Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.05.2021 11:47:18, aktualizováno 23.05.2021 09:01:41

Gundlach: Akciový fyzikální zákon

Jeffrey Gundlach, někdy přezdívaný jako dluhopisový král, poskytl rozsáhlý rozhovor pro Yahoo Finance. V něm hovořil o svém pohledu na akciové a dluhopisové trhy, ekonomickou politiku a očekávaný vývoj v americkém hospodářství.

Gundlach na začátku rozhovoru uvedl, že pokud srovnáme vývoj rozvahy Fedu a vývoj na akciovém trhu, téměř se zdá, že tu funguje fyzikální zákon. Poměr kapitalizace trhu a velikosti rozvahy totiž „vypadá téměř jako konstanta“. Posoudit relevanci tohoto tvrzení můžeme na základě následujícího grafu. Z něj je zřejmé, že po roce 2009 se poměr obou veličin skutečně držel na relativně stabilní úrovni, v roce 2016 se ale trh začal relativně k rozvaze zvedat. Zpět na předchozí „konstantu“ se ale vrátil v roce minulém a v současné době se akcie v indexu S&P 500 opět obchodují v souladu s uvedeným „zákonem“:
1
Zdroj: Twitter

Investor poukázal i na vysoké valuace amerických akcií, dodal však, že výnosy obligací jsou velmi nízko relativně k inflaci a zejména k posledním inflačním číslům. Fed má tedy na trhy velký vliv a k tomu se přidává fiskální expanze. Investor v souvislosti s ní zmínil například to, že třetina disponibilních příjmů byla minulý měsíc poskytována vládou. Ta přitom dosahuje vysokých deficitů. A to vše se projevuje i na různých frikcích. Mezi ně řadí investor třeba prudce rostoucí ceny na trhu nemovitostí či nedostatek nových zaměstnanců, o kterém hovoří řada společností.


Specifická situace, v jaké se ekonomika nyní nachází, ztěžuje i predikce dalšího vývoje. Zdá se však, že sazby a výnosy mají tendenci růst. Trhy se také v posledních dnech „začaly trochu obávat inflace“. DoubleLine Capital, kterou investor založil a v jejímž čele stojí, má podle něj model používaný na predikci inflace. Ten ukazoval, že poslední čísla by měla být nad 3,5 %, ale realita byla až na 4,2 %. A podle modelu bude v následujících měsících stále vysoko. Do hry tu vstupuje nízká srovnávací základna z minulého roku, ale podle investora je používaný index spotřebitelských cen nyní zavádějící. Pokud by totiž pro odhad vývoje nákladů spojených s bydlením namísto nájmů používal růst cen nemovitostí, meziroční inflace by se pohybovala kolem 8 %.

Gundlach hovořil o tom, že obavy by mohlo zvedat to, pokud by vyšší inflace přetrvala i po létě. Pak by se mohla projevovat tlakem na růst sazeb a výnosů, jejichž nízká úroveň je klíčovým pilířem akciového trhu.

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

17.05. 13:16  Ano. (Zdeněk Černý)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688