Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  11.05.2021 08:30:00

Počet invalidních důchodců klesá. Nárok máte při poklesu pracovního výkonu minimálně o 35 %. A není to jediná podmínka.

Počet vyplácených invalidních důchodů v ČR má klesající tendenci - v prosinci 2016 bylo vypláceno přes 425 tisíc invalidních důchodů, v prosinci 2018 pak přes 421 tisíc a v prosinci 2020 už jen přes 417 tisíc důchodů. Je tento trend zapříčiněn přísnějšími podmínkami při schvalování invalidních důchodů?

Podmínek, které musíte splňovat pro přiklepnutí invalidního důchodu je hned několik. Vyřízení invalidního důchodu může být proces zdlouhavý, který musíte absolvovat osobně nebo, pokud to Váš zdravotní stav nedovoluje, v zastoupení. Obecně platí, že o invalidní důchod můžete zažádat, pokud u vás dojde k poklesu pracovního výkonu minimálně o 35 % a tento stav trvá nejméně rok. Pokud s možností invalidního důchodu nepřijde sám váš ošetřující lékař, je dobré s ním váš záměr zkonzultovat, protože v procesu žádosti o invalidní důchod bude právě praktický lékař také osloven, aby se k vašemu zdravotnímu stavu vyjádřil. O něco snazší je vyřízení invalidního důchodu v případě pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

Prvním krokem v procesu je vaše osobní návštěva na Okresní správě sociálního zabezpečení (podle místa trvalého bydliště), kde podáte na příslušném formuláři žádost o přiznání invalidního důchodu. Tím odstartujete koloběh posloupných kroků, na nichž se budete muset často sami aktivně podílet.

A jaké podmínky tedy musíte splňovat, abyste měli nárok na invalidní důchod?

Podmínka první – věk. O invalidní důchod můžete žádat, pokud jste ještě nedosáhli důchodového věku. Pokud jste ho již dosáhli, nežádejte o invalidní důchod, ale přímo o důchod starobní.

Podmínka druhá – uznání invalidity a stanovení jejího stupně. Na základě podání žádosti o důchod začíná proces posuzování invalidity. O tom, zda bude žadatel uznán invalidním a v jakém stupni, rozhodne posudkový lékař (určený OSSZ) na základě dodaných lékařských zpráv o zdravotním stavu žadatele – ty zpracuje ošetřující lékař, ale i žadatel je povinen doložit všechny lékařské zprávy, které považuje za důležité (např. od specialistů). Kromě toho je významným podkladem pro vypracování posudku vyplněný tzv. profesní dotazník obsahující informace o kvalifikaci občana a o době a druhu vykonávaných zaměstnání/výdělečných činností. Ač je obvykle zdravotní stav žadatele zhodnocen na základě dodaných podkladů, posudkový lékař vás také může pozvat na osobní schůzku a váš zdravotní stav na místě konfrontovat. Posudkový lékař vydá posudek o invaliditě a následně jej postoupí ČSSZ, v jejíž kompetenci je provést rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu a o jeho výši. Je dobré vědět, že s uznanou invaliditou nenastává automaticky nárok na invalidní důchod. Podmínek je více.

Podmínka třetí – splnění potřebné doby pojištění. Doba pojištění se nevyžaduje pouze v případě, kdy invalidita vznikla následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. V ostatních případech se zjišťuje potřebná doba pojištění před vznikem invalidity, která je závislá na věku žadatele. Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod je stanovena takto:
Osoby do 28 let věku – pro osoby do 20 let je potřebná doba pojištění méně než 1 rok, pro osoby od 20 do 22 let je alespoň 1 rok, pro osoby od 22 do 24 let je alespoň 2 roky, pro osoby od 24 do 26 let je alespoň 3 roky a pro osoby od 26 do 28 let ke alespoň 4 roky.
Osoby nad 28 let věku – pro osoby nad 28 let je potřebná doba pojištění 5 roků a zjišťuje se z posledních deseti roků před vznikem invalidity a pro osoby starší 38 let dále platí, že nesplní-li podmínku 5 let pojištění v posledních 10 letech před vznikem invalidity, považuje se podmínka za splněnou též, pokud v posledních 20 letech před vznikem invalidity získala 10 let pojištění.

To jsou tedy základní podmínky pro přiznání invalidního důchodu. Pro samotný výpočet výše invalidního důchodu se zjišťují i další údaje, o kterých budeme psát příště, anebo máte vše důležité o invalidních důchodech přehledně shrnuto TADY.

Jak dlouho vyřízení invalidního důchodu trvá a od kdy bude vyplácen?

Jistě Vás zajímá, jak dlouho vlastně vyřízení invalidního důchodu trvá. Zákonná lhůta pro vyřízení invalidního důchodu je 90 dnů, ale často závisí na tom, zda žadatel dodal ČSSZ všechny podklady a také na součinnosti ošetřujícího lékaře a klienta během procesu posuzování zdravotního stavu. Po ukončení posuzování invalidity, zašle OSSZ žadateli posudek o invaliditě (do sedmi dnů od jeho vypracování). Následovat pak bude i písemné rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu, včetně informace v jaké výši je přiznán, od jakého data a jaký je výplatní termín. V případě zamítnutí žádosti o invalidní důchod, je žadatel také informován písemně a důvody zamítnutí jsou v rozhodnutí specifikovány. Pokud občan nesouhlasí s rozhodnutím ČSSZ, má právo se proti němu odvolat a to do 30 dnů ode dne doručení rozhodnutí. Z odvolání musí být zřejmé, které rozhodnutí žadatel napadá, v čem spatřuje jeho nezákonnost a čeho se domáhá. Žadatel může v rámci řízení o námitkách požadovat i přezkoumání zdravotního stavu a stupně invalidity.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688