Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  14.05.2021 09:22:08

Akciové trhy zastavily pokles


Akciové trhy v USA ve čtvrtek poprvé v týdnu šířeji posilovaly, když se se zastavil předchozí pokles vyvolaný obavami o to, že by silná inflační data mohla vést k dřívějšímu utahování měnových podmínek centrálních bank v čele s FED, než trh očekává. Akciové futures dnes pokračují v růstu asi o 0,5%. Na trhu jsou dva tábory s názorem na to, zda budou vysoké hodnoty inflace přechodné (což zastává FED), nebo nikoliv. Podle toho která skupina převáží se může trh přelévat na obě strany ještě nějakou dobu, kdy jsou vysoká inflační data kvůli meziročnímu efektu nižší základny po vypuknutí pandemie očekávána i v dalších měsících. Zatímco v předcházejících týdnech se zdálo, že trh přijímá narativ FEDu, nejvyšší CPI data od roku 2008 na úrovni 4,2% v tomto týdnu váhu přesunula k druhému táboru. Včerejší PPI data byla s meziročním růstem 6,2% nejvyšší od roku 2010, s trhem to ale dolů už nepohnulo, kdy byla méně výrazně nad očekávání a „vyřádil“ se už po dřívějších CPI datech. Sentiment mohla mírně podpořit data o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA, jež potvrdila klesající trend a byla na nejnižší úrovni od vypuknutí pandemie. Dnes budou očekávány americké maloobchodní tržby, kde se za duben očekává meziměsíční růst o 1%, navazující na velmi silný březnový růst k 10%, jež pramenil hlavně z výplaty dávek v rámci fiskálního stimulu. Vedle toho budou zveřejněna data o průmyslové produkci.

Stále platí, že investoři spíše preferují cyklické sektory a odvětví s expozicí na otevírání ekonomiky, případně rostoucí ceny komodit a inflaci. Včera posilovaly zejména průmysl, finance, materiály, ale v důsledku rostoucích cen elektřiny také utility. Naopak firmy loni těžící z trendů vyvolaných či zesílených pandemií zaostávají. Nejvíce se to týká populárních firem, jež mají silný růstový příběh (či jeho příslib), ale jsou již vysoko oceněny (namátkou Zoom, Peloton, Snowflake, Palantir, ale i Tesla či Roku, jež ztrácejí za poslední týdny od posledního vrcholu desítky procent).

Nedařilo se energetickému sektoru po zprávách o obnovování chodu jednoho z hlavních US produktovodů.

Jan Šafránek

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688