Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.05.2021 07:41:19

Americký trh práce ukáže další velké zlepšení (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americká data za duben vykáží další silný nárůst počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru a pokles míry nezaměstnanosti. Od průmyslové výroby v ČR a v Německu za březen čekáme expanzi meziměsíční, ale zejména meziroční dynamiky. ČNB představí nové detaily prognózy na setkání s analytiky.

Průmysl v Německu i ČR na vzestupu

Hlavním makroúdajem dneška budou data z amerického trhu práce za duben. A stejně jako v březnu se i nyní čeká další silné zlepšení. SG předvídá přírůstek počtu pracovních míst o 900 tis., přičemž medián odhadů činí celý 1mil. Jsou to vysoká čísla, nicméně k vrcholu zaměstnanosti z února 2020 zbývá více než 8 milionů pracovních míst.

V Evropě získá pozornost především vývoj průmyslové výroby v Německu za březen. Počítáme s meziměsíčním růstem o 2,6 %, přičemž včera toto očekávání povzbudilo zveřejnění růstu továrních objednávek v Německu o 3,0 %. Průmysl by měl vykázat silný růst zejména v meziročním srovnání z důvodu propadu průmyslové výroby vloni v březnu na začátku pandemie.

A vývoj německých objednávek je rovněž určitým signálem, že i dnes zveřejněný výsledek průmyslové výroby v ČR za březen by mohl vykázat relativně slušný růst, a to navzdory omezením, se kterými se průmysl v březnu potýkal (blíže k odhadům viz https://bit.ly/3tjxmvh). Po včerejším zasedání dnes ČNB představí svou prognózu analytikům. I zde by mohly zaznít kurzotvorné informace, nicméně je zřejmé, že ČNB v tuto chvíli vyčkává na další vývoj. My se nadále kloníme k tomu, že k jejich zvýšení dojde ve druhé polovině roku, přičemž naše prognóza počítá se čtvrtým čtvrtletím.

ČNB čeká na ústup rizik

Česká národní banka v souladu s očekáváním ponechala včera úrokové sazby beze změny. Trochu ovšem překvapila nová prognóza ČNB. Ta počítá pro letošek stále s trojím zvýšením úrokových sazeb, zatímco my jsme čekali v této prognóze posun k jejich dvojímu vzestupu. Prognóza HDP byla pro letošek snížena na pouhých 1,2 %, naopak prognóza inflace pro letošek vzrostla na 2,7 %. Pro srovnání náš výhled pro letošní rok počítá s inflací 2,5 % a růstem HDP 3,4 %. Guvernér Rusnok mluvil optimisticky ve vztahu k očekávanému epidemickému vývoji a uvedl, že nejistota se snížila. Správně připomněl, že s aktuální vyšší inflací centrální banka nic neudělá. Dále uvedl, že o zvyšování úrokových sazeb se bankovní rada může bavit už v červnu. Celkové vyznění včerejšího zasedání tak povzbudilo očekávání peněžního trhu ohledně zvyšování úrokových sazeb. Koruna posílila o 0,3 % na 25,72 CZK/EUR. Více k zasedání ČNB zde: https://bit.ly/33mKDJe.

V Německu pozitivně překvapilo zveřejnění továrních objednávek za březen. Včera ráno zveřejněný výsledek maloobchodních tržeb v ČR za březen přinesl mírné negativní překvapení, ale výhled se tím nezměnil a koruna neměla důvod reagovat (více viz https://bit.ly/2RyeMSU).

Vývoj na světových akciových trzích byl včera smíšený a převažovaly mírné poklesy indexů. Dolar proti euru oslabil o 0,5 % na 1,207 USD/EUR. Týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA překvapily mírně lepším výsledkem, nicméně zde trh především vyčkává na dnešní zveřejnění dat z trhu práce.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

04.11.2022Další silná data z amerického trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688