Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  19.05.2021 08:30:00

Průměrný invalidní důchod ve 2. stupni je 8.949 Kč – jak se vypočítá výše vašeho invalidního důchodu?

Možná uvažujete o žádosti o invalidní důchod nebo jste o invalidní důchod již zažádali a jistě vás zajímá, jak bude vaše žádost posouzena a v jaké výši vám bude invalidní důchod přiznán. Samotné uznání invalidity k přiznání invalidního důchodu nestačí, podmínek a proměnných je více. Podrobně píšeme o invalidních důchodech TADY, ale nyní budeme předpokládat, že jste splnili všechny podmínky pro přiznání tohoto důchodu a zaměříme se na výpočet výše invalidního důchodu.

Jako všechny ostatní důchody, má i invalidní důchod dvě části, z kterých se vypočítává, a to výměru základní a výměru procentní. Základní výměra je stanovena zákonem o důchodovém pojištění a je jednotná pro úplně všechny důchody. Základní výměra invalidního důchodu pro rok 2021 je stanovena na 3.550 .
Procentní výměra je ta část invalidního důchodu, která se pro každého počítá zcela individuálně. Zkoumá se, zda má žadatel dostatečně dlouhou účast na důchodovém pojištění – jedné ze složek sociálního pojištění, které za zaměstnance platí zaměstnavatel a OSVČ jej platí sami. V praxi se v podstatě zkoumá dostatečný počet odpracovaných let. Výjimka nastává jen u žadatelů, kteří se stali  invalidními následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání – u nich se doby pojištění nezkoumají.
Vedle počtu odpracovaných let rozhoduje o výši invalidního důchodu i tzv. dopočtená doba. Dopočtenou dobou se rozumí doba od vzniku nároku na invalidní důchod do dosažení důchodového věku, kterou by hypoteticky mohl člověk odpracovat, pokud by se nestal invalidním. Při výpočtu dopočtené doby se nebere nutně váš důchodový věk, počítá se vždy s věkem platným pro bezdětné ženy stejného data narození.
Další proměnnou ve výpočtu výše invalidního důchodu je průměr hrubých výdělků za rozhodné období (v roce 2021 je to 1986-2020) a stupeň invalidity. Stupeň invalidity ovlivňuje výši důchodu následovně - za každý odpracovaný a dopočtený rok se započte:

  • pro invaliditu prvního stupně činí 0,5 % z výpočtového základu,
  • pro invaliditu prvního stupně činí 0,75 % z výpočtového základu,
  • pro invaliditu třetího stupně 1,5 % výpočtového základu.

Pro třetí stupeň invalidity je koeficient výrazně vyšší, a to z toho důvodu, že je práceschopnost člověka v tomto stupni velmi omezena a tak se předpokládá, že invalidní důchod bude hlavním zdrojem financí na živobytí této osoby.

Je zřejmé, že samotný výpočet invalidního důchodu je složitý a je k němu třeba znát mnoho údajů. Pro přibližnou představu o výši vašeho invalidního pro vás máme zjednodušenou kalkulačku výpočtu invalidního důchodu, kam stačí doplnit základní údaje.

 

 


 

 

 

 

Průměrný invalidní důchod třetího stupně je dlouhodobě nižší než průměrný starobní důchod a tento rozdíl se postupně od roku 2010 zvyšuje. Statistiky ČSSZ ukazují, že za období 03/2010 byl průměrný invalidní důchod pro třetí stupeň 9.670 a průměrný starobní důchod 10.043 , ale za období 03/2021 je průměrný invalidní důchod pro třetí stupeň 13.438 a průměrný starobní důchod 15.351 .

Ze statistických údajů ČSSZ můžeme dále zjistit, že průměrná výše invalidních důchodů vyplácených za první čtvrtletí roku 2021 byla pro invaliditu prvního stupně 7.690 , druhého stupně 8.949 a třetího stupně 13.438 .

Nejnižší procentní výměra invalidního důchodu (bez ohledu na stupeň invalidity) je stanovena na 770 , takže minimální invalidní důchod v roce 2021 dělá 4.320 (3.550 základní výměra + 770 procentní výměra). 

Kdy dochází k valorizaci a úpravám invalidního důchodu?
Výše invalidního důchodu se každoročně pravidelně valorizuje, tak jako i ostatní důchody. Všechny důchody se valorizují automaticky od lednové splátky důchodu a na zvýšení má nárok každý, kdo pobíral důchod v předchozím roce.

Ke změně výše invalidního důchodu může dojít i z důvodu změny zdravotního stavu – záleží, zda došlo ke jeho zlepšení či zhoršení a jak nově zdravotní stav posoudí OSSZ. Nastane-li taková situace a dle posudku OSSZ (PSSZ) u poživatele invalidního důchodu z důvodu zhoršení nebo zlepšení zdravotního stavu dojde ke změně stupně invalidity, stanoví se nová výše procentní výměry invalidního důchodu (základní výměra důchodu zůstává beze změny). Tato nová výše procentní výměry se stanoví přes stanovený koeficient. Tak například, když se dostanete z 1. do 2. stupně invalidity zvýší se procentní výměra o 1,5násobek, když se dostanete z 2. do 3. stupně invalidity, roste procentní výměra o dvojnásobek a když se zdravotní stav výrazně zhorší a dostanete se z 1. stupně rovnou do 3. stupně invalidity, zvyšuje se procentní výměra o trojnásobek. Naopak, pokud se zdravotní stav poživatele invalidního důchodu zlepší z 2. na 1. stupeň invalidity, přepočítá se procentní výměra přes koeficient 0,6667. Postupuje se tedy výhradně podle koeficientů, v procentní výměře už se nezohledňuje výše výdělků v době, kdy už lidé invalidní důchod pobírali.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688