mzv.cz (MZv ČR)
Volby  |  08.05.2021 00:00:00

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v říjnu 2021 v Los Angeles

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v říjnu 2021

10.02.2021 / 07:00 | Aktualizováno: 08.05.2021 / 07:47

Prezident ČR dne 28. 12. 2020 v souladu s volebním zákonem vyhlásil volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a stanovil dny jejich konání na pátek 8. 10. a sobotu 9. 10. 2021.

Tyto volby budou probíhat i mimo území ČR ve zvláštních stálých volebních okrscích, tedy rovněž ve volební místnosti na generálním konzulátu ČR v Los Angeles (10990 Wilshire Boulevard, Suite 1100, Los Angeles, CA 90024). Vzhledem k odlišnému časovému pásmu oproti ČR bude dle volebního zákona na našem generálním konzulátu možné hlasovat ve čtvrtek 7. 10. a v pátek 8. 10. 2021 vždy v době od 14.00 do 21.00 h.

V lednu 2021 Státní volební komise určila losem Ústecký kraj jako kraj, kterému budou podřazeny všechny zvláštní volební okrsky v zahraničí. Všichni voliči, kteří budou v říjnových volbách hlasovat v zahraničí, budou volit kandidáty z Ústeckého volebního kraje.

V případě, že občan ČR v říjnových volbách hodlá hlasovat na našem generálním konzulátu, má dvě možnosti jak postupovat, odvislé do určité míry od charakteru svého pobytu v USA, a to zda jde o pobyt dlouhodobý či krátkodobý.


DLOUHODOBÝ POBYT NA AMERICKÉM ZÁPADĚ

Při dlouhodobém pobytu občanů ČR v zahraničí umožňuje volební zákon zapsání do zvláštního stálého seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem nebo konzulárním úřadem ČR podle místa pobytu.

Náš generální konzulát zapisuje do svého voličského seznamu občany ČR s místem pobytu ve státech Aljaška, Arizona, Colorado, Havaj, Idaho, Kalifornie, Montana, Nevada, Nové Mexiko, Oregon, Utah, Washington a Wyoming, jakož i na území teritorií Guam, Severní Mariany a Americká Samoa. Zápis je možný na základě písemné žádosti voliče, doložené originálem, popřípadě ověřenou kopií dokladů potvrzujících totožnost žadatele, jeho státní občanství ČR a bydliště v našem územním obvodu. Žádost musí být doručena nebo předána nejpozději 29. 8. 2021.

Voliči, kteří byli do seznamu voličů vedeného generálním konzulátem ČR v Los Angeles již v minulosti zapsáni, v něm zůstávají vedeni i pro volby v říjnu 2021.

V případě zápisu do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem v zahraničí bude tento volič automaticky vyškrtnut ze stálého seznamu voličů vedeného obecním úřadem v ČR, v jehož územním obvodu má místo trvalého pobytu. Pokud by tento volič v budoucnu chtěl volit na území ČR, bude nutné zastupitelský úřad požádat vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů.

Voliči zapsaní do zvláštního seznamu u generálního konzulátu ČR v Los Angeles budou moci při říjnových volbách své volební právo uplatnit osobně v naší volební místnosti v Los Angeles, anebo jim generální konzulát na základě jejich žádosti vydá voličský průkaz, s nímž lze hlasovat v jakémkoliv zvláštním volebním okrsku v zahraničí nebo v jakémkoliv volebním okrsku na území ČR.

O vydaní voličského průkazu mohou voliči zapsaní v seznamu voličů vedeném generálním konzulátem ČR v Los Angeles žádat již nyní, a to osobně až do 6. 10. 2021 do 16.00 h, nebo písemným podáním(*) doručeným nejpozději 1. 10. 2021. Generální konzulát voličský průkaz vydá nejdříve 23. 9. 2021, a to osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, popř. jej voliči zašle.


KRÁTKODOBÝ POBYT V LOS ANGELES VE DNECH VOLEB

V případě krátkodobého pobytu v zahraničí je vhodnější volit na voličský průkaz. O vydaní voličského průkazu lze v ČR žádat již nyní, a to osobně u obecního úřadu, kde je volič zapsán ve stálém seznamu voličů, tj. v místě svého trvalého pobytu v ČR, a to osobně až do 6. 10. 2021 do 16.00 hodin, nebo písemným podáním(*) doručeným nejpozději 1. 10. 2021.

Obecní úřad voličský průkaz vydá nejdříve 23. 9. 2021, a to osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, popř. jej voliči zašle, a to i do zahraničí (např. na adresu našeho generálního konzulátu, pokud se volič rozhodl zde hlasovat).


PRŮBĚH HLASOVÁNÍ VE DNECH VOLEB

Hlasovat ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v říjnu 2021 bude na území USA možné na velvyslanectví ČR ve Washingtonu (DC) a na generálních konzulátech ČR v Chicagu, Los Angeles a New Yorku. Možnost volit v říjnových volbách korespondenčně nebo elektronicky se aktuálně nenabízí.

Při samotném aktu hlasování volič po příchodu do volební místnosti prokáže svou totožnost a státní občanství ČR platným cestovním dokladem ČR anebo platným občanským průkazem. Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství ČR, nebude mu hlasování umožněno. Volič, jemuž byl pro říjnové volby vydán voličský průkaz, je povinen tento průkaz odevzdat volební komisi. Po záznamu v seznamu voličů obdrží volič od okrskové volební komise (na území ČR) nebo zvláštní okrskové volební komise (v zahraničí) prázdnou úřední obálku a sadu hlasovacích lístků.


(*) Takové podání musí být v listinné podobě, opatřené úředně ověřeným podpisem voliče, nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688