Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  14.05.2021 07:43:18

Americká data budou indikovat rychlý růst ekonomiky (Ranní zpráva z finančního trhu)

Maloobchodní tržby v USA za duben po předchozím silném růstu vykážou nyní již menší expanzi, ovšem na vysokých úrovních. Zvyšovat by se dále měly především prodeje aut. Průmyslová výroba v USA v témže měsíci pravděpodobně rostla, i když oproti předchozímu měsíci pomalejším tempem. Koruna posílila pod 25,50 CZK/EUR a dnešní zveřejnění údajů březnové platební bilance na ní nebude mít vliv.

Maloobchod a průmysl v USA na vzestupu

Od maloobchodních tržeb v USA za duben lze čekat další silný údaj, který je ovlivněn Bidenovým fiskálním balíčkem. Podle producentů v autoprůmyslu došlo v dubnu k dalšímu růstu prodejů, což by mělo udržet v plusu meziměsíční přírůstek celých maloobchodních tržeb. Bez segmentu aut očekávají ekonomové SG mírnou korekci po předchozím skokovém zvýšení o 8,3 % m/m. Medián trhu i u maloobchodu bez motoristického segmentu čeká přírůstek 0,8 m/m. S poklesem předstihových indikátorů, které se ale i tak stále nacházejí na velmi vysokých úrovních, by mělo korespondovat i zpomalení tempa růstu průmyslové výroby v USA za duben. Slabší údaj zejména u maloobchodních tržeb by sice mohl dále zvýšit otazníky nad rychlostí oživení, nicméně připomeňme, že ani před týdnem zveřejněná slabá data z trhu práce mnoho optimismu z trhu nesebrala.

V ČR budou zveřejněny měsíční údaje z platební bilance za březen. Počítáme s přebytkem běžného účtu poblíž 10 miliard CZK, zatímco tržní očekávání je o necelé 4 miliardy výše. Lepšímu výsledku nahrává již zveřejněný mírně lepší výsledek obchodní bilance, nicméně nejistota odhadů platební bilance je všeobecně vysoká a dopad zveřejnění výsledku na trh s korunou obvykle zcela minimální. Sousední Polsko zveřejní odhad HDP za první čtvrtletí. Na rozdíl od ČR, kde ekonomika mírně klesala, se zde již očekává slušný mezikvartální růst o 1,1 %.

Růst v průmyslu USA zrychlil

Americké akciové trhy již včera ukončily předchozí pokles a obrátily s do plusu, za čímž se k růstu otočily i do té doby klesající evropské akciové trhy. Dluhopisové výnosy v USA i v Evropě zastavily svůj růst. Inflační očekávání v USA se včera po zveřejnění rychlejšího růstu cen v americkém průmyslu mírně zvýšily.  Výrobcům vzrostly vzrostly v dubnu ceny meziměsíčně o 0,6 %, tedy dvakrát rychleji, než se čekalo. Jejich meziroční tempo akcelerovalo na 6,2 %, když se čekalo 5,8 %. Pětileté inflační swapy se v USA zvýšily na 2,57 %, zatímco v eurozóně  se zvedly jen nepatrně na 1,63 %. Stále převažuje očekávání trhu, že současná inflační vlna je přechodného charakteru. K tomu se kloní i analytici SG, nicméně na potvrzení této nejisté hypotézy si pravděpodobně několik měsíců počkáme. Dolar včera vůči euru včera neměl jasný trend a pohupoval se ze strany na stranu. Koruna posílila lehce pod hladinu 25,50 CZK/EUR. 

Cena ropy Brent klesla k 66,8 USD/barel z 69,0 USD/barel. Zapůsobit zde mohly otazníky nad rychlostí dalšího oživení globální ekonomiky.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688