plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  12.05.2021 00:00:00

Plzeňská katedrála se po kompletní rekonstrukci otevře v červnu

Plzeňská katedrála se po kompletní rekonstrukci otevře v červnu

Tisková konference k otevření katedrály (foto: M. Pecuch)

Tisková konference k otevření katedrály (foto: M. Pecuch)

Katedrála sv. Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni se otevře po tříleté rekonstrukci na začátku června. Biskupství plzeňské ve spolupráci s městem Plzní, Plzeňskou filharmonií a Divadlem Josefa Kajetána Tyla při této příležitosti připravilo od středy 2. do neděle 6. června program, který zahrnuje výstavu, prohlídky katedrály, koncerty, diecézní setkání a pontifikální mši. Nakolik se ho bude moci zúčastnit i veřejnost, záleží na aktuální protiepidemických opatřeních.

„Bude to svátek svátků. Myslím si, že má rozměr události, kterou člověk zažije jednou za život," řekl mimo jiné ke znovuotevření katedrály plzeňský biskup Tomáš Holub na tiskové konferenci, která se konala 11. května. Připomněl, že katedrála se dočkala rozsáhlé rekonstrukce po 100 letech, a že jde tedy skutečně o mimořádný projekt.

Oprava přišla na zhruba 115 milionů korun, naprostou většinu pokryla dotace z Evropské unie. Přispělo na ni také město Plzeň, které si uvědomuje, že katedrála je s Plzní neodmyslitelně spjatá. „Katedrála sv. Bartoloměje je jedním z nejdůležitějších a nejznámějších symbolů Plzně. Vídám ji každý den a vždy mně ohromí ta masa kamene, která dominuje nejen náměstí Republiky, ale díky své věži, jež je s výškou 102,26 metru nejvyšší kostelní věží v naší republice, i celému městu. Plzeň a katedrála sv. Bartoloměje jsou spolu propojeny už mnoho staletí a toto spojení je třeba udržet, a proto město Plzeň přispělo na rozsáhlou revitalizaci interiérů katedrály. Už v roce 2017 jsme s Biskupstvím plzeňským podepsali smlouvu, že město poskytne na opravu katedrály dar ve výši jeden a půl milionu korun,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

V letech 2019 a 2020 pak byly z rozpočtu kanceláře primátora poskytnuty dotace na revitalizaci včetně rozšíření prohlídkové trasy uvnitř katedrály. Předloni to bylo 250 tisíc korun, loni 200 tisíc korun. Město také podpořilo desítkami tisíc i propagaci katedrály a její věže. „Plzeň – TURISMUS, příspěvková organizace města Plzně, bude v nově otevřené katedrále zajišťovat několikrát týdně komentované prohlídky nové expozice v podkroví kostela spojené s výstupem na věž a prohlídky interiéru katedrály,“ doplnila vedoucí kanceláře primátora Běla Bakulová.

Tisková konference k otevření katedrály (foto: M. Pecuch)

Slavnostní otevření katedrály odstartuje ve středu 2. června výstavou Srdce města, srdce diecéze v 11 hodin na náměstí. Pak se otevře nová expozice v podkroví. Plzeňská filharmonie uvede od 18 hodin slavnostní koncert, na němž mimo jiné zazní Korunovační intrády Jiřího Ignáce Linka nebo Te Deum Antonína Dvořáka.

Ve čtvrtek 3. června a v pátek 4. června bude katedrála otevřena poprvé pro veřejnost. Od 10 do 18 hodin si ji každý bude moci sám projít. Za zvýhodněné vstupné bude možné navštívit věž a expozici, která vzniká v monumentálních nově zpřístupněných krovech.

V sobotu 5. června se uskuteční diecézní pouť, odpolední mši svatou bude celebrovat pomocný pražský biskup Václav Malý, který v Plzni prožil začátky svého kněžství jako kaplan. Vzhledem k opatřením se budou moci pouti zúčastnit pouze zástupci z jednotlivých 66 farností na území plzeňské diecéze. Na pouť naváže od 17 hodin koncert s názvem 3 varhaníci a 4000 píšťal, na němž zahrají varhaníci tří katedrál: Aleš Nosek z katedrály sv. Bartoloměje, Josef Kšica z katedrála sv. Víta v Praze a Franz Josef Stoiber z katedrály sv. Petra z Regensburgu. Koncert zahájí plzeňský primátor Martin Baxa a plzeňský biskup Tomáš Holub, který požehná nové katedrální varhany.

Katedrála sv. Bartoloměje

Katedrála sv. Bartoloměje

Vyvrcholením programu bude v neděli 6. června charitativní koncert Opera v katedrále, který připravuje ženský sbor Divadla J. K. Tyla, jeho hosté a katedrální regenschori Aleš Nosek. Koncert začíná v 18 hodin. Zazní na něm mimo jiné duchovní zpěvy Antonína Dvořáka i vrcholný cyklus Zdeňka Lukáše Lucerna Domini.

Jednotlivé koncerty budou vysílány přímými přenosy na sociálních sítích Biskupství plzeňského a města Plzeň. Středeční koncert Plzeňské filharmonie odvysílá v přímém přenosu TV NOE.

Kompletní oprava katedrály obnášela stavební i restaurátorské práce, na nichž se podílely desítky lidí. Čistily se stěny a klenby, restaurovaly se kaple, kůr, presbytář, oltáře, do desítek restaurátorských ateliérů putovaly sochy a obrazy. Během oprav bylo nutné zpevnit a opravit i některé klenby. Restaurováním prošla i jedna z nejcennějších gotických madon v České republice – Plzeňská madona, vyrobená zřejmě před rokem 1384.

Text: Marie Fialová


Zveřejněno: 12. 5. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688