Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.05.2021 08:12:42

Předstihové indikátory ukáží v květnu expanzi služeb i výroby (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Indexy nákupních manažerů v eurozóně ukáží zvýšení aktivity ve službách za květen. Ve výrobním sektoru by indexy měly mírně klesnout po předchozích rekordních nárůstech, i tak však bude jejích úroveň stále velmi vysoko. Zápis ze zasedání Fedu by mohl poukázat na to, jak jeho členové smýšlejí o rizicích inflace. České výrobní ceny by měly ukázat další citelný nárůst.

PMI indexy ve službách na vzestupu

Tento týden přinese několik předstihových indikátorů, které ukážou vývoj aktivity ve výrobě a ve službách za květen. Zejména v případě indexu PMI ve službách bychom měli vidět další zlepšení do pásma expanze sektoru z důvodu ukončování protiepidemických opatření. Naopak u indexů z výrobního sektoru se již v květnu čeká mírná korekce po předchozích rekordních nárůstech. Druhé čtení výsledku HDP v eurozóně by mohlo, s ohledem na již zveřejněné národní statistiky, přinést mírnou revizi směrem vzhůru. Snížení se čeká v případě Fed indexů důvěry v průmyslu v okolí New Yorku a Filadelfie. V USA získá pozornost zveřejnění zápisu z minulého jednání Fedu. V době minulého zasedání ještě nebyly známé překvapivě vysoké nárůsty inflace za duben, nicméně v záznamu by mohly zaznít argumenty, proč by vyšší inflace měla mít přechodný charakter a jak případně reagovat měnovou politikou, pokud by vyšší inflace byla více persistentní.

Domácí kalendář přinese pouze vývoj průmyslových cen v ČR za duben. My počítáme s meziměsíčním růstem cen o 0,3 % a zrychlením meziročního tempa na 4,1 % z předchozích 3,3 %. Trh čeká o desetinku vyšší výsledek. Ve světle zvyšujících se obav z inflace by i tato statistika mohla přitáhnout větší pozornost, zejména pokud by přinesla významnější překvapení ukazující na sílící inflační tlaky. V Maďarsku bude zveřejněn HPD za Q1, přičemž se čeká jeho mezikvartální stagnace.

Inflace překvapuje směrem vzhůru

Minulý týden na trhu převažovaly obavy z rychlosti oživení globální ekonomiky ve vztahu k oproti očekávání rychlejšímu vzedmutí současné inflace. Akciové trhy na počátku týdne klesly, ovšem od čtvrtka se opět obrátily k růstu. Překvapil především výsledek inflace v USA za duben, když meziměsíční růst činil 0,8 %. To bylo tak čtyřikrát rychleji, než se čekalo, a meziroční růst cen tak akceleroval na 4,2 %. Situaci pak ještě dodal korunu zveřejněný růst cen v průmyslu, který byl s meziměsíčním růstem o 0,6 % dvakrát rychlejší, než se předpokládalo. Meziroční růst PPI tak zrychlil na 6,2 %. Stále převažuje názor, že současné vzedmutí inflace je přechodného charakteru. Tomu odpovídá i vývoj inflačních očekávání, které sice vzrostly, ale stále neindikují výraznější růst inflace. V případě USA ukazují inflační swapy na průměrnou inflaci v letech 2026–2030 na 2,54 %, což je prakticky stejné jako před týdnem. V případě eurozóny ukazují stejné inflační swapy na dlouhodobou inflaci ve výši 1,6 %, což je mezitýdenní růst o 0,05 pb. Americkému dolaru vyšší riziková averze svědčila a proti euru mírně posílil. V samotném závěru týdne zveřejněné výsledky maloobchodních tržeb a průmyslu USA sice mírně zaostaly za odhady, ale nikterak nezměnili příběh rychlého oživení ekonomiky. V případě průmyslové produkce došlo navíc k silné revizi předchozího čísla vzhůru, takže o zklamání nemůže být řeč.

Ani pokles akciových trhů a silnější dolar v minulém týdnu nezabránily koruně v dalším posílení o téměř 0,8 %, kurz se tak dostal pod hladinu 25,50 CZK/EUR. Podobně posilovaly i sousední měny. České koruně prospívá všeobecná euforie ze slábnutí epidemie a spekulací na růst úrokových sazeb. Ty v minulém týdnu dále přiživil rychlejší růst spotřebitelských cen za duben ve výši 3,1 % a také zveřejnění zápisu z minulého jednání ČNB. Ta sice obsahuje více hypotéz nežli závěrů, ovšem je zřejmé, že bankovní rada vnímá ústup rizik spojených s pandemií, což je stále klíčová proměnná (více k zveřejněnému zápisu viz https://bit.ly/3bpC2tM). Peněžní trh již nyní z většiny počítá s tím, že ČNB zvýší sazby už na zasedání v červnu, což je s ohledem na to, že ještě v březnu se lidé nesměli volně pohybovat, opravdu brzy. Nicméně extrémní situace, s sebou nese extrémní reakce, jak jsme si za poslední rok zvykli.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688