Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.05.2021 09:04:00

Víkendář: Změna tržního příběhu v druhé polovině roku

„Tržní příběh“ se ve druhé polovině roku změní. Nyní dochází k růstu inflace, ale inflační tlaky ke konci roku poleví, což se projeví i tím, že se zastaví růst výnosů vládních obligací. Pro Bloomberg Markets to uvedl Herald van der Linde z HSBC Holdings. S tím, že na akciích se tento posun projeví mimo jiné poklesem atraktivity finančního sektoru či materiálů.

Za atraktivní stratég naopak stále považuje akcie průmyslových firem. U nich jsou totiž valuace „rozumnější“ a k tomu by měly těžit z plánovaného zvýšení investic do infrastruktury. Tomuto sektoru by také měla prospívat pokračující robotizace a automatizace. Z rozvíjejících se trhů pak HSBC preferuje Hong Kong, Singapur, Thajsko a Indonésii, podvážené pozice drží naopak u Indie, Pákistánu a Tchaj-wanu.

Kdy by se trh mohl začít opět obracet k technologickým akciím? Stratég na tuto otázku odpověděl, že v tomto sektoru lze najít velmi zajímavé příběhy. Ovšem problém spočívá v tom, že jsou již „velmi dobře odraženy v cenách akcií“. Platí to i o nedostatku čipů či třeba o elektromobilitě. Je tak nutné být velmi vybíravý a nesázet na sektor jako celek. Pomoci by mu ale mohlo to, co bylo zmíněno v úvodu. Pokud by inflační tlaky v druhé polovině roku polevovaly a s nimi by šly dolů i výnosy obligací, technologie by jako sektor citlivý na pohyb sazeb mohly z takového vývoje těžit.

Řeč následně přišla na tchaiwanský trh, který má nyní „velkou setrvačnost“, danou například zmíněným nedostatkem čipů. Stratég ale míní, že tento trh je také hodně drahý a HSBC jej tak nepovažuje za atraktivní. Lepší by mělo být zaměřit se na levnější trhy, které by ve druhé polovině roku mohly podobně jako technologie těžit z klesajících výnosů obligací. Sem by mohla patřit třeba Indonésie. Atraktivní podle HSBC není kvůli vysokým valuacím. Jde o situaci, kdy jsou v cenách odraženy všechny dobré informace a trh je citlivý na informace negativní.

Linde míní, že akciový trh nemá vždy nejpevnější vazby na dění v reálné ekonomice a zmínil to v souvislosti s Hong Kongem. Tamní ekonomika se totiž zvedá, ale to nutně nemusí znamenat rostoucí akciový trh. Nicméně ten je i tak podle HSBC atraktivní, hodně tamních firem má významnou část svých aktivit v Číně a na rozdíl od čínských obchodovaných společností jsou ty z Hong Kongu „docela levné“.


Na závěr rozhovoru byl Linde tázán na demografický vývoj v Číně. Ohledně stárnutí tamní populace a jeho dopadu na ekonomiku bude podle něj záležet na tom, jak zareaguje vláda. A v úvahu je zde dobré brát i faktory, kterými se Čína odlišuje od řady dalších zemí. Sem patří zejména to, že čínské domácnosti jsou kvůli dřívější politice jednoho dítěte obvykle znatelně menší než v řadě jiných zemí. A k tomu se přidává vysoká participace žen.

Stratég tak míní, že čínské domácnosti s jedním dítětem a dvěma příjmy se mohou chovat úplně rozdílně než domácnosti jinde, které mají třeba tři děti a pouze jeden příjem. Což se může projevit i na tom, že demografický vývoj se bude projevovat jinak než jinde.

Následující graf ukazuje, jak se postupně měnila struktura akcií na rozvíjejících se trzích – nejdříve posun směrem od spotřeby domácností k energetice a materiálům a po finanční krizi opětovný růst relativní velikosti kapitalizace u technologií a spotřebních sektorů, který nyní drží zhruba 50% podíl na celkové velikosti rozvíjejících se akciových trhů.

tržní příběh 2021 akcie

Zdroj: Bloomberg Markets, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688