army.cz (MO ČR)
Investice  |  07.05.2021 09:06:02

Evropská unie se adaptuje na nové prostředí a chce prohlubovat spolupráci

Hlavním tématem jednání Řídícího výboru EDA bylo Koordinované roční hodnocení obrany (CARD), jehož cílem je nalézt nové příležitosti pro budování společných vojenských schopností a překonání roztříštěnosti v oblasti evropské obrany.

EDA připravila dokument s návrhem dalšího postupu a role agentury při pomoci členským státům v přípravě konkrétních projektů. Závěrem bylo, že členské státy udržují pozitivní trend zvyšování obranných výdajů a doporučení CARD zahrnují do národního obranného plánování.

„V rámci projektů mezinárodní spolupráce mezi naše prioritní oblasti patří například rozvoj pozemní techniky, bezpilotní systémy, vesmírné technologie a zlepšování vojenské mobility,“ upřesnil ministr obrany Lubomír Metnar.

V rámci zasedání Rady pro zahraniční věci došlo k odsouhlasení rozhodnutí k zapojení Kanady, Norska a USA do projektu PESCO k vojenské mobilitě. A dále k odsouhlasení závěrů zaměřených na posilování obranných iniciativ EU a posilování partnerství.

Podobně jako Aliance pracuje na své nové strategii pro příštích 10 let, i EU pracuje na dalším směřování a společných cílech na poli obrany a bezpečnosti do roku 2030. Proto vzniká tzv. Strategický kompas, kterému se dnes ministři zejména věnovali.

Evropská unie dlouhodobě usiluje o silnější a flexibilnější mandáty unijních operací, které musí odrážet složité bezpečnostní prostředí, ve kterém mise a operace působí, a připravenost civilních i vojenských kapacit na budoucí konflikty.

Podpora spojenců je pro ČR velmi důležitá, uvedl ministr Metnar

Ministr obrany ČR na jednání rady také informoval o zapojení agentů GRU do výbuchů ve Vrběticích a zdůraznil, že v současné chvíli je solidarita a podpora spojenců pro ČR velmi důležitá.

Během neformálního oběda za účasti generálního tajemníka NATO se ministři věnovali především zahraničním operacím EU. ČR je zapojena do mise v Mali, v Bosně a Hercegovině a Středomořské operace. Pro ČR je nyní nejdůležitější výcviková mise v Mali, kde aktuálně působí 81 vojáků. Od června 2020 do ledna 2021 čeští vojáci veleli silám EUTM a ČR projevila oficiální zájem o opětovné velení misi ve 2. polovině roku 2022.

Poslední částí zasedání bylo jednání Rady SATCEN EU, které poprvé proběhlo na úrovni ministrů obrany. SATCEN EU má jako jedinečný zpravodajský nástroj v oblasti společné bezpečnostní a obranné politiky důležitou roli v oblasti krizového řízení.

„V této oblasti rozhodně nejsme pozadu. Od 1. ledna 2020 máme vlastní SATCEN. Díky této nové schopnosti zvyšujeme kredit ČR v Alianci a potvrzujeme naše spojenecké závazky,“ zdůraznil ministr Metnar.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688