Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.05.2021 05:55:00

Rozžhavená část "zodpovědných" investic rychle chladne. A ztrácí peníze

Fondy investující do čistých energií se poslední dobou potýkají s odlivem peněz. Ten je nejrychlejší za poslední rok a dva z největších burzovně obchodovaných fondů sledujících celý sektor - iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) a Invesco Solar ETF (TAN) se letos propadly o minimálně 24 procent. Děkovné dopisy posílejte jinam: tlaku na velké technologické firmy, napsal Bloomberg.

"Obnovitelné zdroje si prošly za poslední měsíce výrazným propadem. Investoři se očividně předčasně nadchli z jejich nástupu a valuace vyhnali spekulativně příliš rychle, příliš vysoko," říká akciový analytik Patrie Ján Hladký. "V případě skladby ETF ICLN na tom nese nemalou zásluhu jeho kdysi největší člen Plug Power. Společnost vyrábějící vodíkové palivové články a generující dlouhé roky záporný zisk se stala cílem vyloženě spekulativní horečky, která se v posledních měsících rozplynula. Akcie se od únorového vrcholu propadly o téměř 70 % a pořád si hledají dno. Neprospívá tomu ani rotace investorů z růstových do cyklických akcií," dodává.

Je to zotavování v závěru pandemie, co teď rozpoutává rotaci do levnějších akcií. Fondy s vyššími standardy v oblasti ochrany životního prostředí, řízení a zodpovědnosti vůči společnosti (investice uváděné pod zkratkou ESG) dlouhou dobu těžily z nezanedbatelných podílů v obřích růstových společnostech. Z těchto benefitů se teď ale rychle stávají nevýhody. Pozorujeme rotaci do "titulů, které jsou orientované na hodnotu", říká Mohit Bajaj, ředitel pro ETF u WallachBeth Capital.

Další podrobnosti o plánu prezidenta Joea Bidena na podporu infrastruktury za 2,25 bilionu dolarů nevyvolaly takové nadšení, v jaké analytici často doufali. Několik fondů v čistých energiích navíc v dubnu dostalo ránu, když firma Enphase Energy, což je poměrně oblíbený holding, oznámila nedostatek čipů a problémy v dodavatelském řetězci.

clean energy ESG investice technologie rotace pokles

“Návrat toků peněz do ETF v čistých energiích, který by převýšil lednových 5 miliardy dolarů, může vyžadovat zotavení v návratnosti,” napsala tento týden v komentáři Adelina Diab, analytička pro ESG v Bloomberg Intelligence. “Rostoucí úrokové sazby, zostřující se konkurence a napjaté dodavatelské řetězce šláply motoru penězotoků na brzdu.”

Aktiva v této kategorii klesají tři měsíce za sebou a jsou nyní na 18,1 miliardy dolarů. Na konci ledna dosahovala vrcholových 22,3 miliardy.

Výkonnost již zméněného ETF fondu ISHARES GLOBAL CLEAN ENERGY na burze Nasdaq od začátku roku:

ETF energie čisá investice pravidelnépatria

Odlivy prostředků se nevyhnuly ani dalším velkým ETF fondů do čistých energií, jako jsou First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Fund Index (QCLN) a Invesco Wilderhill Clean Energy ETF (PBW). Ty letos zatím klesají o více než 18 procent.

Protože fondy do čistých energií mají silnou expozici na technologie, mohlo by bolestivé období vlastně teprve začínat. Správcům peněz s velkými alokacemi do růstových a ESG strategií může inflace ublížit, varoval už minulý týden analytik JPMorgan Chase Marko Kolanovic.

Data o inflaci z této středy pak technologické tituly zasypala. Americká dubnová inflace překvapila výrazně vyšším výsledkem, když vyskočila na 4,2 %. To je nejvyšší hodnota od roku 2008 a výsledek překonal i ta nejvyšší očekávání v průzkumu agentury Bloomberg, napsali ve čtvrtečním ranním komentáři ekonom ČSOB Petr Dufek a hlavní ekonom Patrie Jan Bureš. "Svět se nyní dělí na tábory. První, podobně jako většina bankéřů Fedu, říká, že nárůst inflace je dočasný a není třeba se bát. Druhý tvrdí, že vysoká inflace po odeznění pandemie jen tak nezmizí a Fed na ni bude muset reagovat rychlejším utažením měnové politiky." Je otázkou, který zvítězí.

Z monetární podpory doteď nejvíc profitovaly právě technologické akcie, připomíná k tomu akciový analytik Hladký. „Pokud by se potvrdily nejhorší obavy, bylo by utažení ráznější a přísnější než kdykoli od vypuknutí finanční krize v roce 2008. To by ohrozilo převahu investování do růstových akcií (drahé akcie s vysokým očekávaným růstem zisků), které ve svém výkonu poslední roky drtilo investování hodnotové (investování do levných a hlavně podhodnocených akcií),“ napsal v článku pro Forbes.

Nic pro spekulanty

Analytici Patrie se ve svých investičních doporučeních v průběhu tohoto roku zmiňovali mimo jiné o ETF fondu ICLN. Konkrétně to však podle Hladkého byla jeho evropská varianta ETF (IQQH), která trackuje samotný ICLN v eurech.

"Na naší dlouhodobé investiční tezi se ale nic nemění," podotkl k tomu Hladký. "Pro dosažení cílů klimatické Pařížské dohody a uhlíkové neutrality budou obnovitelné zdroje stěžejním faktorem. Nejde jen o nahrazení stávajících tepelných elektráren, ale také o postupnou elektrifikaci celé ekonomiky od automobilové dopravy, přes výrobu tepla až po těžký průmysl. Poptávka po elektřině bude růst a obnovitelné zdroje ji budou muset uspokojit. Investor ale musí mít na paměti, že jde o tezi s výhledem na celou příští dekádu, ne o krátkodobou spekulaci."

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz, Forbes

Disclaimer:

U podkladových nástrojů tohoto finančního produktu zatím nebylo prokázáno, že zohledňují kritéria EU pro environmentálně udržitelné hospodářské činnosti ve smyslu Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2019/2088 ze dne 27. listopadu 2019 o zveřejňování informací souvisejících s udržitelností v odvětví finančních služeb (dále jen jako „Nařízení“). Memorandum o udržitelnosti investic je dostupné na našich stránkách na tomto odkazu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688