Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  20.05.2021 09:04:00

Rozbřesk: Energie a paliva táhnou inflaci v EU a dolar těží ze slov z Fedu

Vyšší inflace se stává nejenom realitou ČR, ale i dalších evropských zemí. V EU se meziroční inflace po dvou letech vrátila na hranici dvou procent, a to především zásluhou zemí stojících mimo eurozónu. Premianty v evropském inflačním klání jsou Maďarsko a Polsko, kde se již inflace dostala přes hranici pěti procent. ČR má v tomto řebříčku čestné čtvrté místo.

Vyšší inflační tlaky jsou však patrné i v eurozóně, kde se meziroční inflace vyšplhala na 1,6 %, nicméně stále zůstává pod cílovou hranicí ECB. Navíc je tam zcela patrné, že inflace jde na vrub především energiím, které se na aktuální inflaci podílejí dvěma třetinami. Jde především o rostoucí ceny pohonných a elektřiny, která za poslední rok zaznamenala výrazný cenový skok, který začínají pociťovat i tamní domácnosti.Jádrová inflace se ovšem navzdory masívnímu tisku eur stále nachází stále pod jednoprocentní úrovní (aktuálně 0,7 %). Takže expanzivní měnová politika se i nadále spíše propisuje do cen aktiv spíše než do spotřebitelských cen. Je však otázkou, jak dlouho ještě, když vezmeme v úvahu nadcházející oživení (odložené) spotřebitelské poptávky, ke kterému některé země EU po sérií lockdownů míří. Podobně jako v ČR proto bude zajímavé sledovat ceny služeb, které zatím zůstávaly s růstem o necelé procento přece jenom poněkud stranou. Letní sezóna proto může vyzkoušet nejenom to, co unese zákazník, ale i centrální bankéři, kteří zatím žádnou změnu měnové politiky neavizovali. Na rozdíl od ČR mají ke zvyšování úrokových sazeb ještě docela hodně dlouhou cestu. V první řadě se budou muset vyrovnat s koncem velkorysého kvantitativního uvolňování, na které si zvykly dluhopisové trhy i některé předlužené země eurozóny.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se včera odpoutala od hranice 25,40 EUR/CZK a na rozdíl od ostatních měn v regionu mírně oslabila. Stále je ovšem výrazně silnější, než předpokládala ČNB, a k tomu jí napomáhá přesvědčení trhů o brzkém růstu úrokových sazeb. Sázky jsou vysoko a velká debata o zvyšování sazeb nastane v bankovní radě nejspíš už v červnu. Jako vhodnější načasování se však stále jeví až srpen, kdy už bude naprosto jasné, jak ČR zvládla pandemii a restartovala ekonomiku. Ostatně v tomto smyslu se včera vyslovil i Aleš Michl jako jeden z členů bankovní rady v Českém rozhlase.

Zahraniční forex
Zápis z posledního jednání Fedu poukázal na to, že uvnitř americké centrální banky byla zahájena debata o tom, kdy zahájit debatu o postupném utlumu měnové expanze (nákupů dluhopisů ve výši 120 mld. USD měsíčně). To stačilo k tomu, aby se eurodolar vrátil zpět pod hladinu 1,22.
Dnes odpoledne bude stát za pozornost jak podnikatelská nálada z Philadelphie, tak pravidelné týdenní statistiky z trhu práce v USA.

Dodejme, že na standardní devizové trhy neměl prakticky žádný dopad výprodej, který se včera realizoval na kryptoměnách (bitcoin ztrácel i více než 30%, ethereum 40%). Poté co kryptoměnám a především bitcoinu zatopil Elon Musk svým tweetem o energetické náročnosti, tak kolaps celého sektoru přivodila čínská vláda. Ta finančním institucím zakázala transakce v kryptoměnách.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688