mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  07.05.2021 13:10:00

Důchodová reforma míří na vládu - Ocenění péče za každé vychované dítě, možnost odejít dříve do penze bez sankcí u náročných profesí nebo zkrácení povinné doby pojištění.

Ocenění péče za každé vychované dítě, možnost odejít dříve do penze  bez sankcí u náročných profesí nebo zkrácení povinné doby pojištění. Důchodová  reforma dostala po meziresortním připomínkovém řízení jasnější obrysy a dnes  (7. května 2021) ji Ministerstvo práce a sociálních věcí odeslalo na vládu. Návrhy mají širokou podporu napříč politickým spektrem, na úrovni OECD a tuzemských expertů  i u proseniorských organizací.  

„Je to poprvé, co resort práce a sociálních věcí předložil k projednání komplexní  návrh důchodové reformy v paragrafovém znění. Na základních parametrech panuje  shoda. Je pět minut po dvanácté a důchodový systém akutně potřebuje přeměnu.  Pevně doufám, že náš materiál, který má tak velkou podporu, budeme moci otevřít  na půdě Poslanecké sněmovny a společně dotáhneme změny do konce,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).  

Návrh důchodové reformy sleduje 3 hlavní priority: 

Spravedlnost 

Srozumitelnost  

Udržitelnost 

Na nich panuje široká shoda. Materiál z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí již minulý  rok dostal zelenou jak od národní (Komise pro spravedlivé důchody), tak od mezinárodní vysoce odborné instituce (OECD). 

Spravedlnost 

Výchovné: Ženy mají v průměru o 2 856 nižší důchod než muži. Z velké části právě  kvůli péči o děti. Reforma proto zavádí 500 za každé vychované dítě  pro hlavního pečujícího (v drtivé většině matky).  

Předčasné odchody do penze bez sankcí u náročných profesí: Svářeči, brusiči,  všeobecné zdravotní sestry a dalších 67 tisíc pracovníků ve 3. a 4. kategorii práce  v současnosti nemohou odejít do penze dříve bez trvalého krácení důchodu

A to i přesto že skoro celý život tvrdě pracovali. Díky reformě se jim za každých  odpracovaných 10 let o 1 rok sníží důchodový věk. Dodatečné výdaje bude financovat  pojistné zaměstnavatele zvýšené o 5 p. b. za každého zaměstnance v náročné profesi.  

Základní důchod pro každého: V Česku je přes 90 tisíc lidí, kteří mají důchod  pod 10 tisíc, přitom chudoba páru důchodce začíná na 10 230 . Reforma zaručí všem  základní důchod 10 tisíc Kč, který doplní zásluhová část.  

Zkrácení doby pojištění: Kvůli velmi dlouhé potřebné době pojištění nedosáhnou na  důchod lidé, kteří většinu života pracovali. Například ti, jež dostali výpověď v 50 letech a už nemohou najít novou práci. Nebo lidé, kteří byli kvůli závažné nemoci  dlouhodobě nezaměstnáni. 5 až 6 tisícům lidí je ročně zamítnuta žádost o důchod, mimo jiné z důvodu nedodržení podmínky 35 let pojištění. Díky reformě se doba  pojištění zkrátí z povinných 35 let na 25 let

Srozumitelnost 

Důchodový systém je složitý a lidé mu nerozumí. Proto se systém zpřehlední, ve výpočtu nebudou hrát již roli složité prvky vyloučených dob a zápočet příjmů různým  procentem podle redukčních hranic. Zároveň vznikne přehlednější důchodová kalkulačka  pro každého. Ta lidem ukáže, co ještě musí splnit k odchodu do důchodu a s jak vysokým  důchodem mohou v budoucnu počítat.  

Udržitelnost 

Pro udržitelnost důchodového systému je nutné zavedení vícezdrojového systému  financování. Penze nemohou být do budoucna kryty primárně z pojistného, jako je tomu  v současné době. V Česku takto financujeme 77 % sociálních výdajů, v EU průměrně jen  mírně přes 50 %. Bude nutností se zaměřit na reformu daní,“ vysvětluje ministryně. „Spolu  s daňovou reformou se musíme vypořádat také s jednou nespravedlností, a tou jsou vysoké  daně pro pracující důchodce,“ dodává Maláčová.  

Aktualizovaný harmonogram změn 

1. fáze

Leden 2023

Základní důchod pro každého důchodce

Zkrácení doby pojištění na 25 let 

Nižší daně pro pracující důchodce (ve spolupráci s  Ministerstvem financí)

Zavedení vícezdrojového systému financování (0. a I. pilíř)

Leden 2024

Výchovné za péči o děti (I. pilíř)

Přehlednější důchodová kalkulačka pro každého občana  umožňující výpočet i před důchodovým věkem

Leden 2025 

Snížený důchodový věk pro náročné profese

2. fáze 

Leden 2025

Dokončení systému ocenění nevýdělečných dob

Daňová reforma = zajištění dodatečných příjmů  důchodového účtu (Ministerstvo financí)

Změny výpočtu ostatních důchodůinvalidních a  pozůstalostních

Zkrácení doby penalizace u předčasných důchodů

Zefektivnění III. pilíře



Tiskové oddělení MPSV

Ke stažení
28.02. 21:30  Pracuji už 44let (Ivana)
18.05. 16:36  Kasalka (Hana Kasalová)
11.05. 11:19  šílené návrhy šílené komise (Majlant)
11.05. 10:51  Jiný názor (Bejvoč)
11.05. 10:14  Jiný názor (Ježíšek)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688