetina vlastníků. To zjistila výzkum „Fenomén druhého bydlení od Buřinky“, který si u STEM/MARK zadala Stavební spořitelna České spořitelny.

"Podle sociologů a psychologů mělo chataření po roce 1989 úplně zaniknout. Stal se však pravý opak, zájem o něj roste. Podle sčítání chat a objektů určených k rekreaci v roce 1991 existovalo téměř 400 tisíc objektů, v roce 2001 počet chat vzrostl na více než 432 tisíc. Počty stavebních povolení dále rostou. Dle dat Stavební spořitelny České spořitelny se k takzvanému druhému bydlení již hlásí téměř 15 % Čechů.  Dalších 17 % je zatím ve fázi spoření a 11 % uvedlo, že již druhé bydlení aktivně hledají.



Chataření již není jen víkendovou a letně-prázdninovou záležitostí

Mění se zejména intenzita využití těchto objektů. Vlastníci letos navštěvují své chaty a chalupy poměrně často. Více než dvě třetiny majitelů obývají svou druhou nemovitost alespoň několikrát do měsíce, jednou měsíčně nebo častěji druhý domov používá 83 % vlastníků. „Jako stavební spořitelna vnímáme, že lidé kvůli pandemii a zákazu cestování začali rekreační obydlí využívat jako zajímavou možnost pro svůj home office, péči o rodinu a obecně trvalejší pobyt mimo města. Za tímto účelem tato sídla také zvelebují,“ říká Lukáš Zámiš, ze Stavební spořitelny České spořitelny.    

Pokud jde o typ vlastněných nemovitosti, jako druhé bydlení nyní slouží zejména chaty v chatové oblasti (44 %), stará stavení na vesnici (33 %), rodinné domy mimo města (16 %) a dokonce nemovitosti původně určené k jinému účelu než k bydlení (3 %).

Celoroční víkend – Češi mnohem více přemýšlí nad trvalou obyvatelností

Možnost celoroční obyvatelnosti objektů, do kterých jezdí, hodnotí uživatelé převážně pozitivně – 59 % uvádí, že objekt mohou využívat trvale. Jen pětina označila svůj druhý domov za prozatím nepoužitelný pro celoroční bydlení, nevylučují však možnost rekonstrukce. Největšími bariérami pro celoroční obyvatelnost je vytápění (29 %) a koupelna (29 %), dále například záchod (16 %).

„Češi jsou národem tvrdě pracujících kutilů, i proto nyní sklízí ovoce v podobě výborné úrovně a vybavenosti druhého bydlení, chat a chalup. Někdy je úroveň naprosto srovnatelná s vybavením bytůdomů. Z průzkumu vyplynulo, že pro dosažení 100 % celoroční obyvatelnosti odhadují oslovení respondenti (27 %) nejčastěji objem rekonstrukce v řádu 100 až 300 tisíc ,“ uvádí Lukáš Zámiš z Buřinky. 16 % vlastníků odhaduje cenu „obyvatelnosti“ do 100.000 , 23 % nad půl milionu korun. Tuto rekonstrukci plánuje třetina (36 %) do jednoho roku či v následujících letech. „Pokud vlastníci rekonstrukcí připravují svou chalupu k trvalému bydlení, mohou požádat i o výhodný úvěr od Buřinky se sazbou 4,35 % s fixací na 3 roky bez zajištění nemovitostí. Maximální splatnost takového úvěru může být až 20 let a jeho výše 2,5 mil. ,“ dodává Lukáš Zámiš. Výhodou úvěru od Buřinky je jeho anuitní splácení. Zároveň není nutné mít předem uzavřené stavební spoření.



Monika Kopřivová, specialistka komunikace SSČS 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688