mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  20.05.2021 14:56:00, aktualizováno 31.05.2021 10:43:00

Aktuální podmínky pro cestování z Česka do Bavorska - Došlo k upřesnění podmínek vstupu do Německa pro skupiny: pendleři, návštěvy příbuzných, cesty do 24 hodin a další.

Aktuální podmínky pro cestování z Česka do Bavorska

14.05.2021 / 09:30 | Aktualizováno: 31.05.2021 / 10:43

Od 13. 5. 2021 platí nové spolkové nařízení (Coronavirus-EinreiseV) obsahující pravidla pro registraci, karanténu a potvrzení.


Došlo k upřesnění podmínek vstupu do Německa pro skupiny: pendleři, návštěvy příbuzných, cesty do 24 hodin a další. Místo dosavadního pojmu „test“ používáme v tomto textu širší pojem „potvrzení“ – viz níže

Osoby, které vstupují do Bavorska z rizikové oblasti (Česko), musí nadále standardně nastoupit do desetidenní karantény, nahlásit se před cestou na www.einreiseanmeldung.de a disponovat POTVRZENÍM o negativním testu, nebo potvrzením o uzdravení z COVID-19, nebo potvrzením o očkování. (Podrobnosti k potvrzení viz konec této webové stránky.)

Test na COVID-19 je možné udělat si po vstupu do Německa, výsledek musí být k dispozici do 48 hodin po vstupu.)

Speciální případy:

Pendleři: bez registrace, bez karantény, bez testu

Obchodní cesty: s potvrzením, s registrací, do pěti dní trvání cesty bez karantény, s dokladem od německého partnera. Před návratem do Česka registrace, po návratu během 5 dní PCR test.

Vstup do 24 hodin: bez potvrzení, bez karantény, bez registrace. Avšak: přístup do obchodů je omezený. Doporučujeme před návštěvou zkontrolovat aktuální podmínky v daném okrese.

Výjimky z registrace, karantény a potvrzení:

- tranzit přes Německo;

- vstup v rámci malého pohraničního styku do 24 hodin;

- zaměstnanci mezinárodní dopravy (do 72 hodin; přeprava osob, zboží – firma má uvedeno v předmětu podnikání);

pendleři, dojíždějící studenti, či učni, další přeshraniční pracovníci. Musí být potvrzeno zaměstnavatelem, školou či zákazníkem;

- děti do šesti let.

Výjimky z registrace a karantény, ale s potvrzením (příp. test do 48 hodin po vstupu) pro osoby:

- které pracují v mezinárodní dopravě (nad 72 hodin);

- které vstupují do Německa na méně než 72 hodin z důvodu návštěvy příbuzných 1., či 2. stupně, partnera v jiné domácnosti, či z důvodu péče o děti, či postižené.

Výjimka z karantény, ale s registrací a potvrzením (příp. test do 48 hodin po vstupu) a registrací mohou přijíždět osoby:

- na návštěvu příbuzných 1., či 2. stupně, partnera v jiné domácnosti, či z důvodu péče o děti, či postižené, delší než 72 hodin;

- z důvodu naléhavého zdravotnického ošetření;

- do max. pěti dnů kvůli „nutným a bezodkladným“ pracovním, obchodní, či studijním důvodům. Nutnost je třeba mít potvrzenu zaměstnavatelem, školou, či zákazníkem;

- kvůli přípravě a provedení sportovních akcí;

které prodělaly onemocnění COVID-19;

které jsou min. 15 dní plně očkováni proti COVID-19;

- příslušníci vojsk států NATO

- které přijíždějí za prací na více než tři týdny. Zaměstnavatel přitom musí zajistit podmínky obdobné jako při karanténě.

Karanténu je nově možné ukončit nejdříve po odeslání dokladu o negativním výsledku testu na místně příslušný zdravotní úřad.

Test: PCR, nebo antigen, standardně se rozumí test ne starší než 48 hodin od odběru, výsledek v angličtině, němčině, či francouzštině

POTVRZENí

Osoby, které přijíždějí do Německa z rizikové země/oblasti (tj. ČR,) zásadně musí mít buď:

lékařské potvrzení či výsledek testu na SARS-CoV-2 osvědčující, že daná osoba není nakaženáa předložit jej na požádání příslušným orgánům (testování musí být provedeno nejvýše 48 hod. před příjezdem a doklad o něm musí být v německém, anglickém či francouzském jazyce, doklad je třeba uchovat a na výzvu předložit po dobu 10 dnů od příjezdu) nebo

potvrzení o (úplném) očkování, přičemž doklad o očkování musí být v německém, anglickém, francouzském, italském nebo španělském jazyce a očkování musí být provedeno očkovací látkou schválenou Institutem Paula Ehrlicha (aktuálně očkovací látky BionTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson). Očkování musí být uzavřené a od podání poslední očkovací dávky musí uběhnout minimálně 14 dní nebo

potvrzení o prodělané nemoci SARS-CoV-2, přičemž doklad musí být v německém, anglickém, francouzském, italském nebo španělském jazyce a musí se opírat o PCR test, od jehož provedení uplynulo min. 28 dní a max. 6 měsíců.

V případě cesty prostředkem přepravní společnosti jsou cestující povinni předložit toto potvrzení také před odjezdem přepravci. Pokud přepravci potvrzení nepředloží, cesta jim zpravidla nebude umožněna. Letečtí přepravci mohou vyžadovat potvrzení i v případě cesty z nerizikové oblasti.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688