Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.05.2021 10:57:58

Gratulace panu Powellovi k dofouknutí největší akciové bubliny v historii aneb Proč bychom se (ne)měli divit, když americké indexy klesají

V posledních dnech (nejen) na americkém trhu dominují obavy z vysoké inflace, která by teoreticky měla vést centrální banku k rychlejšímu utahování měnové politiky, než se donedávna předpokládalo. A to navzdory tomu, že Fed vedený Jeromem Powellem průběžně vylučuje, že by se měly sazby v USA zvyšovat dříve než v roce 2023, a případný další růst inflace považuje za krátkodobý fenomén. Akcioví investoři by každopádně měli pamatovat na to, že americký trh má odkud a proč klesat.

Jistě, je nová doba, takže historické poučky neplatí a tradiční způsoby ocenění akcií nemá smysl používat. Ale kdyby vás to zajímalo, takzvaný Buffettův indikátor, tedy poměr tržní kapitalizace amerických veřejně obchodovaných firem a HDP USA, dosáhl nedávno 270 %. Ano, ceny akcií prudce vzrostly, zatímco ekonomika byla v recesi, takže předpokládaná expanze HDP poměr pomůže opět srazit níže. Ale i tak stojí za zmínku, že na vrcholu technologické bubliny v roce 2000 stejný poměr dosáhl maxima na 188 %. Z tohoto srovnání plyne, že je americký trh v současnosti o více než 40 % dražší než v době jedné z historicky největších bublin. Nová doba.

Buffettův akciový indikátor

Pokud bychom si tedy navzdory vědomí o nesrovnatelnosti aktuálního prostředí s tím před více než dvěma dekádami troufli americký trh v květnu 2021 označit slovem bublina (jistě, výnosy dluhopisů byly tehdy podstatně vyšší a tak dále, je to tedy opravdu drzá myšlenka, říkat dnes něco o bublině na akciovém trhu v USA), zjistili bychom, že je nejen daleko větší, pokud jde o poměr cen akcií a velikosti ekonomiky, ale také podstatně širší. Poměr ceny akcií a tržeb mediánové společnosti z indexu S&P 500 je o 75 % vyšší než na vrcholu bubliny v roce 2000. Drahota tedy ani zdaleka není tématem nějaké úzké skupiny cenných papírů v jednom sektoru.

S&P 500 - mediánové P/S

V březnu 2000 se mimochodem na 10násobku tržeb a dráže obchodovalo 45 firem z indexu S&P 500, v dubnu 2021 jich ale bylo 65. Jestli technologická bublina byla projevem šílenství, jak popsat současnost?

S&P 500 - počet akcií obchodovaných nad P/S 10

Ještě před pár měsíci většina akciových investorů Powellovi a spol. tleskala za politiku, která umožňuje přilévání stále nových stovek miliard dolarů na finanční trhy. Zájem na něčem, čemu se hezky česky říká finanční stabilita, se ale dříve či později vrátí do hry silou, která může akciové býky nemile překvapit, jakkoli důrazným varováním již je či bude vývoj cen komodit, inflace nebo tržních sazeb.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

14.05. 11:59  Hezké. Myslíš? (Zdeněk Černý)
14.05. 11:28  Hezké (Přemek)
14.05. 11:27  Hezké (Přemek)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688