Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.05.2021 09:49:59

5 nejčastějších chyb v nakládání s penězi

Zacházení s penězi je velké téma a asi nikdo vám neřekne, že finance neřeší. Velká část lidí ale bohužel k tématu peněz přistupuje špatně. Které prohřešky jsou v oblasti zacházení s financemi a finančního plánování vůbec nejčastější?

1. Snižování výdajů namísto zvyšování příjmů

Najdou se lidé, kteří jedou dvě hodiny přes celé město a zpět, aby si koupili televizi o tisíc korun levněji. Když se však mají setkat s nadřízeným kvůli novému nastavení platových podmínek, místo několikahodinové přípravy si raději sednou na gauč a pustí si film. Lidé věří, že když budou šetrní, zbude jim více peněz, takže budou bohatší. Jenže úsporami v rámci běžných útrat ještě nikdo nezbohatl. Klíčem k bohatství je zvyšování příjmů, nikoli redukování výdajů.

2. Zbytečné a nesmyslné zadlužování se

Úvěr na bydlení je podle expertů i v době rostoucích cen nakonec poměrně dobrou investicí. Řada lidí si ale zvykla, že úvěry jsou schopné vyřešit vše. Pořízení nového auta, telefonu či televize, zaplacení dovolené, vánočních dárků a podobně. Platí přitom, že člověk by si neměl pořizovat věci, na které nemá prostředky a bez kterých se může obejít. Tlak společnosti je velký, kolegové jezdí k moři a na hory, chodí jen ve značkovém oblečení, dětem platí drahé kroužky, ani to by vás však nemělo přivést na scestí. Přiznejte si, na co máte, a podle toho žijte.

3. Zvyšování výdajů s růstem příjmů

Zvýšení platu je skvěla zpráva, která si zaslouží oslavu s rodinou třeba v dobré restauraci. Z jednorázového povyražení si ale nesmí být nový standard. Vyšší příjmy by samy o sobě neměly být důvodem ke zvyšování výdajů. Za příklad zodpovědného nakládání s penězi je často dáván Warren Buffett, který žije od roku 1958 ve stejném domě, rád si pochutná na levných burgerech z McDonald's, nevyžívá se v luxusních oblecích, a když si kupuje auto, hledá nějaké se slevou.

4. Investování do věcí bez jejich pochopení

Nechat ležet volné prostředky na spořicím účtu je krajně nezodpovědné. Stejně tak je ale nezodpovědné, když se je lidé snaží zhodnocovat prostřednictvím finančních nástrojů, kterým nerozumí. První kroky začínajících investorů by měly vést k finančnímu a investičnímu poradci a začátky na trzích by se měly nést ve znamení nástrojů kolektivního investování.

5. Odvádění vysokých poplatků

Ač se to nezdá, poplatky dokážou v dlouhodobém horizontu spolknout velkou část prostředků, které by se jinak mohly zhodnocovat. Řeč není ani tak o poplatcích za standardní bankovní služby, které už jsou nyní spíše výjimkou, ale o poplatcích za správu investičního portfolia hrazených investičním společnostem či tvůrcům jednotlivých podílových a burzovně obchodovaných fondů. Roli přitom hraje každá desetina procentního bodu.

Vliv výše poplatků na výkonnost portfolia

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)
Pá   8:57  Migrační dohoda EU, kterou Česko podepsalo bez zajištění trvalé výjimky,... Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688