Orange Academy (Orange Academy)
Osobní finance  |  20.05.2021 17:02:32

Statistiky překvapují: Počet živnostníků i přes covid roste

Podnikání pomocí živnostenského oprávnění volí čím dál více lidí. Může za to změna pracovního trhu vlivem covidu, ale také jednoduchost tohoto řešení. Vyplatí se podnikat na živnost a jaké obory prosperují?

Po covidu už nebude nic stejné

To už je dnes jasné každému. Ať mluvíme o zdravotnictví, cestování či vzdělávání, je jasné, že pandemie koronaviru změnila naše životy k nepoznání. 


I trh práce se vlivem covidu výrazně mění a to v rámci hned několika aspektů: 


  1. Atraktivita určitých oborů – vlivem omezení výdělku v určitých oblastech klesá atraktivita a oblíbenost daných oborů. Naopak moderní oblasti příliš neutrpěly a jejich stabilita a prosperita je staví do velmi silné pozice. 

  2. Home office jako nový standard – velká část zaměstnanců byla nucena přejít na home office a průzkumy společnosti ukazují, že se jim zpět do kanceláří a provozoven příliš nechce. Z dříve oblíbeného a ne tak častého benefitu zaměstnavatelů se tedy stal standard, na který si všichni zvykli. 

  3. Lidé se připravují na horší časy – prozíraví lidé už před několika měsíci učinili preventivní kroky k tomu, aby si udrželi svou aktuální pracovní pozici nebo si přilepšili vlastním přičiněním. Mnoho lidí si vytvořilo finanční rezervy, posílili své vzdělání rekvalifikačním kurzem nebo v daném oboru začali podnikat na živnost, aby si vydělali více peněz. 


I přesto, že některé obory především z oblasti služeb, gastronomie či cestovního ruchu výrazně utrpěly, podnikání jako takové volí čím dál větší část populace. Navzdory očekávání odborníků počet živnostníků v Česku roste i přes opatření proti covidu. 

Počty registrovaných firem i živnostníků roste

Během letošního března a dubna přibylo nejvíce registrovaných firem za poslední tři roky. Například v dubnu bylo zapsaných 2741 nových firem do obchodního rejstříku. Podle statistik společnosti CRIF v letošním dubnu také zaniklo pouze 1040 obchodních společností, což představuje nejnižší počet od roku 2018


Největší nárůst firem jako už tradičně čekal hlavní město Prahu, kde vzniklo pouze za duben 1299 obchodních společností. 


Jedná se tedy o netradiční nárůst vzniklých společností za poslední dva měsíce, který odborníci nejprve neočekávali. Zatím není jasné, zda tento trend přetrvá nebo se jde pouze o neobvyklý výkyv. Je však možné, že po prvotním šoku z ekonomické krize a změn způsobených covidem začali lidé zase více experimentovat a zatímco jsou jiní obchodníci a podnikatelé finančně oslabení, ostatní v krizi vidí příležitost prorazit


Počet živnostenských oprávnění stoupá poměrně stabilně už několik let. Lidé volí formu podnikání na živnost čím dál častěji a to jak na hlavní, tak vedlejší činnost. Oproti loňskému roku stoupl počet živnostníků o 19 000. Za posledních deset let pak narůst činí 108 000. Počet živnostenských oprávnění se každoročně pohybuje v celé České republice okolo 1 milionu, avšak ne všichni podnikatelé jsou aktivní. 













 

 

Oblíbené obory pro podnikání

Lidé si pečlivě vybírají, v jakém oboru začnou podnikat a není divu. Je potřeba zvážit vlastní kvalifikaci, podnikatelský záměr i atraktivitu oboru vzhledem k poptávce. Mezi oblíbené obory posledních měsíců patří především moderní a rozvíjející se obory

  1. Online marketing a reklama

Oblast digitálního marketingu dlouhodobě patří mezi stálé obory s dobrou vyhlídkou do budoucna. Věnovat se můžete jak obsahovému, tak výkonnostnímu marketingu a reklamě a specializovat se na PPC reklamu, správu sociálních sítí, copywriting, grafiku a tak dále. 


Jedná se o skvělý obor i z hlediska podnikání, jelikož v něm můžete pracovat buď jako zaměstnanec v agentuře nebo si zařídit živnost/založit firmu a vydělávat na vlastní pěst. 

  1. Virtuální asistence 

Jelikož se v posledním roce vše přesunulo velmi zdárně do online prostředí, také virtuální asistence zažívá svůj boom. Nyní totiž zaměstnavatelé často nemají jinou možnost, než využít služeb virtuálních asistentek a asistentů a zjišťují, jaké výhody tento pracovní model přináší.


Stát se virtuální asistentkou/asistentem opět můžete díky živnostenskému oprávnění a začít nabízet své služby online. Většinou se budete věnovat administrativě klienta, domlouvání schůzek, přípravě eventů či správě sociálních sítí. 

  1. Realitní činnost

V dubnu vzniklo nejvíce firem v odvětví nakládání s nemovitostmi (484). Realitní trh tedy rozhodně nestagnuje a naopak jej pravděpodobně čeká obrovský nárůst


Jestliže se i vy chcete vrhnout do podnikatelské činnosti, zabrouzdejte na náš web orangeacademy.cz, kde najdete na toto téma řadu podnětných článků. Dozvíte se zde kompletní návod, jak založit živnostenský list nebo jaké výhody i nevýhody OSVČ mají. 

 

Autorka Daniela Adamová,

redaktorka na webu orangeacademy.cz.


Zdroj: ČSSZ, podnikatel.cz


Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Út 16:52  Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Út 14:28  Kurzovní lístek ČNB na úterý 23.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688