Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.05.2021 05:55:00

Money&Banking: Centrální banky by neměly být zajatci trhů

Centrální banky se během pandemie snaží pomoci všem možným částem ekonomiky, bez jejich podpory koordinované s fiskální politikou by na tom byla ekonomika i společnost znatelně hůře. Tvrdí to Money&Banking, ovšem s tím, že takový přístup nese jedno riziko: Centrální banky se mohou stát rukojmími finančních trhů. Jak tomu zabránit?

Money&Banking ukazuje dva příklady, kdy se centrální banky staly „zajatci finančních trhů“. Prvním z nich je švýcarská centrální banka SNB, která na počátku září 2011 oznámila, že již nebude tolerovat kurz franku k euru pod hodnotou 1,2. Vedení SNB si muselo být vědomo, že poté již budou velikost rozvahy této centrální banky určovat trhy, přesněji řečeno poptávka soukromého sektoru po franku. Když ale rozvaha dosáhla velikosti 600 miliard franků, banka od svého závazku upustila. Jenže to nic nezměnilo na tom, že rozvaha dál rostla a před pandemií dosahovala 800 miliard franků.

Druhým příkladem může být Bank of Japan. Ta v září 2016 oznámila, že bude udržovat výnosy desetiletých vládních obligací blízko nuly. Money&Banking poukazuje na to, že zmíněný krok nevedl k rychlejšímu růstu rozvahy této centrální banky. Naopak, po něm tempo jejího růstu kleslo. Nicméně pokud by se trhy rozhodly prodávat dlouhodobé vládní obligace, banka by pro udržení svého cíle musela o to více nakupovat a v tomto smyslu je tak možné říci, že je podobně jako SNB „zajatcem trhů“.

Money&Banking tvrdí, že nejlepší politikou, která má zabránit podobným situacím a s nimi související možné vysoké volatilitě trhů, je jasná komunikace centrální banky ohledně budoucí politiky. Přesně řečeno, jasný plán na to, kam se bude politika centrální banky ubírat v případě specifického ekonomického vývoje. Ohledně Fedu Money&Banking míní, že na straně sazeb je současná komunikace v souladu s výše uvedeným, ale u nákupu aktiv ne. Vhodné by přitom mohlo být, kdyby Fed pracoval s několika hlavními scénáři dalšího vývoje a ke každému by poskytl i popis vývoje jeho rozvahy.

Portál tedy tvrdí, že nové informace by měly na trhy přicházet hlavně ve formě nových dat z ekonomiky a ne formou prohlášení centrálních bankéřů. V takovém případě je minimalizováno riziko, že se centrální banky stanou oněmi zajatci trhů. I pak může dojít například k tomu, že akciový trh najednou prudce oslabí a to samo o sobě sníží projekce ekonomického růstu, inflačních tlaků a v konečném důsledku povede i ke změně monetární politiky. Taková změna by ale nebyla tažena primárně propadem akcií a snahou o jejich stabilizaci – centrální banka by nebyla oním zajatcem.

Následující graf ukazuje vývoj výnosů desetiletých amerických vládních obligací v roce 2013. Přerušovanou čarou jsou vyznačena dvě data, kdy tehdejší šéf Fedu Ben Bernanke hovořil o monetární politice a zmínil možnost změn v nákupech aktiv. Podle Money&Banking jde o příklad toho, kdy samotný komentář a ne nějaká nová ekonomická data vyvolal výrazný posun na trzích:

banky rukojmí trhy centrální


Zdroj: Money&Banking

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688