Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Kryptoměny  |  13.05.2021 09:02:11

Elon Musk šokuje fanoušky bitcoinu, Tesla je nebude přijímat za svá auta. Cena bitcoinu se v reakci na překvapivý tweet propadla o 200 tisíc korun


Elon Musk nepříjemně zaskočil fanoušky bitcoinu. V noci na dnešek středoevropského času na svém twitteru uvedl, že automobilka Tesla, kterou založil a kterou řídí, nebude už nejstarší a nejrozšířenější kryptoměnu přijímat při nákupu svých vozů.  

Bitcoin se v reakci na nečekaný tweet výrazně propadl, jen lehce nad úroveň 46 tisíc dolarů, a to z úrovně takřka 55 tisíc dolarů. V přepočtu na koruny tak Muskův tweet způsobil propad ceny bitcoinu o zhruba 200 tisíc korun. Na některých z kryptoměnových burz dokonce došlo k výpadkům ruku v ruce s tím, jak se lidé bitcoinu překotně zbavovali. Od té doby kryptoměna část své ztráty umazala, nyní se obchoduje za více než 51 tisíc dolarů

Musk přitom v únoru cenu bitcoinu masivně podpořil, když Tesla ve výroční zprávě uvedla, že nakoupila bitcoiny za půldruhé miliardy dolarů. Zároveň oznámila, že bude kryptoměnu přijímat při nákupu svých vozů, k čemuž následně také přistoupila.  

Nyní se však Musk od této možnosti odvrací. Jeho krok je tak pro bitcoinovou komunitu bezesporu „ránou“, neboť ochota automobilky jej při platbě akceptovat bitcoin dále legitimizovala v očích široké veřejnosti i mainstreamových médií. Musk navíc nepochybně rozvíří téma environmentální náročnosti těžby a provozu bitcoinu, které potenciálně představuje „Achillovu patu“ celého ekosystému kolem této kryptoměny. Šéf Tesly totiž své rozhodnutí nepřijímat bitcoiny zdůvodnil právě rapidně rostoucím využitím fosilních zdrojů energie, jež bitcoinový ekosystém pohání.   

Ještě v dubnu přitom Musk podle všeho souhlasil se závěrem společné zprávy fondu Ark Investment Management a společnosti Square, dle níž širší přijetí bitcoinu podnítí rychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie. Spoluzakladatelem a šéfem společnosti Square, která se specializuje na digitální platby a další finanční služby v oblasti takzvaného fintechu, je Jack Dorsey, jenž je rovněž spoluzakladatelem a šéfem Twitteru. Fondy Ark Investment Management se zase specializují na investice do inovativních, moderních technologických titulů, včetně Muskovy Tesly

Poté, co Dorsey na twitteru shrnul základní závěr zmíněné zprávy, a sice že bitcoin podněcuje přechod na obnovitelné zdroje, Musk zjevně souhlasně odpověděl jednoslovně „True“, tedy že jde podle jeho názoru o pravdivý pohled.  

Muskova nynější otočka je o to překvapivější, že problematikou energetické náročnosti těžby a provozu bitcoinu se zasvěcená veřejnost i odborníci zabývají již řadu let, zaobírali se jí dlouho předtím, že Tesla letos oznámila zmíněný nákup bitcoinů i záměr přijímat jej jako platební prostředek. Navíc i elektromobily, včetně těch značky Tesla, jsou často kritizovány právě z toho důvodu, že elektřina, jež je pohání, se z velké částí vyrábí stále v uhelných elektrárnách.  

Musk tedy vlastně udivené bitcoinové komunitě teď sděluje, že „za své tesly, které jezdí na uhlí, už nebude přijímat bitcoiny, protože jejich těžba jeden na uhlí.“  


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

14.05. 11:24  Která crypto je ekologická? (Mamlasman)
13.05. 18:54  Kupujte hodnoty (Jotapian)
13.05. 17:28  Manipulace (Jogurt)
13.05. 16:14  Ne (Dacan Strom)
13.05. 15:50  Překvapivý tweet? (Dacan Strom)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688