mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  20.05.2021 09:51:00

JAR: Podmínky vstupu do země. Do 31.5. zakazuje vláda ČR občanům ČR vycestovat do JAR

JAR: Podmínky vstupu do země

19.05.2021 / 15:59 | Aktualizováno: 20.05.2021 / 09:51

Od 26.2. - 31.5. vláda ČR zakazuje občanům ČR vycestovat do JAR.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ JAR A TRANZIT:

Do 31.5. platí zákaz cest občanů ČR do JAR s vyjímkou nezbytných cest, které je nutno oznámit MZV ČR v systému DROZD. Při porušení zákazu hrozí vysoká pokuta.

Ochranne-opatreni-narizeni-o-zakazu-vstupu-do-zemi-s-extremnim-rizikem-nakazy-onemocneni-covid-19-s-ucinnosti-od-27-4-do-31-5-2021.pdf (mzcr.cz)

Při nezbytném cestování do/z JAR je nutno vyplnit online formulář https://sa-covid-19-travel.info/ .

2. DOPRAVA

Pro mezinárodní přepravu (osobní i nákladní) je otevřeno 5 letišť (O.R. Tambo a Lanseria v Johannesburgu, Kapské Město, Durban a Kruger) a 20 pozemních přechodů (uzavřeno zatím zůstává 33 pozemních přechodů). ozemní ranice JAR jsou od 15. února částěčně otevřeny, s ohledem na výskyt nové mutace koronaviru je zprůchodněno 20 hlavních pozemních přechodů.

Otevřeno je 20 pozemních přechodů:

Seznam (PDF, 153 KB)

3. OPATŘENÍ

Od 1. 3. 2021 platí nejnižší stupeň 1 (do 28. 2. do byl stupeň 3). Noční zákaz vycházení platí od půlnoci do 04:00. Společenské akce včetně náboženských shromáždění, politických a kulturních akcí, jsou nyní povoleny s omezením na 100 osob v případě akcí konaných v uzavřených prostorách a 250 osob mimo budovy. PZůstává povinnost nosit roušku. S ohledem na výskyt nové mutace koronaviru 501.V2 mezinárodní letecké společnosti zavádějí omezení pro cesty z JAR. Tato opatření se liší společnost od společnosti a průběžně se mění.

4. SITUACE

Celkový počet zaznamenaných případů nákazy: 1,614 milionu, 55.210 osob zemřelo (i když v tisku se znovu objevily informace o zhruba 150.000 případech nevysvětlených úmrtí na "přirozené příčiny" nad průměrné počty zemřelých zaznamenané za stejné období v předchozích letech). Celkem 34.166 aktivních případů. Rychlost šíření nákazy v posledních týdnech znovu stoupá: týdenní průměr činí kolem 2.500 případů denně ve srovnání s týdenním průměrem zhruba 800 případů denně zkraje dubna (v době vrcholící "druhé vlny" v lednu to ale bylo více než 19.000 případů denně). S přicházejícím zimním obdobím na jižní polokouli se předpokládá nástup "třetí vlny". V provincii Free State již dle některých úvah "třetí vlna" de facto začala. V JAR byl kromě místní mutace coronaviru 501.V2 zaznamenán i výskyt indické a britské mutace viru.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE a testovací laboratoře na covid:

NHLS Testing Laboratories – National Health Laboratory Service

COVID-19 South African Coronavirus News And Information. (sacoronavirus.co.za)

Covid Hotline: WhatsApp: 0600-123456

http://www.dirco.gov.za/

http://www.dirco.gov.za/docs/2020/corona_virus0930.htm?fbclid=IwAR1e2WsQrxOGDLKTsE348OJ-__2ZUoedGo-_KWQwyATq-yWjzkqdlFeyQDk

http://www.thepresidency.gov.za/

https://www.tourism.gov.za/Pages/home.aspx

 

Seznam testovacích laboratoří covid - PCR v JAR:

NHLS Testing Laboratories – National Health Laboratory Service

Lancet Laboratories

Očkování: Dne 17. 5. v JAR začala 2. fáze vládního očkovacího programu, která míří na skupinu osob starší 60 let a osoby s dodatečnými zdravotními komplikacemi. Tato fáze by měla probíhat do konce června. K dispozici je však jen 87 vakcinačních míst ve státním sektoru a 4 další v sektoru soukromém. Očkovacích míst by však mělo postupně přibývat. V 1. fázi byli očkováni zdravotníci (tato fáze měla být ukončena již v dubnu, kdy se předpokládalo naočkování 1,5 mil. osob - v reálu bylo zatím naočkováno jen zhruba 500.000 osob, prodlevu způsobil dle vládních míst fakt, že JAR nejprve zcela ustoupila od očkování vakcínou AstraZeneca (vzhledem k její nízké učinnosti proti jihoafrické mutaci viru) a později, kdy se rozběhlo očkování vakcínou Johnson & Johnson, na dva týdny očkovací program pozastavila, aby posoudila rizika užití této vakcíny (krevní sraženiny) - vláda však slibuje, že do konce týdne budou všichni zdravotníci, kteří se k očkování zaregistrovali (celkem 914.000 osob) naočkováni. Kromě vakcíny J&J má nyní JAR k dispozici i vakcíny firmy Pfizer (ke dnešnímu dni by mělo být v zemi dostupných 975 780 dávek). Vláda pokračuje v jednání o dodávkách ruské vakcíny Sputnik V (slíbeno je údajně dodání až 20 mil. dávek, dalších 5 mil. dávek je v jednání s čínským výrobcem Sinovac - oboje na komerční bázi - tyto vakcíny však zatím nebyly místními orgány schváleny pro použití v JAR).

6. NÁVRAT DO ČR

Cestující z JAR do ČR musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, potvrzení o jeho vyplnění předložit hraniční kontrole.

Zároveň každý cestující musí podstoupit antigenní test (provedený max 24 h před začátkem cesty), nebo RT-PCR test (provedený nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR) a musí disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o jeho výsledku. Toto potvrzení bude vyžadováno dopravci jako podmínka pro přijetí cestujícího k přepravě a cestující jej musí na vyžádání předložit hraniční kontrole v ČR. Stejně tak musí cestující disponovat potvrzením o rezervaci na RT-PCR test na přítomnost SARS-CoV-2, který bude proveden do 24 hodin od vstupu na území České republiky a mít toto potvrzení připraveno pro hraniční kontrolu.

Po příjezdu do ČR jsou všechny osoby vracející se ze zemí s extrémním rizikem nákazy povinny se nejdříve 10 dnů po příjezdu a nejpozději 14 . den na území ČR na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2, a to pokud orgán ochrany veřejného zdraví zcela výjimečně v individuálních případech osob nerozhodl o jiných karanténních opatřeních. Do doby předložení negativních výsledků testu se na ně bude vztahovat povinná karanténa/samoizolace (omezení volného pohybu) , tj. karanténa/samoizolace skončí nejdříve předložením negativního výsledku testu, který může být proveden nejdříve 10 dní po příjezdu. Po dobu 14 dnů od návratu platí povinnost nosit všude mimo domov respirátory nebo obdobné prostředky (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94% dle příslušných norem (např. FFP2, KN95).

VÝJIMKY Z VÝŠE UVEDENÝCH OPATŘENÍ PRO:

a) pro pracovníky mezinárodní dopravy, pokud je důvod vstupu doložen odpovídajícím dokumentem;
b) pro osoby mladší 5 let;

V případě, že cestující v zemi mimo Evropskou unii nebude mít reálnou možnost zajistit si provedení potřebného testu v zemi odjezdu před návratem do ČR, nebo v důsledku onemocnění COVID-19 absolvoval v zemi odjezdu místními předpisy stanovenou izolaci, kontaktuje Velvyslanectví ČR akreditované pro zemi, ve které se aktuálně nachází.

 

Pravidla pro návrat od 15. 5. 2021

Pravidla pro návrat od 15. 5. 2021


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688