ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  11.05.2021 08:59:05

11.05.2021 Stavební povolení v Jihomoravském kraji v 1. čtvrtletí 2021

Stavební úřady v Jihomoravském kraji vydaly v 1. čtvrtletí letošního roku 2 102 stavebních povolení, oproti stejnému období roku 2020 tak bylo vydáno o 52 povolení méně. Orientační hodnota letos povolených staveb vzrostla o 8,8 % na 10,1 mld. a průměrná hodnota na jedno stavební povolení dosáhla 4,8 mil. .

Jihomoravském kraji bylo v lednu až březnu roku 2021 vydáno 2 102 stavebních povolení (SP). Mezi ostatními kraji je to druhý nejvyšší počet, nejvíce SP se vydalo ve Středočeském kraji (3 863) a naopak nejméně v kraji Karlovarském (490). Oproti 1. čtvrtletí předchozího roku se snížil počet vydaných SP v Jihomoravském kraji o 2,4 %, meziroční pokles byl rovněž zaznamenán v kraji Středočeském, Královehradeckém, KarlovarskémZlínském. Na republikovém celku vydaných SP se Jihomoravský kraj podílel 10,7 %.

Nejvíce stavebních povolení v Jihomoravském kraji bylo vydáno v okrese Brno-venkov (579), na krajském celku měl tak okres 27,5% podíl. Naopak nejméně jich bylo vydáno v okrese Hodonín, a to 156. Meziroční nárůst v počtu vydaných SP v kraji byl zaznamenán u okresů BřeclavZnojmo (o 19,2 %, resp. o 4,7 % SP více), v ostatních okresech došlo k poklesu. Nejvíce počet SP klesnul v okrese Blansko, kde bylo oproti lednu až březnu předchozího roku vydáno o 32 SP méně, tj. o 11,9 %.

Graf Vydaná stavební povolení v Jihomoravském kraji podle čtvrtletíGraf Vydaná stavební povolení v Jihomoravském kraji podle čtvrtletí

Orientační hodnota staveb, na které byla v 1. čtvrtletí 2021kraji vydána SP, dosáhla částky 10,1 mld. . To je o 0,8 mld. více než ve stejném období loňského roku, tedy o 8,8 %. Hodnota představuje téměř desetinu hodnoty republikové a v mezikrajském porovnání je druhá nejvyšší. V čele žebříčku stojí, stejně jako u počtu vydaných SP, kraj Středočeský s hodnotou 10,9 mld. . Nejnižší orientační hodnotu staveb vykázal kraj Karlovarský (1,8 mld. ). V České republice se průměrná hodnota na jedno stavební povolení pohybovala od 2,8 mil. ve Středočeském kraji po 13,6 mil. v Praze. V Jihomoravském kraji dosáhla 4,8 mil. , což je mezi ostatními kraji čtvrtá nejvyšší částka.

kraji byla nejvyšší orientační hodnota staveb, na něž byla vydána SP, vykázána v okrese Brno-město, a to 4,2 mld. . To představuje 41,5% podíl na krajském celku. Nejnižší hodnota ve výši 0,5 mld.  byla zaznamenána v okrese Blansko. Oproti loňskému 1. čtvrtletí vzrostla hodnota staveb nejvýrazněji v okrese Brno-město, a to o 1,8násobek. Naopak největší meziroční pokles byl zaznamenán v okrese Vyškov, kde se hodnota snížila téměř o polovinu. Průměrná hodnota na jedno stavební povolení se v kraji pohybovala od 1,8 mil. okrese Znojmo po 11,8 mil. okrese Brno-město.

 

Kontakt:
Bc. Zuzana Švehlíková
Krajská správa ČSÚ v Brně
e-mail: zuzana.svehlikova@czso.cz
tel.: 542 528 200

 

Přílohy


 

 

KOMENTÁŘ

11. 5. 2021

Stavební povolení v Jihomoravském kraji v 1. čtvrtletí 2021

Stavební úřady v Jihomoravském kraji vydaly v 1. čtvrtletí letošního roku 2 102 stavebních povolení, oproti stejnému období roku 2020 tak bylo vydáno o 52 povolení méně. Orientační hodnota letos povolených staveb vzrostla o 8,8 % na 10,1 mld. Kč a průměrná hodnota na jedno stavební povolení dosáhla 4,8 mil. Kč.

 

V Jihomoravském kraji bylo v lednu až březnu roku 2021 vydáno 2 102 stavebních povolení (SP). Mezi ostatními kraji je to druhý nejvyšší počet, nejvíce SP se vydalo ve Středočeském kraji (3 863) a naopak nejméně v kraji Karlovarském (490). Oproti 1. čtvrtletí předchozího roku se snížil počet vydaných SP v Jihomoravském kraji o 2,4 %, meziroční pokles byl rovněž zaznamenán v kraji Středočeském, Královehradeckém, Karlovarském a Zlínském. Na republikovém celku vydaných SP se Jihomoravský kraj podílel 10,7 %.

 

Nejvíce stavebních povolení v Jihomoravském kraji bylo vydáno v okrese Brno-venkov (579), na krajském celku měl tak okres 27,5% podíl. Naopak nejméně jich bylo vydáno v okrese Hodonín, a to 156. Meziroční nárůst v počtu vydaných SP v kraji byl zaznamenán u okresů Břeclav a Znojmo (o 19,2 %, resp. o 4,7 % SP více), v ostatních okresech došlo k poklesu. Nejvíce počet SP klesnul v okrese Blansko, kde bylo oproti lednu až březnu předchozího roku vydáno o 32 SP méně, tj. o 11,9 %. 

 

Graf Vydaná stavební povolení v Jihomoravském kraji podle čtvrtletí

 

Orientační hodnota staveb, na které byla v 1. čtvrtletí 2021 v kraji vydána SP, dosáhla částky 10,1 mld. Kč. To je o 0,8 mld. Kč více než ve stejném období loňského roku, tedy o 8,8 %. Hodnota představuje téměř desetinu hodnoty republikové a v mezikrajském porovnání je druhá nejvyšší. V čele žebříčku stojí, stejně jako u počtu vydaných SP, kraj Středočeský s hodnotou 10,9 mld. Kč. Nejnižší orientační hodnotu staveb vykázal kraj Karlovarský (1,8 mld. Kč). V České republice se průměrná hodnota na jedno stavební povolení pohybovala od 2,8 mil. Kč ve Středočeském kraji po 13,6 mil. Kč v Praze. V Jihomoravském kraji dosáhla 4,8 mil. Kč, což je mezi ostatními kraji čtvrtá nejvyšší částka. 

 

Krajská správa ČSÚ v Brně | Jezuitská 2 | 601 59 Brno

Informace o inflaci, HDP, obyvatelstvu, průměrných mzdách a mnohé další najdete na stránkách Českého statistického úřadu:

www.czso.cz  |  www.brno.czso.cz  |  tel.: 542 528 115, e-mail: infoservisbrno@czso.cz                                                                       1

 

 

KOMENTÁŘ

 

V kraji byla nejvyšší orientační hodnota staveb, na něž byla vydána SP, vykázána v okrese Brno-město, a to 4,2 mld. Kč. To představuje 41,5% podíl na krajském celku. Nejnižší hodnota ve výši 0,5 mld. Kč byla zaznamenána v okrese Blansko. Oproti loňskému 1. čtvrtletí vzrostla hodnota staveb nejvýrazněji v okrese Brno-město, a to o 1,8násobek. Naopak největší meziroční pokles byl zaznamenán v okrese Vyškov, kde se hodnota snížila téměř o polovinu. Průměrná hodnota na jedno stavební povolení se v kraji pohybovala od 1,8 mil. Kč v okrese Znojmo po 11,8 mil. Kč v okrese Brno-město.

 

 

Kontakt:

Bc. Zuzana Švehlíková Krajská správa ČSÚ v Brně e-mail: zuzana.svehlikova@czso.cz

tel.: 542 528 200

 

Související odkazy:

Veřejná databáze ČSÚ - Stavebnictví, byty

Stavebnictví - březen 2021

 

 

 

Krajská správa ČSÚ v Brně | Jezuitská 2 | 601 59 Brno

Informace o inflaci, HDP, obyvatelstvu, průměrných mzdách a mnohé další najdete na stránkách Českého statistického úřadu:

www.czso.cz  |  www.brno.czso.cz  |  tel.: 542 528 115, e-mail: infoservisbrno@czso.cz                                                                       2

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688