Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  23.05.2021 20:09:16

Začala válka mezi kryptoměnou a měnou fiat?

 

Předchozí dny byly velmi turbulentní, co se do vývoje kryptoměnových kurzů týče. Nejdříve s kurzem negativně zahýbal tweet Elona Muska, aby hned vzápětí přispěchala se svojí troškou do mlýna také Čína, a aby toho nebylo málo, tak si Spojené státy Americké nejspíš řekly, že nemohou přeci zůstat pozadu a zveřejnily své regulace. Každé oznámení zahýbalo s kurzem kryptoměn poté, co to vypadalo, že se trh zklidnil a znovu se nadechuje. I když omezení ze strany USA zahýbalo s kurzem nejméně. Je to dáno tím, že nové nařízení přímo nezasahuje do obchodování s kryptoměnami, ale zavádí povinnost uvádět úřadu IRS (úřad zodpovědný za výběr daní) všechny transakce vyšší než $ 10,000. Což se právem nelíbí uživatelům kryptoměn, kteří tento krok vnímají jako snahu zavést centrální dohled a potlačit tak primární funkci kryptoměn, a to nezávislost.

Foto: CoinBank Trader

Bitcoin tak stejně jako další měny zažil za poslední týden volný pád. Aktuálně se sice obchoduje za zhruba $ 35 tis. za bitcoin, ale přílišný optimismus případných investorů ještě tento týden tlumilo vyjádření Číny, která prohlásila, že se další omezení na poli kryptoměn. Tentokrát by se omezení mělo dotknout přímo těžby kryptoměn a obchodních aktivit. Tento postoj deklaroval čínský vicepremiér Liu He na zasedání Výboru pro finanční stabilitu a rozvoj Státní rady (Reuters).

Pokud Čína své varování naplní, bude to znamenat dočasné ochromení kryptoměnového trhu. O tom, že Čína má prostředky k omezení aktivity těžařů na svém území, značí i skutečnost, která zřejmě také částečně přispěla k propadu bitcoinu.  Státní síť okresu Aba v Sečuánu vydala na začátku týdne nařízení, ve kterém nařídila firmám i domácnostem, aby omezily spotřebu energie. Kdy toto nařízení pozbyde platnosti, zatím známo není.

Své restrikce na poli kryptoměn chystá také Indie. Ta chce zavést tresty vězení za těžbu, vydávání, obchodování, převody a hlavně za držení kryptoměny. Spekuluje se, že by těm, kdo tento zákon poruší, hrozilo až 10 let vězení. Již v dubnu pak turecká centrální banka zakázala používání kryptoměn při platbách. Zdůvodňuje to vysokým rizikem, nestabilitou a nemožností zrušit takovou transakci. Zároveň vyzvala obchodní platformy, aby jí poskytly informace o uživatelích. Přesto, že v Turecku se jedná spíše o politicko-ekonomické problémy, ve kterých se nachází, je to další z řady restrikcí, které dopadají do světa kryptoměn a na jejich uživatele.

Zcela odlišnou taktiku v boji o regulaci kryptoměn volí EU. Ta si vytkla za cíl připravit do roku 2024 nejen obsáhlou regulaci kryptoměn, ale chce participovat na blockchainové podobě a technologii. Skrze blockchainové procesy pak chce získat kontrolu a zajistit rychlejší a levnější přeshraničních plateb. Navíc přidává ještě další smysl blockchainu, skrze který by chtěla využít decentralizaci ke sdílení dat.

Ilustrační fotografie | zdroj 123RF

Ať již se jedná o kroky Číny, Indie, Turecka nebo USA a EU, spojuje je stejná věc. Chtějí získat možnost kontroly nad trhy s kryptoměnami. Sice se zaštiťují slovy o rizicích spojených s kryptoměnami jako velká volatilita, praní špinavých peněz, podpora terorismu, atd., ale faktem je, že jim nejvíce vadí to, že na kryptoměny nemají žádný vliv a v podstatě dochází k částečné deformaci trhu. Státy ztrácí jeden nástroj, jak působit na měnový trh a cílit na míru inflace. Fiat měny jsou vydané bankovky a mince jednotlivých států, které jsou v oběhu. Jejich pomocí pak státy mohou ovlivňovat míru spotřeby, úrokové sazby, atd. Spotřebitelé ji využívají k nákupům a směně. Stát tak má velkou kontrolu, může vybírat daně a zajišťovat udržitelný rozvoj společnosti. O to v případě kryptoměn přichází. 

Státy jako Indie a Čína to chtějí řešit vydáváním vlastní kryptoměny. Státy EU a USA to chtějí řešit provázáním kryptoměnových trhů se svými finančními trhy. Finanční trhy mají zatím vůči kryptoměnovým trhům výhodu v tom, že bezhotovostní platby jsou mnohem více rozšířené a hotovostí platby jsou dostupné i tam, kde není pokrytí internetem. Nehledě na to, že účty se stále platí fiat měnou. Kryptoměny však mají potenciál stát se rovnocennou alternativou bezhotovostnímu platebnímu styku. 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

28.05. 09:09  Kryplměna není žádná měna (Karel)
25.05. 13:25  Kryplměna není žádná měna (Kiwii CZ)
25.05. 10:16  Těžba v Číně a crypto (RomanH)
24.05. 20:24  Kryplměna není žádná měna (Jan Novák)
24.05. 15:07  Kryplměna není žádná měna (kiwii.cz)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

10.03.2022Fiat měny jsou méně stabilní, než by se mohlo zdát cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
12.12.2019FB Libra může přinést konec fiat měn Michal Dvořák (TradeCentrum)
21.08.2019Jednání mezi Fiatem a Renaultem opět v kurzu Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688