army.cz (MO ČR)
Armáda  |  12.05.2021 00:00:00

Přesun amerických jednotek přes Českou republiku

Armáda České republiky americkým jednotkám poskytne logistickou podporu. Průjezd konvojů bude koordinován ve spolupráci s Policií České republiky, Vojenskou policií a ředitelstvím silnic a dálnic tak, aby konvoje nijak neomezovaly běžný silniční provoz. Přesuny konvojů jsou plánovány v pozdních večerních až brzkých ranních hodinách (od 19. hodiny do 6. hodiny). Vojenská policie v součinnosti s Policií České republiky bude doprovázet všechny skupiny konvojů. Preventivně jsou naplánovány objízdné trasy a alternativní místa k odpočinku a na přespání. Konvoje pojedou podle českých dopravních předpisů. Konvoje upraví svou rychlost v případě delší nebo širší vojenské techniky. Po dobu přesunů Policie ČR dočasně zřídí operační pracoviště u Agentury logistiky v posádce Stará Boleslav k monitoringu situace.

Americké jednotky budou rozděleny do tří konvojů po třech až čtyřech skupinách. V každé skupině bude od 10 do 20 kusů kolové techniky. Každý konvoj na území České republiky stráví maximálně 48 hodin a bude přejíždět s denním odstupem. Skupiny vozidel budou mít mezi s sebou hodinové rozestupy tak, aby byla zajištěna bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a minimální narušení plynulosti běžného silničního provozu.

Vojáci před vjezdem do České republiky budou testováni

Americké jednotky budou dodržovat veškerá platná nařízení a omezení vydaná v souvislosti s epidemiologickou situací v České republice. Vojáci před vjezdem do České republiky budou testováni. Většina vojáků je již očkována proti Covid-19. Vojáci jednotlivých skupin konvojů budou mít oddělené stany a hygienická zázemí na odpočinkových stanovištích. Konvoje budou mít vlastní zdravotníky a na hranicích a v Rančířově jim bude k dispozici český zdravotnický personál. Byla přijata veterinární opatření rovněž proti šíření afrického moru prasat, který se vyskytuje momentálně v Maďarsku.

Konvoje vjedou do České republiky přes hraniční přechod Rozvadov a po dálnici D5 pojedou na odpočinkové stanoviště Ostrov u Stříbra. Stanoviště je určené k odpočinku jednotek a úpravě rozestupů mezi skupinami. Odtud pojedou skupiny vozidel po D5 na Pražský okruh a pak po dálnici D1 na silnici 1. třídy I/38 do Rančířova. Vojáci přespí v posádce Rančířov, kde prapor podpory nasaditelných sil ve spolupráci s 14. plukem logistické podpory postavil pro tyto účely stanové městečko. Další den pak konvoje pokračují směr Jihlava po silnici I/38 na D1 do Brna a po dálnici D2 na hraniční přechod Břeclav. Stejná trasa je plánována i pro návrat jednotek zpět do Německa ze cvičení. Ten je naplánován od 12. do 16. června.

Armáda ČR zajistí logistickou podporu

Přejezdy amerických jednotek přes Českou republiku na cvičení NATO Defender Europe se konají pravidelně od roku 2015. Cvičení má demonstrovat připravenost, soudržnost a odhodlání členských států Aliance k zajištění bezpečnosti Euroatlantického prostoru. Vloni se přesun nekonal z důvodu zrušení samotného cvičení.

Cvičení Saber Guardian 2021 má prověřit připravenost a součinnost mezi aliančními a partnerskými armádami a armádou Spojených států. Cvičení se účastní téměř 13,5 tisíce vojáků z 16 různých zemí. Armáda České republiky se cvičení účastní jako tranzitní země logistickou podporu. Pro projíždějící jednotky postaví stanový tábor, zabezpečí tankování techniky a doprovodnou logistiku a zdravotnickou službu. Část logistické podpory zabezpečí nově vznikající prapor podpory nasaditelných sil z Rakovníka.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688