Podnikání  |  13.05.2021 13:38:46

Hospodářská komora: Vláda musí s podnikateli hrát během rozvolňování covidových opatření fér. Současným postupem riskuje důvěru firem i veřejnosti

Hospodářská komora oceňuje, že vláda během ústupu pandemie covidu-19 přistoupila k postupnému uvolňování preventivních opatření a otevírání byznysu. Zásadně ale odmítá nejasnost pravidel, na základě kterých mají podnikatelé u svých zákazníků zjistit, zda jsou, či nejsou potenciálním zdrojem nákazy koronavirem. K tomu, aby bylo současné rozvolnění již trvalé, jsou přitom nezbytná jasná pravidla a legislativní ukotvení.

Pravidla pro otevření např. v sektoru gastronomie považuje Komora velmi diskutabilní. Podle vlády mají provozovatelé restaurací na zahrádkách kontrolovat bezinfekčnost hostů (testy, očkování, prodělání nemoci v posledních 90 dnech). Stát přitom nedal podnikatelům žádný legislativní nástroj, jak doklad o „bezinfekčnosti“ od lidí vyžadovat, byť na včerejším jednání s podnikateli v gastrooboru hlavní hygienička připustila, že zodpovědnost za bezinfekčnost nakonec ponesou hosté, nikoliv restauratéři. Proto Komora očekává nejpozději zítra od vlády jasné stanovisko.

„Odmítáme, aby stát s podnikateli hrál hru ve stylu „Však vy si s tím jistě poradíte a s lidmi se vždy nějak dohodnete.“ Proti pandemii se má bojovat jasnými opatřeními s oporou v zákoně, nikoliv právním vakuem. Jsme každopádně připraveni s vládou jednat,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Stát nakonec akceptoval, že pro vstup do provozoven služeb nebo např. restaurací by mělo stačit i čestné prohlášení, že má daný člověk test, očkování nebo že covid-19 v posledních třech měsících prodělal.

„Pokud chce stát jít liberální cestou, nemáme s tím problém. Ale zásadně odmítáme to, aby na podnikatele byla následně házena odpovědnost za případné opětovné zhoršování pandemie. Pravidla hry určuje stát, nikoliv podnikatelé. Komora nikdy neříkala, že podmínkou pro vstup má být jakékoli omezení. Naopak byl to stát, který už před měsíci deklaroval, že podmínkou pro návštěvu je předložení nějakého potvrzení. I proto jsme hledali technologické řešení a přišli s aplikací „bezpečná provozovna“,“ dodává Dlouhý.

Liberální přístup státu přináší podle Komory ještě to riziko, že se v provozovně může objevit osoba, která vědomě či nevědomě uvede, že je negativní, ačkoliv to nebude pravda. „Provozovateli tak hrozí nejen nakažení dalších klientů, ale také personálu, což v případě následné karantény může existenčně ohrozit jeho byznys a zdraví lidí. Zejména proto už několik týdnů státu nabízíme aplikaci, která by ve spojení s medicínskými daty od státu umožnila jasně a jednoduše prokázat bezinfekčnost hostů,“ vysvětluje viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Stát přitom deklaroval vydávání QR kódů s medicínskými daty už před několika měsíci. Nicméně postupem času změnil strategii s tím, že bude stačit i čestné prohlášení. „Podnikatelé i Komora jsou připraveni dodržovat veškerá nutná opatření. Nyní je na tahu stát, který musí pravidla jasně určit. Nikdo jiný to za něj neudělá,“ upozorňuje Zajíček.

S ohledem na všechny okolnosti a nekonzistentní postup státu začne Hospodářská komory připravovat aktivity pracovně nazvané „Podzim z covidem“, jejichž cílem bude ve spolupráci s odborníky a státem nastavit opatření proti návratu pandemie ve druhé polovině roku, a zároveň zabránění rizika dalšího zavírání ekonomiky.

Očkování ve firmách jako rychlá cesta z krize

Hospodářská komora zároveň dlouhodobě iniciuje, aby stát stanovil jasná pravidla očkování proti covidu-19 ve firmách, které opakovaně v komorových šetřeních deklarovaly ochotu podávat vakcíny přímo ve svých provozech.

„Máme za to, že zaměstnavatelé jsou svým pracovníkům lidsky mnohem blíže než například kampaň v novinách nebo televizním vysílání. A mohou to být právě podnikatelé, kteří k očkování motivují nejen své zaměstnance, ale i ostatní zaměstnavatele ve svém regionu. Pokud jde státu o co nejrychlejší proočkování populace, je toto jedna z nejlepších cest,“ říká předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory Ivo Hlaváč.

Polovina podniků přitom zvažuje, že by své kapacity nabídla i pro očkování rodinných příslušníků zaměstnanců, a přispěla tak k rychlejšímu proočkování populace. Vyplynulo to z posledního bleskového šetření Hospodářské komory mezi podniky zaměstnávajícími více než 500 zaměstnanců.

Miroslav Beneš
Odbor vnější komunikace
Hospodářská komora České republiky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688