ČSÚ (ČSÚ)
Cestování  |  10.05.2021 00:00:00

10.05.2021 Cestovní ruch v Ústeckém kraji v 1. čtvrtletí 2021 (předběžné...

Počet hostů, kteří navštívili hromadná ubytovací zařízení Ústeckého kraje, poklesl za první čtvrtletí letošního roku o 83,4 %, počet přenocování se snížil o 78,9 %.

Do hromadných ubytovacích zařízení v Ústeckém kraji přijelo v průběhu 1. čtvrtletí 2021 celkem 11 815 hostů, a to bylo o 83,4 % méně než ve stejném období předchozího roku. Do kraje přicestovalo 1 407 cizinců a 10 408 domácích hostů. Celkový počet hostů v Ústeckém kraji byl v mezikrajovém srovnání čtvrtý nejnižší po Libereckém kraji, Vysočině a Pardubickém kraji.

Hosté v HUZ Ústeckého kraje v jednotlivých čtvrtletích a za rok

Vlivem pandemie koronaviru, která trvá již více než rok, došlo za celé první čtvrtletí letošního roku kraji k meziročnímu propadu návštěvnosti o více než 80 procent, počet zahraničních návštěvníků (nerezidentů) poklesl o 93,9 %, počet domácích hostů (rezidentů) se snížil o 78,3 %. K meziročnímu poklesu počtu hostů došlo ve všech krajích, nejvíce hostů ubylo v Libereckém kraji. Naopak nejnižší úbytek jsme zaznamenali u nás v Ústeckém kraji. Zahraničních návštěvníků ubylo nejvíce v Karlovarském, Královéhradeckém a Libereckém kraji (ve všech se jednalo o pokles vyšší než 98 %) a domácích hostů v Libereckém kraji (-96,1 %).

Meziroční pokles počtu hostů v hromadných ubytovacích zařízeních mezi 1. Q. 2020 a 1. Q. 2021

Ústecký kraj se v prvním čtvrtletí roku podílel na celkovém počtu hostů České republiky 4,2 %. Nejnavštěvovanějším krajem republiky je trvale hlavní město Praha, kam se v prvním čtvrtletí letošního roku přijelo podívat 29,1 % všech návštěvníků ČR. Ve struktuře hostů Ústeckého kraje převažovali z 88,1 % domácí hosté. Téměř pětinu z celkového počtu zahraničních návštěvníků kraje z pohledu státního občanství tvořili hosté z Německa (19,0 %). Druzí v pořadí byli hosté ze Slovenska (17,4 %), třetí nejpočetnější skupinu tvořili návštěvníci z Polska (13,9 %), více než pěti procenty byli zastoupeni Italové a Rakušani. V celé ČR převažoval stejně jako v Ústeckém kraji podíl domácích návštěvníků (80,1 %) nad zahraničními hosty (19,9 %). Českou republiku navštívilo nejvíce zahraničních hostů ze Slovenska, kteří se na celkovém počtu zahraničních návštěvníků podíleli 21,5 %. Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků tvořili Němci, kteří se na zahraniční klientele České republiky podíleli 11,7 %. Třetí pořadí zaujímali hosté z Polska (7,2 %) a čtvrtí byli návštěvníci z Ukrajiny (6,6 %). Počet ubytovaných rezidentů nad nerezidenty převažoval ve všech krajích.

Nerezidenti v hromadných ubytovacích zařízeních podle zemí v 1. čtvrtletí 2021

Hosté, kteří v 1. čtvrtletí letošního roku navštívili Ústecký kraj, zde přenocovali celkem 44 116 nocí a v porovnání se stejným obdobím roku 2020 to představovalo pokles o 78,9 %. Nerezidenti (hosté ze zahraničí) v kraji strávili celkem 5 894 nocí (meziroční snížení o 91,5 %), rezidenti neboli domácí hosté přenocovali v hromadných ubytovacích zařízeních celkem 38 222krát, meziročně u nich došlo k poklesu o 72,5 %. Celkový počet přenocování meziročně poklesl ve všech krajích, z toho nejvíce v Libereckém kraji, Praze a Karlovarském kraji. Pokles poptávky po ubytováníÚsteckém kraji byl v mezikrajovém srovnání nejnižší. Úbytek ze strany zahraničních hostů byl sedmý nejvyšší, a ze strany domácích klientů byl druhý nejnižší.

Meziroční pokles počtu přenocování hostů  v hromadných ubytovacích zařízeních mezi 1. Q. 2020 a 1. Q. 2021

Ve sledovaných zařízeních Ústeckého kraje dosáhla průměrná doba pobytu v 1. čtvrtletí letošního roku 3,7 noci. Rezidenti zde strávili v průměru rovněž 3,7 noci, cizinci se ubytovali v průměru na 4,2 noci. V mezikrajovém srovnání zaznamenali nejdelší pobyty v Královéhradeckém kraji (8,1 noci), a to zásluhou domácích hostů, kteří se v kraji v průměru zdrželi 8,5 noci. Zahraniční návštěvníci pobývali v průměru nejdéle v Pardubickém kraji (5,4 noci), druhé nejdelší pobyty měli v Ústeckém kraji (4,2 noci). Nejnižší počet nocí strávili v průměru návštěvníci v ubytovacích zařízeních v hlavním městě Praze (2,4 noci).

Průměrný počet přenocování hostů v 1. čtvrtletí 2021

 

 

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem
e-mail:
ruzena.funkova@czso.cz
tel.: 605 452 027

 

 

Přílohy


10. 5. 2021

Cestovní ruch v Ústeckém kraji v 1. čtvrtletí 2021 (předběžné údaje)

Počet hostů, kteří navštívili hromadná ubytovací zařízení Ústeckého kraje, poklesl za první čtvrtletí letošního roku o 83,4 %, počet přenocování se snížil o 78,9 %.

Do hromadných ubytovacích zařízení v Ústeckém kraji přijelo v průběhu 1. čtvrtletí 2021 celkem 11 815 hostů, a to bylo o 83,4 % méně než ve stejném období předchozího roku. Do kraje přicestovalo 1 407 cizinců a 10 408 domácích hostů. Celkový počet hostů v Ústeckém kraji byl v mezikrajovém srovnání čtvrtý nejnižší po Libereckém kraji, Vysočině a Pardubickém kraji.

 

Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních Ústeckého kraje

v jednotlivých čtvrtletích a za rok

Nerezidenti (hosté z ciziny) Rezidenti (domácí hosté)

Počet hostů za rok

 

 

Vlivem pandemie koronaviru, která trvá již více než rok, došlo za celé první čtvrtletí letošního roku v kraji k meziročnímu propadu návštěvnosti o více než 80 procent, počet zahraničních návštěvníků (nerezidentů) poklesl o 93,9 %, počet domácích hostů (rezidentů) se snížil o 78,3 %. K meziročnímu poklesu počtu hostů došlo ve všech krajích, nejvíce hostů ubylo v Libereckém kraji. Naopak nejnižší úbytek jsme zaznamenali u nás v Ústeckém kraji. Zahraničních návštěvníků ubylo nejvíce v Karlovarském, Královéhradeckém a Libereckém kraji (ve všech se jednalo o pokles vyšší než 98 %) a domácích hostů v Libereckém kraji (-96,1 %).

 

Meziroční pokles počtu hostů v hromadných ubytovacích zařízeních mezi 1. Q. 2020 a 1. Q. 2021 

 

Ústecký kraj se v prvním čtvrtletí roku podílel na celkovém počtu hostů České republiky 4,2 %. Nejnavštěvovanějším krajem republiky je trvale hlavní město Praha, kam se v prvním čtvrtletí letošního roku přijelo podívat 29,1 % všech návštěvníků ČR. Ve struktuře hostů Ústeckého kraje převažovali z 88,1 % domácí hosté. Téměř pětinu z celkového počtu zahraničních návštěvníků kraje z pohledu státního občanství tvořili hosté z Německa (19,0 %). Druzí v pořadí byli hosté ze Slovenska (17,4 %), třetí nejpočetnější skupinu tvořili návštěvníci z Polska (13,9 %), více než pěti procenty byli zastoupeni Italové a Rakušani. V celé ČR převažoval stejně jako v Ústeckém kraji podíl domácích návštěvníků (80,1 %) nad zahraničními hosty (19,9 %). Českou republiku navštívilo nejvíce zahraničních hostů ze Slovenska, kteří se na celkovém počtu zahraničních návštěvníků podíleli 21,5 %. Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků tvořili Němci, kteří se na zahraniční klientele České republiky podíleli 11,7 %. Třetí pořadí zaujímali hosté z Polska (7,2 %) a čtvrtí byli návštěvníci z Ukrajiny (6,6 %). Počet ubytovaných rezidentů nad nerezidenty převažoval ve všech krajích.

 

Nerezidenti v hromadných ubytovacích zařízeních podle zemí v 1. čtvrtletí 2021

Ústecký kraj

Česká republika

Německo

                                                                                                                                     11,7                Polsko

Itálie

4,4

 

 

Hosté, kteří v 1. čtvrtletí letošního roku navštívili Ústecký kraj, zde přenocovali celkem 44 116 nocí a v porovnání se stejným obdobím roku 2020 to představovalo pokles o 78,9 %. Nerezidenti (hosté ze zahraničí) v kraji strávili celkem 5 894 nocí (meziroční snížení o 91,5 %), rezidenti neboli domácí hosté přenocovali v hromadných ubytovacích zařízeních celkem 38 222krát, meziročně u nich došlo k poklesu o 72,5 %. Celkový počet přenocování meziročně poklesl ve všech krajích, z toho nejvíce v Libereckém kraji, Praze a Karlovarském kraji. Pokles poptávky po ubytování v Ústeckém kraji byl v mezikrajovém srovnání nejnižší. Úbytek ze strany zahraničních hostů byl sedmý nejvyšší, a ze strany domácích klientů byl druhý nejnižší.

 

Meziroční pokles počtu přenocování hostů

v hromadných ubytovacích zařízeních mezi 1. Q. 2020 a 1. Q. 2021 

 

Ve sledovaných zařízeních Ústeckého kraje dosáhla průměrná doba pobytu v 1. čtvrtletí letošního roku 3,7 noci. Rezidenti zde strávili v průměru rovněž 3,7 noci, cizinci se ubytovali v průměru na 4,2 noci. V mezikrajovém srovnání zaznamenali nejdelší pobyty v Královéhradeckém kraji (8,1 noci), a to zásluhou domácích hostů, kteří se v kraji v průměru zdrželi 8,5 noci. Zahraniční návštěvníci pobývali v průměru nejdéle v Pardubickém kraji (5,4 noci), druhé nejdelší pobyty měli v Ústeckém kraji (4,2 noci). Nejnižší počet nocí strávili v průměru návštěvníci v ubytovacích zařízeních v hlavním městě Praze (2,4 noci).

 

Průměrný počet přenocování hostů v 1. čtvrtletí 2021

 

 

 

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem

Tel.: 605 452 027

E-mail: ruzena.funkova@czso.cz

 

 

 

 

Další informace týkající se cestovního ruchu naleznete v časových řadách a v rychlé informaci.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688