Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  11.05.2021 10:30:19

Penzijní reforma, na kterou teď prostě nemáme


Pro dlouhodobé vyhlídky české ekonomiky je ale daleko důležitější jiná včerejší událost: Jana Maláčová coby ministryně práce a sociálních věcí vládě předložila návrh změn českého penzijního systému. Můžeme ho hodnotit ze dvou pohledů: objemově a strukturálně. Strukturálně je návrh v řadě ohledů vcelku rozumný:

- zvyšuje důchod těm, kteří pečovali o děti,

- dovoluje získat plnohodnotnou penzi dřív lidem z náročných profesí. Náklady na tuto výhodu budou do jisté míry pokryty zvýšeným odvodem pojistného placeného příslušnými zaměstnavateli; to je velmi důležité, protože tyto zvýšené náklady na penze se tak projeví (i když je škoda, že jen částečně) v nákladnosti dané práce pro zaměstnavatele, a ten tak bude mít motivaci ji poskytovat jen tam, kde je to skutečně nutné. Jen je otázka, zda má MPSV dostatečně přesná data na to, aby umělo odhadnout skutečné náklady: vykonavatelé (některých) náročných profesi totiž umírají dříve, takže je otázka, zda si i při svém dřívějším nástupu fakticky užijí důchod úměrně tomu, jak si jej užívají ostatní;

- vznikne přehlednější důchodová kalkulačka a lidé budou moci v kterékoli fázi svého života snadno získat představu, jak vysoký důchod můžou očekávat (z čehož pak můžou odvodit, jestli by si měli spořit bokem),

- až na kované liberály asi většina z nás schválí i návrh zvýšit minimum, ze kterého si sociální odvody počítají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Jak totiž MPSV v předkládací zprávě upozorňuje, OSVČ mají tendenci si stanovovat velmi nízké základy pro výpočet odvodů, a tím pádem jim vycházejí velmi nízké důchody. Liberál řekne: „Proč ne? Nebraňme těmto lidem, aby si svoje výdělky užili už teď a nespořili si na důchod. Pokud pak budou v důchodu třít bídu s nouzí, bude to důsledek jejich promyšlené a propočítané volby. Nebo si díky nízkým odvodům můžou na důchod o to víc spořit mimo státní systém“. Mám ale obavu, že u mnoha dnešních OSVČ, kteří volí nízké odvody, o skutečně promyšlené a propočítané rozhodnutí nejde: že si na důchod bokem moc nespoří a že ani nejsou připraveni na život s velmi nízkým důchodem. Je pak otázka, jestli a jak úspěšně budou vydírat budoucí vládnoucí garnituru, aby jim darovala dodatečné peníze z „veřejných“ zdrojů, tj. z peněz všech.

Nejradikálnější změnou je ovšem posílení nezásluhové složky důchodů (nově tzv. nultý pilíř) částečně na úkor složky zásluhové: ta sice v závislosti na předchozích příjmech poroste rychleji, než roste dnešní procentuální výměra bržděná redukčními hranicemi, ale bude mít pro tento svůj růst menší celkový prostor. Tento posun k celkově menší zásluhovosti důchodů je čistě politickým krokem, který lze z pohledu ekonoma těžko hodnotit, ať už kladně, nebo záporně.

Pak je tu ovšem ještě zmíněné hledisko objemové, tj. dopady všech navržených změn do veřejných rozpočtů. Autoři návrhu v důvodové zprávě bez uzardění konstatují, že návrh „zhorší dlouhodobou finanční udržitelnost veřejných financí“, přičemž na vině jsou tyto efekty:
- skokové zvýšení výdajů na důchody transformací stávajících starobních důchodů na nultý a první pilíř,
- důchody budou v průměru zvyšovány více než při současném právním stavu,
- vyšší hladina nově přiznávaných starobních důchodů.

A ještě jedna citace z důvodové zprávy: „po zavedení navrhovaných změn budou výdaje na důchody o cca 0,1 % HDP vyšší než při zachování současného stavu, což bude v prvním roce účinnosti, tj. v roce 2023, představovat částku zhruba 3 mld. . Tento rozdíl se bude postupně zvětšovat a kolem roku 2060 bude nejvyšší, a to na úrovni zhruba 1 % HDP. Poté se bude rozdíl za úrovni kolem 1 % HDP stabilizovat. Vývoj rozdílu ve výdajích je dán především vyšší průměrnou valorizací důchodů a mírně vyšší úrovní nově přiznávaných starobních důchodů.“

Tento posun ve finanční náročnosti českého penzijního systému dobře ilustruje následující graf z předkládací zprávy:



Penzijní reforma je jistě potřebná a – jak už jsem napsal výše – předložený návrh obsahuje hned několik rozumných změn. Nicméně řada analýz už před lety zachytila blížící se postupné zhoršování bilance penzijního systému (toho dnešního), a aktuálně je český veřejný dluh navyšován navíc i výraznými a zvyšujícími se schodky (a to i po očištění o dopady pandemie, jak jsem psal zde); a zatím není na obzoru žádná věrohodná iniciativa, která by tyto trendy zvrátila a jejich dopady napravila.

Za těchto okolností se mně návrh reformy, která je sice strukturálně rozumná, ale onu bilanci penzijního systému ještě zhoršuje, zdá být projevem naprosté fiskální nezodpovědnosti.

Na téma financování zvýšených výdajů na důchody se v doprovodné tiskové zprávě MPSV ministryně Maláčová zmínila jen stručně: „Bude nutností se zaměřit na reformu daní“. Návrh na nákladnější penzijní systém by na vládu měl jít dle mého soudu jedině ruku v ruce se stejně konkrétním návrhem, jak zvýšit příjmy veřejných financí nebo snížit výdaje jinde. V této podobě si Česko navrženou reformu dovolit nemůže.

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

08.08.2017Akcie, proti kterým se prostě nesází Patria (Patria Finance)
21.12.2015MAGS: Akcie, které prostě musíte mít Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688