mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  10.05.2021 09:26:00

Pravidla cestování platná od 10. května 2021 přehledně

PŘEHLEDNĚ: Pravidla cestování platná od 10. května 2021

03.02.2021 / 13:37 | Aktualizováno: 10.05.2021 / 09:26

 

Vzhledem k vývoji pandemie a obavám ze šíření nových mutací koronaviru začínají od pondělí 3. května 2021 platit nová pravidla pro cestování do ČR. Tedy i pro návraty Čechů do vlasti.

Do jakých kategorií se podle rizika nákazy cizí země rozdělují?

Nové ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR rozlišuje 5 kategorie zemí:

  • země s nízkým rizikem (zelené)
  • země se středním rizikem (oranžové)
  • země s vysokým rizikem (červené)
  • země s velmi vysokým rizikem (tmavě červené)
  • země s extrémním rizikem nákazy COVID-19 (černé)

Tzv. cestovatelský semafor má pevně daná kritéria a je tak automatický a předvídatelný. ČR postupuje v souladu s doporučeními EU. Zároveň bude rozdělení zemí do jednotlivých kategorií – stejně jako dosud – pravidelně aktualizováno.

Jaké podmínky platí pro návrat do ČR z jednotlivých kategorií zemí?

  • NÍZKÉ RIZIKO (zelená): Cestující mohou z těchto zemí do ČR přijet bez jakýchkoliv omezení.
  • STŘEDNÍ RIZIKO (oranžová): Čeští občané a rezidenti kompletně naočkovaní v ČR se mohou vracet do ČR bez nutnosti testu či karantény. Od ukončení očkování musí uplynout min. 14 dní. / Čeští občané, jejich rodinní příslušníci, občané EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu a cizinci s povolením k trvalému pobytu musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň v případě přepravy veřejnou dopravou podstoupit antigenní nebo PCR test, jehož provedení není na začátku cesty starší než 24 hod (antigenní), resp. 72 hod (PCR) a nechat si vystavit písemné potvrzení o výsledku. Povinností je také 14 dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 všude mimo domov. / Čeští občané, jejich rodinní příslušníci, občané EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu a cizinci s povolením k trvalému pobytu, kteří se na území ČR nepřepravují veřejnou dopravou, se do 5 dnů musí podrobit antigennímu nebo PCR testu. Před vstupem do ČR musí vyplnit příjezdový formulář. Do doby negativního testu je nutná samoizolace. Povinností je také 14 dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 všude mimo domov. / Cizinci cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň podstoupit antigenní nebo PCR test, jehož provedení není na začátku cesty starší než 24 hod (antigenní), resp. 72 hod (PCR) a nechat si vystavit písemné potvrzení o výsledku. Povinností je také 14 dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 všude mimo domov.
  • VYSOKÉ RIZIKO (červená): Čeští občané a rezidenti kompletně naočkovaní v ČR se mohou vracet do ČR bez nutnosti testu či karantény. Od ukončení očkování musí uplynout min. 14 dní. / Čeští občané, jejich rodinní příslušníci, občané EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu a cizinci s povolením k trvalému pobytu musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň v případě přepravy veřejnou dopravou podstoupit antigenní nebo PCR test, jehož provedení není na začátku cesty starší než 24 hod (antigenní), resp. 72 hod (PCR) a nechat si vystavit písemné potvrzení o výsledku. Následně musí předložit druhý PCR test (antigenní nestačí) provedený v ČR, a to nejpozději do 5 dnů od příjezdu. Do doby negativního testu je nutná samoizolace. Povinností je také 14 dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 všude mimo domov. / Čeští občané, jejich rodinní příslušníci, občané EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu a cizinci s povolením k trvalému pobytu, kteří se na území ČR nepřepravují veřejnou dopravou, musí podstoupit PCR test (antigenní nestačí) provedený v ČR, a to nejpozději do 5 dnů od příjezdu. Před vstupem do ČR musí vyplnit příjezdový formulář. Do doby negativního testu je nutná samoizolace. Povinností je také 14 dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 všude mimo domov. / Cizinci cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň podstoupit antigenní nebo PCR test, jehož provedení není na začátku cesty starší než 24 hod (antigenní), resp. 72 hod (PCR) a nechat si vystavit písemné potvrzení o výsledku. Následně musí předložit druhý PCR test (antigenní nestačí) provedený v ČR, a to nejpozději do 5 dnů od příjezdu. Do doby negativního testu je nutná samoizolace. Povinností je také 14 dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 všude mimo domov.
  • VELMI VYSOKÉ RIZIKO (tmavě červená): Čeští občané, jejich rodinní příslušníci, občané EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu a cizinci s povolením k trvalému pobytu musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň podstoupit antigenní nebo PCR test, jehož provedení není na začátku cesty starší než 24 hod (antigenní), resp. 72 hod (PCR) a nechat si vystavit písemné potvrzení o výsledku. Následně musí předložit druhý PCR test (antigenní nestačí) provedený v ČR, který lze provést nejdříve 5. den a nejpozději 14. den od vstupu. Do doby negativního testu je nutná samoizolace. Povinností je také 14 dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 všude mimo domov. / Cizinci cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň podstoupit PCR test (antigenní nestačí), jehož provedení není na začátku cesty starší než 72 hod. a nechat si vystavit písemné potvrzení o výsledku. Následně musí předložit druhý PCR test (antigenní nestačí) provedený v ČR, který lze provést nejdříve 5. den a nejpozději 14. den od vstupu. Do doby negativního testu je nutná samoizolace. Povinností je také 14 dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 všude mimo domov.?
  • EXTRÉMNÍ RIZIKO NÁKAZY (černá): Všem občanům ČR a cizincům s bydlištěm na území ČR se zakazuje vstupdo zemí s extrémním rizikem nákazy onemocnění COVID-19 způsobeného novými mutacemi viru. To neplatí pro občany těchto zemí a pro cesty, které vzhledem ke své povaze nesnesou odkladu a které byly předem oznámeny Ministerstvu zahraničních věcí ČR. Při porušení zákazu hrozí pokuta dle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Pozn.:

Lhůta pro testování se počítá od provedení testu do doby začátku cesty. Např. potvrzení o negativním PCR testu nesmí být starší více než 72 hod před odletem z dané destinace.

Čeští občané, jejich rodinní příslušníci, občané EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu a cizinci s povolením k trvalému pobytu, u kterých test prokázal přítomnost koronaviru méně než 14 dnů před plánovaným vstupem na území ČR, se musí přepravovat na a poté v rámci území ČR individuální dopravou, je-li to možné. V případě přepravy veřejnou dopravou musí informovat o možném přetrvávajícím onemocnění COVID-19 před započetím cesty dopravce a bez ohledu na způsob přepravy musí informovat po vstupu na území ČR zdravotnické pracovníky provádějící test na přítomnost koronaviru a místně příslušnou krajskou hygienickou stanici. Tyto osoby jsou rovněž povinny dodržovat po vstupu na území ČR pravidla izolace, a to po dobu 3 dnů od odeznění příznaků onemocnění, nejméně však 14 dní od prvního testu, který prokázal přítomnost koronaviru, a to pokud krajská hygienická stanice nerozhodne jinak.

Jaké země patří do jednotlivých kategorií?

Do jaké kategorie patří země, které nejsou členy EU ani schengenského prostoru?

Státy, které nejsou členy EU ani schengenského prostoru a nejsou explicitně uvedeny v jiné kategorii (Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur, Thajsko), jsou řazeny mezi státy „tmavě červené“ kategorie.

V jaké kategorii jsou ostrovy patřící Portugalsku a Španělsku?

Ostrovy jsou posuzovány na základě aktuálních epidemiologických dat samostatně. Viz. výše.

Platí pro nová pravidla cestování nějaké výjimky?

Výjimky se i nadále vztahují na pendlery, mezinárodní dopravu a tranzit přes Česko. Nezbytné cesty do zahraničí bez následných povinností testů budou nově umožněny pouze v případě, že nepřekročí 12 hodin. Všechny výjimky najdete v ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR.

Platí tato pravidla cestování i pro klienty cestovních kanceláří?

Ano, nová pravidla cestování platí také pro klienty cestovních kanceláří. V tomto směru jsou pravidla stejná jak pro individuální cestovatele, tak klienty CK.

Jaké podmínky naopak platí pro cesty do cizích zemí?

Každá země má pro cestování svá pravidla, stejně jako Česko. O těch český cestovatelský semafor neinformuje, ten určuje pouze podmínky cest do ČR. Informace o podmínkách pro cestování do jednotlivých zemí najdete v Rozcestníku (pro státy Evropy také v Mapě cestovatele).

Na koho se mohu obrátit, jestliže zde není odpověď na mé dotazy?

Se specifickými dotazy se můžete obrátit na informační centrum MZV pro cesty do zahraničí na telefonním čísle +420 222 264 222. Pracovníci ministerstva zahraničí jsou zde připraveni odpovědět na dotazy veřejnosti ve všední dny mezi 8:00 - 16:00. Pokud jste se Vy nebo Vaši blízcí ocitli v zahraničí v nouzi, kontaktujte nouzovou linku příslušného zastupitelského úřadu, která je v pohotovosti non-stop.










Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688