Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  10.05.2021 13:16:21

Dočasná komoditní rallye

Mnoho analytiků se nyní vyjadřuje, že se nacházíme v komoditním supercyklu. Kromě průmyslových komodit, které zažívají spanilou jízdu s rostoucí chutí společností produkovat, můžeme pozorovat i nárůst cen zemědělských komodit, což může v krajních případech vyvrcholit v potravinovou krizi.

Dopady potravinové krize

Komoditní supercyklus je definován víceletými pohyby cen komodit, které jsou ovlivněny krátkodobými faktory, jako jsou války, hladomor, nadprodukce, recese a další cyklické faktory. Pokud dojde k těmto krátkodobým šokům, může to vyvrcholit až ke komoditnímu supercyklu.

Rozvojové trhy jsou tomuto vývoji nejzranitelnější. Hlavním důvodem je, že spotřebitelé utrácejí mnohem větší podíl svých příjmů na potraviny ve srovnání s rozvinutými zeměmi. Trend vyšších cen potravin vedoucí k sociálním nepokojům sahá daleko do historie a může vyvrcholit v mnohé historické zvraty.

Francouzská revoluce v roce 1789, která svrhla režim Ancien Régime, následovala po sledu špatné úrody, která vedla k velkému zvýšení cen potravin. Podobný příběh je pozorovatelný v čase evropských revolucí v roce 1848, které následovaly po selhání úrody brambor v 40. letech 19. století a souvisejícím silném hladomoru ve velké části Evropy.

Nastartování současného supercyklu

Rok 2020 se nesl ve znamení mnoha omezení způsobených koronavirem, což vyvolalo prudké snížení úrokových sazeb a umožnilo mnoha lidem nákup nových příbytků.

Komodity poskytují signál o globálních rovnováhách mezi nabídkou a poptávkou. S postupným vakcinačním programem, který v USA a dalších zemích nabírá na obrátkách, a opětovné otevírání ekonomik umožňuje zvýšit výrobní produkci a doplnit společnostem zásoby. Při pohledu na vývoj cen komodit je možné predikovat obavy z očekávání na zrychlení inflace v příštích několika letech, avšak inflace a růst cen mohou být jen dočasné. Pokud však proces opětovného otevírání bude pokračovat, je pravděpodobnější, že významnější část komodit se vrátí do svého "cenového normálu." 

Významnější část spotřebitelských výdajů bude spíše zaměřena na služby (jako je volný čas a cestování), a nikoli na zboží. Pracovní síla představuje největší náklady na většinu zboží a většina rozvinutých zemí má velké odvětví služeb, kde ceny komodit přímo nepřispívají k nákladům. Posledním a nejzásadnějším faktorem, který indikuje postupné zmírnění tlaku na růst cen komodit je samotný trh, který nám ukazuje, že cena kontraktů komodit s dodáním v budoucnu je nižší, než je současná tržní cena.

Tak jaký komoditní supercyklus?

Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688