Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  21.05.2021 09:35:57

ČEZ s novou strategií OZE, navrhuje dividendu 52 Kč/akcii. Vyšší divi nelze vyloučit ani příští rok


ČEZ včera prezentoval svoji novou strategii se zaměřením na tzv. ESG do roku 2030. Firma chce nově postavit do roku 2025 asi 1,5GW solárních kapacit (původní plan 1,0GW) a nově si stanovila cíl 6,0GW OZE kapacit do roku 2030. Všechny teplárny by měly být konvertovány na zemní plyn s přípravou na spalování vodíku, podíl výroby z uhlí má klesnout do roku 2025 na 25% a do roku 2030 na 12,5%. Životnost jaderných zdrojů bude prodloužena na 60 let a jejich výroba se zvedne o 2TWh ročně, v plánu je nadále nový blok v Dukovanech. Firma chce svůj ESG rating zvednout v procentuálním vyjádření z aktuálních asi 40% k 80% do roku 2023 (procento z maximálního možného ratingu). Cíl EBITDA je pro rok 2025 na 65-70 md. a na rok 2030 na 80-85 mld. proti letošním 57 mld. (“strategická aktiva”).

Představenstvo firmy navrhlo dividendu 52 /akcii, což představuje 122% upraveného čistého zisku a asi 8,5% hrubý dividendový výnos. Valná hromada, která bude o dividendě hlasovat, bude svolána na 28. června.

ČEZ zvednul svůj cíl pro OZE pro rok 2025 o 500MW a stanovil si relativně ambiciózní cíl pro rok 2030. Plány v oblasti uhlí a tepláren reflektují aktuální tržní podmínky a my jsme již s obdobným postupem při našem ocenění počítali. Vidíme pozitivní nové cíle OZE i to, že teplárny budou konvertovány do zdrojů s přípravou na spalování vodíku. Investice v OZE i teplárenství by měly být způsobilé pro získání investičních dotací z Modernizačního fondu, takže by měly přinést slušnou návratnost. Odhadované náklady 15 mil. /MW solární kapacity jsou již tak poměrně příznivé. Cíle EBITDA pro rok 2025 vidíme jako plně realistické na horní hraně rozmezí. Náš odhad byl doposud 66 mld. , ovšem při nižší kapacitě OZE a nižších cenách elektřiny, než jaké jsou nyní na trhu.

Navržená dividenda odpovídá výplatě asi 20% výnosu z prodeje rumunských aktiv nad úroveň čistého zisku (pod naším odhadem 30%) a je výrazně nad konsensuálním analytickým odhadem podle Bloombergu (38,5 /akcii). Investoři již ale pravděpodobně číslo poblíž 50 /akcii očekávali, předpokládáme proto mírně pozitivní reakci trhu. Proti našemu odhadu 55-60 /akcii vnímáme dividendu vzhledem k souběhu se zvýšeným cílem výstavby OZE také pozitivně. Nelze také vyloučit více než 100% dividendový výplatní poměr i v příštím roce.

Petr Bártek

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688