Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.05.2021 09:04:00

Rozbřesk: V evropském průmyslu oživení. Co americký maloobchod?

Unijní ekonomika byla sice v důsledků uplatňovaných lockdownů ještě v prvním čtvrtletí v recesi, ale už tehdy se začaly projevovat první známky oživení a také inflace. Průmyslová výroba, která ještě v únoru meziměsíčně poklesla o jedno procento, se v březnu opět zvýšila, a to díky výrobě spotřebního zboží i komponent pro další výrobu.

Pozitivní byly výsledky z německého průmyslu, které materializovaly pozitivní očekávání z předchozích průzkumů podnikatelského sentimentu nebo třeba indexu nákupních manažerů. Pro tuzemský průmysl šlo vzhledem k provázanosti tohoto odvětví o nepochybně příznivou zprávu, která podporuje pozitivní výhled tohoto odvětví v letošním roce. Absolutním vítězem průmyslového „klání“ byla v březnu z pohledu meziročních čísel jednoznačně Itálie s růstem výroby o téměř 38 %.

Na tomto výsledku se ovšem nemalou měrou podílel extrémně nízký srovnávací základ z loňského roku, kdy italský průmysl propadl o necelých 30 %. Ostatně kouzlo nízkého statistického základu už začíná být vidět i v českých číslech, i když v důsledku pozdějšího zavedení prvního lockdownu zatím ne v takové míře jako právě v Itálii. Proto je i nadále vhodnější při hodnocení aktuálního vývoje dívat se na meziměsíční čísla a při srovnávání raději brát v potaz třeba průměrný základ z roku 2019, kdy o kovidu nebylo v Evropě vidu a v podstatě ani slechu.Ve srovnání s rokem 2019 letošní výsledky zatím až tak impresivně nevypadají.

Za první kvartál jsou v plusu v podstatě jen východoevropské země spolu se Švédskem a Řeckem. Možná trochu překvapivě s mínus šesti procenty zaostává Německo, avšak při pohledu na vývoj tamního automobilového průmyslu to až tak nelogicky vypadat nemusí. A pro nás možná zajímavý je právě kontrast mezi vývojem automobilového průmyslu v ČR a v řadě starých členských zemí.

Zatímco zde je jeho trend už od poloviny loňského roku pozitivní a tento průmysl se už téměř dostal na úroveň dosahovanou před koronakrizí, v Německu se k předkrizovým číslům vrací zatím jen pozvolna. Že by se dostal zpět na rekordy dosahované třeba ještě v roce 2016, kdy německé automobilky vyrobily šest milionů aut, se zdá být z pohledu aktuálních ani ne čtyř milionů už v podstatě nepravděpodobné.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna sice začínala včerejší obchodování ještě v blízkosti hranice 25,60 EUR/CZK, avšak už v průběhu odpoledne se jí podařilo úspěšně otestovat hranici 25,50 v podstatě poté, co byla zveřejněna další americká data potvrzující zlepšující se situaci na tamním trhu práce a další zvýšení výrobní inflace. Česká čísla o vývoji produkčních cen sice přijdou na řadu až v pondělí, avšak s velkou pravděpodobností rovněž potvrdí zvýšení inflačních tlaků v tuzemské ekonomice a zvýší tak nepochybně i pravděpodobnost letošního zvyšování úrokových sazeb ČNB.

Mezitím dluhopisový trh vstřebal další tři emise státních bondů, díky nimž MF získalo téměř 13 mld. korun. Od začátku roku se objem prodaných střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na primárním trhu vyšplhal na 243 mld. korun. Spolu s prodeji na sekundárním trhu a zahraničními půjčkami se tak státu podařilo nashromáždit už polovinu částky potřebné na letošní financování deficitu a dluhové služby.

Zahraniční forex
Ačkoliv dubnová data za americkou výrobní inflaci potvrdila narůstající inflační tlaky, tak výnosy amerických dluhopisů včera naopak poklesly a umožnily eurodolaru vrátit se k hodnotě 1,21.

Dnes se ovšem inflační téma může vrátit do povědomí trhů, neboť budou zveřejněny americké maloobchodní tržby za duben. A tato data budou opravdu velmi silná. Tlak na růst amerických výnosů zřejmě opět zesílí a z toho by mohl dolar profitovat.

Zlotý, kterému se spolu s ostatními regionálními měnami tento týden daří, bude monitorovat výsledek HDP za první kvartál. Očekáváme kladný mezikvartální růst (a nepatrně záporný meziroční) tažený průmyslem a maloobchodem. Zlotému by výsledek HDP rozhodně neměl ublížit.

Akcie
Wall Street ve čtvrtek zažila poměrně proměnlivou seanci, a to především u technologických titulů. Index Nasdaq v úvodu značně posiloval, následně se dostal do mínusu, aby zakončil obchodování opět v zelených figurách. Růst táhly hlavně akcie blue chips: Microsoft +1,7%, Alphabet +1,3%, Facebook +0,9%.

Jednotlivé indexy zakončily následovně: Dow Jones +1,29 %; S&P 500 +1,22 %; Nasdaq Comp. +0,72%.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688