Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  12.05.2021 13:01:55

Akcie Tesla padají – Zastaví se propad ceny akcií?

V rámci technické a fundamentální analýzy se opětovně zaměříme na technologickou společnost, konkrétně na akcie Tesla.

Pokud vás zajímají ekonomické výsledky i jiných technologických firem, před týdnem jsme pro vás zpracovali komplexní přehled tzv. FAANG akcií (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google).

Co se týče dnešní analyzované společnosti, podíváme se na aktuální události ohledně Tesly, rozebereme si výsledky společnosti a zaměříme se na cenový graf.

Logo tesla s cenovým grafem

V článku se dozvíte:

  1. Důležité události ovlivňující akcie Tesla
  2. Fundamentální analýza akcie Tesla
  3. Technická analýza akcie Tesla
  4. Závěrem
  5. Obchodujte s akciemi Tesla u LYNX

Důležité události ovlivňující akcie Tesla

Jednou z nejdůležitějších informací je, že se společnosti Tesla povedlo za minulý rok dosáhnout rentability její ekonomické činnosti. Nicméně onen zisk společnost dosáhla jenom díky obchodovatelným emisním povolenkám, které jsou čím dál dražším artiklem.

Díky produkci bezemisních autTesla přebytek emisních povolenek. Ty poté přeprodává ostatním automobilkám, které bez nich nemohou vyrábět, aniž by nečelily obrovským pokutám. Tesle zmíněné povolenky za posledních pět let přinesly asi 3,3 miliard USD.

Tesla vydělala na investici do bitcoinu

Uvedené téma trochu souvisí s emisními povolenkami, neboť společnost část kapitálu v prvním kvartálu investovala do trhu s Bitcoinem v objemu 1,5 miliard USD. Tesla za několik týdnů menší část (10 %) zase odprodala, díky čemuž dosáhla zisku 101 milionů USD. Emisní povolenky a Bitcoin tak tvoří hlavní zdroj zisku. Elon Musk byl každopádně za tento počin také dost kritizován.

Kritika spočívala v tom, že automobilka má za kapitál investorů především vyrábět auta, nikoliv spekulovat na trhu s Bitcoinem. Společnost tím  také narušila diverzifikaci portfolia investorů, kteří nemusí být ani příznivci kryptoměn. Faktem je, že cena akcie Tesly vůbec pozitivně na nákup Bitcoinu nezareagovala.

Tesla čelí začínajícím problémům na čínském trhu

Tesle se na čínském trhu v poslední době dost dařilo a pracuje i na produkci, která by měla být šitá na míru pro čínské kupující. Nicméně v Šanghaji došlo k incidentu, kdy měl elektromobil Tesla údajně závažný problém se selháním brzd. Dříve by se podobný incident obešel bez větší pozornosti, ale událost byla natočena a hojně sdílena na sociálních sítích, kde ji zhlédlo minimálně na desítky milionů lidí.

Mimoto s rostoucím podílem na čínském trhu úměrně roste snaha firmu kontrolovat ze strany čínské vlády. Je vcelku známo, že Čína je v tomto ohledu dost neúprosná. Aneb budujte klidně u nás kapitalismus, ale v naši režii. Každý investor musí proto počítat s ovlivňováním tamního vývoje a produkce.

Otevření nové továrny v Německu se odkládá

Tesla již delší dobu plánuje otevření nové továrny u našeho německého souseda poblíž Berlína. Původně se kalkulovalo s otevřením na 1. července 2021, ale nakonec dojde ke zpoždění a to i o několik měsíců. Zdrojem problému je prý německá byrokracie u schvalovacího procesu.

Bob Lutz a jeho kritika Tesly

Vzhledem k tomu, že se Tesla stala nejhodnotnější automobilkou, se dost diskutuje o tom, zda ji řečené prvenství vydrží. Jedním z nejhlasitějších dlouhodobých kritiků je bývalý viceprezident BMW, Fordu a General Motors Bob Lutz, který prohlašuje, že Tesla je odsouzena ke zkáze.

Jeho hlavním argumentem je, že Muskovo vizionářství znamená pro Teslu dlouhodobou ztrátovost a tudíž neudržitelnost dosavadního byznysu. Taktéž zmiňuje informaci ohledně emisních povolenek. K tomu ještě zmiňuje, že dochází k tzv. poolování s evropskými výrobci překračujícími emisní limity. Ti se tímto způsobem vyhýbají pokutám. Tesla si za tuto „pomoc“ samozřejmě nechá zaplatit.

Lutz také tvrdí, že firma nemá žádnou významnou technickou výhodu nad konkurencí. Uznává, že popsaný obchodní model sice může fungovat, ale otázkou je, na jak dlouho. Jakmile se totiž konkurence začne rychle přeorientovávat na elektromobily, společnost uvedené „konkurenční“ výhody ztratí a akcie Tesla by mohl čekat pád.


 

Fundamentální analýza akcie Tesla

Nyní se dostáváme k důležitým ekonomickým údajům a ukazatelům. Na úvod fundamentální analýzy určitě uvedu, že se akciím Tesla předpovídá další rekordní rok. Základem pro zmíněný odhad je právě výborný první kvartál, ale jak jsme si již řekli, hlavním zdrojem ekonomické rentability jsou emisní povolenky a investice do vysoce rizikového aktiva jako je BitcoinPravdou ovšem je, že benefity z emisních povolenek během několika měsíců určitě nezmizí, takže z nich Tesla může těžit i nadále.

Účetní období Q1 2021

Začněme čerstvými ekonomický daty z prvního kvartálu letošního roku. Celkové tržby dosahují 10,39 miliard USD, což pro Teslu znamenalo mezikvartálně stagnaci. Provozní výnos je na 493 milionech USD a EBITDA činí 1,1 miliard USD. Pak by nemělo nikoho překvapovat, že navzdory stagnujícímu obratu společnost dosáhla zisku 438 milionů USD, což je o 62,2 % více oproti Q4 2020.

Co se týče důležitých ekonomických ukazatelů, EPS je 0,39 bodů, což je v kontrastu s předešlými analyzovanými tituly dost málo. Ukazatel P/E dělá 668 bodů. Zdá se vám uvedený údaj jako vysoký? Za Q4 činilo P/E 1120 bodů. Rovnou konstatuji, že titul je na základě ukazatele velmi předražený. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) pak zakotvila na 6,91 %.

Účetní období FY 2020

Za uplynulý rok celkové tržby společnosti činily 31,54 miliard USD, což je meziroční nárůst o 28,31 %. Provozní výnos zaznamenal neuvěřitelný meziroční skok o 2 392 % na téměř 2 miliardy USD. EBITDA dosahuje 4,32 miliard USD, což implikuje meziroční zlepšení o více jak 93 %. Čistý zisk vzrostl o 179,31 % na 690 milionů USD. Volné cash flow Tesla navýšila o 178,62 % na 2,71 miliard USD.

Co se týče základních ukazatelů, EPS máme na 0,64 bodech. Druhý ukazatel P/E ukazuje 1 110 bodů, zatímco ROE činí 4,78 %. Zde vlastně platí stejná slova jako u novějšího účetního období.

Technická analýza akcie Tesla

Nyní se konečně dostáváme k technické stránce trhu, k čemuž jsem vybral denní graf akcie Tesla. Z grafu je znát, že od „covidového“ dna z března roku 2020 do ledna 2021 trval velmi silný rostoucí trend, který ovšem letos viditelně zeslábl. Abychom ale nepředbíhali, Tesla se od března 2020 po současné all time high zhodnotila o více jak 1 200 % na historické maximum 900 USD, což je za tak krátký čas u akciového titulu vážně neuvěřitelné zhodnocení.

Samotná expanze byla do léta 2020 ještě vcelku udržitelná. Můžeme totiž sledovat, že došlo k silnému růstu, ale pak následovalo vytvoření rovnováhy v podobě symetrického trojúhelníku. Takové struktury jsou velmi příhodné pro reakumulaci, trh si odpočine a po průrazu se může zase vydat na cestu. Popsané se i stalo, protože v polovině listopadu 2020 došlo k průrazu, po čemž cenová rozpínavost začala maximálně akcelerovat. Obdobná price action samo o sobě avizuje, že se trh minimálně blíží ke svému krátkodobému vrcholu.

Denní graf akcie Tesla

Denní graf akcie Tesla

Jak již bylo řečeno, onen vrchol je na 900 USD, kde cena zarotovala směrem dolů. Následný pokles vydržel pár týdnů, během kterého došlo ke znehodnocení o 40 %. Šlo o jeden z nejhorších poklesů za předešlých cca 12 měsíců. Sestup se zastavil až na S/R pásmu kolem 566 USD, kde dost rychle nastal silný odraz. Agresivita nakupujícím ovšem nevydržela moc dlouho a proto trvalo déle, než cena akcie Tesla otestovala rezistenční pásmo kolem 765 USD.

U řečené úrovně máme i klíčovou fibonacciho hladinu 61,8 %. To znamená, že trh dokázal umazat na 61,8 % ztrát z poklesu. Hlavně se ale jedná o úroveň, kde se začíná nejvíce shortovat. Poměr potenciálního zisku a ztráty je zde totiž jednoznačně ve prospěch medvědů, kteří mohou ztratit málo, ale získat hodně. Tudíž je reakce na S/R levelu 765 USD po takovém propadu přirozená. Horší už však bylo, že zamítnutím na uvedené hladině se v grafu vytvořila typická medvědí vlajka.

U tohoto typu útvarů bývá vysoce pravděpodobné, že dojde průrazu spodní hrany, což samozřejmě vyústí v pokračování regrese ceny. To se skutečně stalo a nyní podruhé testujeme S/R pásmo 566 USD. Toto pásmo podpory musí vydržet, protože další možnost odrazu je až na bývalé rovnováze (trojúhelník) kolem pásma 420 USD. Když by cena klesla tak hluboko, ztráta dělá až 50 %.

Co se týče indikátoru RSI, momentum převažuje negativní a tento týden vygradovalo.Pokud ale medvědi prorazí těch 566 USD, na indikátoru je šance na vygenerování malé býčí divergence. Díky čemuž roste šance na to, že průraz supportu bude v konečném důsledku falešný a cena se rychle vrátí zpátky. Obchodní týden ovšem není ani zdaleka u konce, takže třeba budou býci v obraně hladiny úspěšní i bez býčí divergence.

Závěrem

Z hlediska fundamentálního rozboru jsou akcie Tesla pozoruhodné, protože na jednu stranu generují slušný zisk, ale na stranu druhou jsou námi sledované ukazatele dost hrozné. P/E na 1 120 (Q1 2021) bodech a 1 110 (FY 2020) bodech je vážně bizarní číšlo. Pak si člověk říká, že investice do Tesly nemůže být racionální. Nicméně opak je možná pravdou, protože je racionální (a možná cynickou) strategií spoléhat na zelenou politiku Evropské Unie a hlavně Spojených států. Dokud se totiž tradiční automobilky nedokáží transformovat, pro Teslu budou emisní povolenky pořád zlatým dolem.

Co se týče technické analýzy, akcie Tesla procházejí klesajícím obdobím. Po 1 200% zhodnocení by bylo naivní si myslet, že komplexnější korekce nepřijde. Vlastně je i dost možné, že kurz akcie Tesla těch 50 % od maxima shodí. Nemyslím si ovšem, že to automaticky implikuje konec bull trendu. Na to je potřeba řada potvrzení, které nyní nemáme. Na druhou stranu je pro trh lepší, aby aktuální support vydržel.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688