Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  05.05.2021 23:03:49, aktualizováno 08.05.2021 09:09:05

Šéf ERSTE nakupoval. Titul ve Vídni nakonec poskočil nejsilněji za půl roku, dopomohl rakouské burze na více než 2,5letá maxima

Rakouské akcie ve středu zažily vůbec nejpozitivnější seanci od 7. ledna. Index ATX postupně navyšoval zisky a nakonec si připsal výrazných 2,31 %. Zakončil na 3 312,5 bodech, tedy nejvýše od října 2018. Loni v polovině března, v době „covidové“ prodejní eskalace, přitom index propadl až k 1 623 bodům. Od té doby tak svou hodnotu již více než zdvojnásobil.

Ve středu si ve Vídni nakonec nejvíce (o 4,14 %) polepšily akcie společnosti LENZING působící v chemickém odvětví, resp. zaměřené na produkci celulózových vláken. U nás vlastní již z kupónové privatizace známý Biocel Paskov, který se stal pro rakouskou skupinu výchozím bodem pro výrobu buničiny pro viskózní vlákna.

Jen nevýrazně nižší zisky (4,11 %) si připsaly „stříbrné“ akcie ERSTE, kterým jistě napomohla také „technika“. Již v úvodu týdne se totiž pokoušely prorazit předchozí letošní maxima, nicméně uzavření nad zároveň psychologickou hranicí 30 EUR zůstalo zapovězeno. Ve středu však na třetí pokus již začalo být odpoledne rozhodnuto. Nakonec akcie ERSTE uzavřely nejvýše od loňského konce února na 30,91 EUR.

Vývoj akcií ERSTE ve Vídni v roce 2021

Zdroj: wienerborse

Pražská burza bude ve čtvrtek vývoj dohánět

Pražská burza vlastně nestihla plnohodnotně na zmiňovaný vývoj reagovat, když rakouský titul právě zisky dále navýšil až po uzavření domácího parketu. V přepočtu by tak v návaznosti mohly akcie ERSTE v Praze uzavřít na cca 797,50 , zatímco zakončily „jen“ o 2,2 % výše na 788 .

CEO nakupoval

Pro nákupy investorů mohl být v tomto týdnu novým impulsem reportovaný nákup 5 tisíc akcií ERSTE ze strany šéfa banky. Bernhard Spalt tak učinil na Vídeňské burze v pondělí 3. května za tehdy vlastně „maximální“ kurz 29,73 EUR. Investoval tak téměř 149 tisíc EUR, resp. v přepočtu přes 3,8 mil. . Bernhard Spalt akcie ERSTE nakupoval naposledy již loni v listopadu. Tehdy rovněž 5 tis. akcií, nicméně za z dnešního pohledu mnohem zajímavější kurz 18,39 EUR.

Blížící se valná hromada, resp. dividenda v přepočtu 5,5 mld.

Investoři jakoby se u akcií ERSTE také nemohli dočkat blížící se dividendy, kterou vyhlíží po 2 letech. Nicméně v podstatně nižší hodnotě. Zatímco v roce 2019 se dočkali tehdy vlastně rekordních 1,40 EUR, v očekávání je nyní 0,50 EUR (cca 13,40 ). V loni v květnu přitom byla původně v plánu nová rekordní dividenda 1,50 EUR, nicméně start pandemie, resp. regulátor vystavil stopku. Stejně tak vlastně pro následně na letošní únor zamýšlenou dividendu 0,75 EUR.

Nyní již „povolených“ zmiňovaných 0,50 EUR, tedy v celkové výši výplatu 214,9 mil. EUR, by měla posvětit valná hromada svolaná na středu 19. května. Nicméně akcionáři se fyzicky nebudou moci zúčastnit, když konaná bude virtuálně. V případě schválení by se dividendy akcionáři měli fyzicky dočkat 27. května. S nárokem by se titul měl na pražské i vídeňské burze naposledy obchodovat v pondělí 24. května, když na 25.5. je již plánován tzv. ex-date.

Nákup vlastních akcií

Valná hromada by mj. měla posvětit také nový program nákupu vlastních akcií. Managementu by tak měl dále až do listopadu 2023 možnost odkupovat akcie ERSTE opět až do výše 10 %. Dochází tak vlastně k prodloužení stávajícího programu, který má vypršet letos v listopadu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688