Makroekonomika  |  15.05.2021 14:03:46

Proč Čína roste plným výkonem o dost dříve než USA? A proč Evropa nejvíc zaostává?

Oživování americké ekonomiky přibrzdilo, eurozóna je v recesi, náskok naopak získává Čína. Ukazují to statistiky HDP za první čtvrtletí. Masivní očkování proti koronaviru snad světovou ekonomiku výrazně rozpohybuje už v druhém pololetí letošního rokuboj s virem přesto vyhraný není. Ohlédněme se za uplynulými dvanácti měsíci a najděme ponaučení, díky nimž může lidstvo předejít podobným škodám v budoucnu.

Virus stále do velké míry určuje světový vývoj. To, jak si jednotlivé státy v boji s ním vedou, totiž ovlivňuje nejen zdravotnictví, ale i makroekonomiku. Dnes jsou na tom lépe státy, které byly přísné. Čínu pandemie zasáhla loni v zimě, jen o několik měsíců dříve, než vpadla do USA a Evropy. Ale čínská ekonomika se vrátila na běžný výkon už ve druhé polovině loňska. Oproti tomu USA na plný plyn pojedou až letos ve druhém kvartálu, Evropa až ve třetím.

Na Čínu roční ztráta. Proč tomu tak je?

Každý z těchto tří hráčů šel na věc jinak. Čína nebezpečí tvrdě a systematicky minimalizovala a mohla tak „otevřít“ dřív. Amerika i starý kontinent byly liknavější – váhaly, zda epidemie může udeřit znovu. Chyběla důslednost. Zdravotníci sice před rychlým ekonomickým uvolňováním varovali, politici ale nebyli dost tvrdí. Nejvíc na to paradoxně doplatily firmy a domácnosti.

Chvíli to vypadalo nadějně, na podzim a v zimě ale přišla nová vlna nemoci a další uzavírky. Předchozí rychlé otevírání ekonomiky se USA i Evropě vymstilo. Průmysl sice více méně jel dál, stejně tak zahraniční obchod, utrpěl ale motor z nejsilnějších – služby a spotřeba domácností. Oživování ve Spojených státech se zabrzdilo a Evropa spadla do obnovené recese.

Ano, Čína čelí kritice, že před virem nevarovala dříve a víc nahlas. Podmínky k reakci však měla západní polokoule stejné. Škody napáchané v prvních vlnách a několika měsících po nich jsou proti tomu, co nastalo na podzim a v zimě, zanedbatelné.

Ponaučení? Spojené státy, Velká Británie nebo třeba Izrael rychle rozjely očkování ve velkém a zdá se, že se jim podařilo pandemii zkrotit. Rychlejší oživování americké ekonomiky podporuje rovněž soustředěný a silný fiskální stimul prezidenta Bidena.

Evropa sice spustila fond obnovy EU příští generace (Next Generation EU), je však násobně skromnější než podpůrné balíčky USA – a nic moc na tom nemění ani fiskální stimuly jednotlivých států. A navíc: fond se zaměřuje na strukturální změny v ochraně životního prostředí a digitalizaci a jeho zapojení bude postupné a začne až ve druhém pololetí letošního roku. Oproti tomu USA investovaly i do okamžité podpory domácností a připravují také sociální balíček na podporu vzdělání a chudších rodin s dětmi.

Američané chápou – poučeni i vzpomínkami na světovou finanční a hospodářskou krizi z let 2008 a 2009, po níž ekonomika ožívala velmi pomalu –, že jde také o čas. Každý měsíc recese totiž přináší těžké zdravotní i ekonomické ztráty. První účinky cílené státní pomoci jsou ve výsledcích ekonomiky vidět už teď.

Kontinentální Evropa očkuje pomaleji a potýká se s horší distribucí vakcíny, k tomu dvě největší země – Francii a Německo – začátkem jara postihlo další zvýšení nákazy. Alespoň je vidět, že evropští (díkybohu i čeští) politici si začínají uvědomovat, jak důležité je upřednostnit dlouhodobé přínosy nad okamžitým prospěchem. Proto nové koronavirové vlny zastavují důsledněji a ekonomiku otevírají opatrněji.

Podle mne z toho všeho plyne jedna velká naděje pro nás všechny – díky masivní vakcinaci i výše popsaným ponaučením můžeme očekávat, že trvalejší a komplexnější oživení ekonomiky přijde (už) po polovině letošního roku.

Josef Kvarda, analytik SFG Holding 


Josef Kvarda (1974)
Narodil se v jihomoravských Hustopečích, vystudoval národohospodářství na Ekonomické fakultě VŠB Ostrava. Jako ekonom a analytik prošel firmami Atlantik FT nebo Cyrrus, od roku 2018 působí jako hlavní analytik společnosti Finin, která se v roce 2019 stala součástí SFG Holdingu. Jeho doménou jsou finanční a komoditní trhy a makroekonomický vývoj, zaměřuje se na světovou ekonomiku s důrazem na USA, eurozónu, Čínu a Česko.

SFG Holding vznikl v roce 2019 sloučením dvou samostatných společností Success Group a Finin Group, za nimiž stojí jejich zakladatelé Tereza Kouklová a Michal Dědek. Holding se věnuje odbornému poradenství a financování jednotlivců i firem, realitním službám, projektovému řízení a investicím do developmentu, nemovitostí a startupů.



Přečtěte si také:

05.03.2024Proč česká reálná mzda zaostává? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
14.09.2021Smil o ropě, bohatá Čína a proč větrat Research (Česká spořitelna)
06.08.2021USA a Evropa - proč se vlastně porovnávat? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688