mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  18.05.2021 12:09:00

Cestování do Thajska - Thajsko momentálně prochází třetí vlnou pandemie covid-19 a v zemi stále platí nouzový stav.

Cestování do Thajska

17.05.2021 / 11:00 | Aktualizováno: 18.05.2021 / 12:09

V Thajsku trvá nouzový stav. Cestovatelé z ČR musí po příletu absolvovat povinnou karanténu v hotelu na vlastní náklady v délce 14 dní. Při pozitivním testu na covid-19 platí povinná hospitalizace na vlastní náklady či hrazená v rámci cestovního pojištění.

V souvislosti s přetrvávajícím nouzovým stavem v Thajsku je cestování do země stále zásadně omezeno. Případní zájemci o cestu do Thajska by proto měli věnovat zvýšenou pozornost následujícím informacím:

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

V souvislosti s přetrvávajícím nouzovým stavem v Thajsku platí do odvolání zákaz komerčních letů do země. Přiletět lze pouze tzv. semi-komerčními lety vybraných leteckých společností.

Pozemní přechody do země jsou pro turistické účely stále uzavřeny.

Tranzit je možný pouze na letišti Suvarnabhumi v Bangkoku za jasně daných podmínek a jeho délka nesmí přesáhnout 12 hodin.

Vstup do Thajska je podmíněn získáním Certificate of Entry (povolení ke vstupu). Žádost o něj se podává elektronicky. K jeho získání a následnému odletu je třeba předložit cestovní pas, cestovní zdravotní pojištění zahrnující covid-19, rezervaci letenky, rezervaci hotelu pro povinnou alternativní státní karanténu (ASQ) a negativní výsledek RT-PCR testu na covid-19 platný maximálně 72 hodin před odletem.

Pro více informací k CoE se obraťte na Velvyslanectví Thajského království v Praze.

Po příletu se na cizince vztahuje povinná alternativní státní karanténa (ASQ) v hotelu na vlastní náklady v délce 14 dní.

V případě pozitivního testu na covid-19 v průběhu ASQ je povinná hospitalizace, a to i pro osoby bez příznaků. Náklady na hospitalizaci si cizinec hradí sám či v rámci svého cestovního zdravotního pojištění. V dané souvislosti důrazně doporučujeme všem cestovatelům, aby si se svou pojišťovnou předem ověřili, zda jim v případě pozitivního testu náklady na hospitalizaci uhradí, i když budou bez příznaků a budou hospitalizováni za účelem pozorování, nikoliv léčby.

Vstup do země se řídí Pravidly pro prevenci šíření covidu-19 pro cestovatele vstupující do Thajska.

2. DOPRAVA

Vycestovat z České republiky do Thajska lze pouze tzv. semi-komerčními lety vybraných leteckých společností (např. Austrian, Lufthansa, Swiss, Air France, KLM, Emirates, Qatar Airways, Etihad, EVA Air, Thai Airways, Turkish Airlines, Finnair, Singapore Airlines, Korean Air, Cathay Pacific).

3. OPATŘENÍ

Thajsko momentálně prochází třetí vlnou pandemie covid-19 a v zemi stále platí nouzový stav.

Platí povinnost nosit ústní roušky ve všech veřejných prostorech venku i uvnitř, a to včetně rodinných příslušníků během cesty soukromým dopravním prostředkem. Absence roušky ve veřejném prostoru může být pokutována do výše 20 000 THB.

Dále je vyžadováno dodržování osobní hygieny a pravidel sociálního odstupu (social distancing), s nímž souvisí i zákaz sdružování většího počtu osob. Národní parky a historické památky jsou zavřené.

Země je rozdělena do tří barevných zón, v nichž platí řada preventivní opatření. Jedná se o omezení provozu ubytovacích zařízení, restaurací, barů, zábavních podniků, masážních salónů, sportovišť, bazénů, obchodů a některých škol, jakož i o zákaz prodeje alkoholu.

Pokud se u někoho objeví symptomy nákazy koronavirem, platí povinnost nejpozději do tří hodin o svém stavu informovat thajské orgány.

Přehled aktuálních opatření

V souvislosti s operativně přijímanými preventivními opatřeními může být omezena vnitrostátní letecká doprava. Proto doporučujeme aktuální situaci vždy ověřit s příslušným letištěm nebo leteckou společností.

Pozemní doprava je též omezena. Pohyb mezi některými provinciemi/okresy může být omezen v důsledku aktuálních preventivních opatření, na silnicích se mohou vyskytovat policejní kontrolní stanoviště. Při příjezdu z vysoce rizikových provincií může být v některých provinciích povinná 14ti denní karanténa. Aktuální situaci je proto třeba vždy před cestou ověřit.

Městská hromadná doprava v Bangkoku funguje normálně. Většina spojů jezdí od 5:30 do 24:00 hod.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Thajské ministerstvo zdravotnictví

Thajský imigrační úřad

5. NÁVRAT DO ČESKÉ REPUBLIKY

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR.

Thajsko z pohledu České republiky náleží do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy Covid-19 (tzv. zelené země). Cestující mohou z těchto zemí do ČR přijet bez jakýchkoliv omezení.

Více informací poskytují Podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie Covid-19.

Viz též Nouzový stav v Thajsku a návrat do České republiky

Vzhledem k tomu, že po celou dobu pandemie bylo možné k návratu do ČR využít komerční letecké spoje, Velvyslanectví ČR v Bangkoku nevystavuje českým občanům žádné podpůrné dopisy pro thajský imigrační úřad.

přílohy

Pravidla pro prevenci šíření covidu-19 pro cestovatele... - 186 KB PDF (Acrobat dokument) 22.1.2021
https://www.mzv.cz/file/4188902/Entry_to_Thailand___August_2020.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688