mzp.cz (MŽP)
Z regionů  |  21.05.2021 00:00:00

Polsko musí okamžitě zastavit těžbu na dole Turów, rozhodl Soudní dvůr EU

Polsko musí okamžitě zastavit těžbu na dole Turów, rozhodl Soudní dvůr EU

Polsko musí okamžitě zastavit těžbu na dole Turów, rozhodl Soudní dvůr EU

Soudní dvůr EU ve svém dnešním usnesení potvrdil, že důsledky pokračování těžby uhlí v polském dole Turów na české území mohou být natolik významné a nevratné, že nařídil Polsku, aby okamžitě pozastavilo činnost v dole do doby, než bude vynesen rozsudek ve věci žaloby České republiky.

"Soud EU právě nařídil Polsku, aby okamžitě zastavilo těžbu na dole Turów. A to do doby, než bude vynesen rozsudek k naší žalobě na Polsko za porušování práva EU. Za všechny naše občany jsem nesmírně rád a děkuji v tuto chvíli všem, kteří nám pomáhají v právní bitvě za naše zdravé životní prostředí," reagoval dnes bezprostředně ministr životního prostředí Richard Brabec.

Žalobu k Soudnímu dvoru EU podala ČR proti Polské republice v únoru. ČR Polsku vytýká, že v souvislosti s rozšířením těžby na dole Turów porušilo unijní právo. Polsko nejenomže po mezistátním procesu EIA prohlásilo své rozhodnutí EIA do roku 2044 za okamžitě vykonatelné, čímž vyloučilo účinnou právní ochranu vůči tomuto rozhodnutí - tak jak je to standardem ve všech zemích EU podle směrnice o posuzování vlivů záměru na životní prostředí, ale současně prodloužilo povolení k těžbě hnědého uhlí v dole Turów o 6 let bezprostředně v návaznosti na těžbu současnou, a to bez provedení posouzení vlivů na životní prostředí, dále z řízení o vydání tohoto povolení k těžební činnosti do roku 2026 vyloučilo dotčenou veřejnost a vůbec neumožnilo soudní přezkum tohoto povolení. České straně navíc Polsko v souvislosti s řízením o vydání báňského povolení do roku 2026 neposkytlo kompletní informace, což je i přímým porušením zásady loajální spolupráce podle Smlouvy o Evropské unii.

Součástí žaloby byla také žádost o zastavení aktuální těžby uhlí v dole do doby, než Soudní dvůr EU rozhodne. Česká republika navíc současně požádala soud, aby žalobu projednala přednostně, právě s ohledem na negativní důsledky protiprávní těžby pro obyvatele příhraničních oblastí Libereckého kraje, což Soudní dvůr svým dnešním usnesením stvrdil.

"Jsme přesvědčeni, že Polsko porušilo právo Evropské unie, když povolilo rozšíření těžby v hnědouhelném dole v těsném sousedství s naší republikou i s územím Německa. Touto činností je negativně dotčeno nejen právo obyvatel česko-polského pohraničí na vodu, neboť těžba ovlivňuje hladinu podzemní vody, ale také kvalita životního prostředí i majetek obyvatel. Věříme, že nám Soudní dvůr vyjde vstříc i v co nejkratším projednání naší žaloby," řekl dnes také ministr životního prostředí Richard Brabec.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688