mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.05.2021 18:28:00

Uzavření suchých přístavů v Alžírsku

Uzavření suchých přístavů v Alžírsku

05.05.2021 / 18:23 | Aktualizováno: 05.05.2021 / 18:28

Z pověření Ředitelství celní správy a na základě provedení auditu Inspekční komisí bylo v Alžírsku uzavřeno 16 suchých přístavů, a totiž v zájmu ochrany státní pokladny a veřejných financí. Veškeré zboží k exportu i importu je nyní přesměrováno do státních přímořských přístavů, které následkem přetlaku trpí řadou neduhů.

Zřejmě nejvýznamnější přístav v hlavním městě Alžíru byl přímo propojen s 11 suchými přístavy. Po jejich uzavření nyní chybí dosud využívaná infrastruktura, tj. 60 ha skladovacích prostor, 11 skenerů, přes 50 zdvihacích přístrojů. Kapacity přístavů jsou nyní naplněny až z 90 %. Protáhne se i doba vyložení kontejneru, ta již nyní v průměru činí 23 dní oproti 2-3 dnům v Evropě. Nedostatek digitálních prostředků kontroly a nadstandardní snaha o kontrolu dokumentace včetně té fyzické. Oproti Evropě, kde se zkontroluje pouze 1 % příchozích transakcí (zboží i dokumentace), se v Alžírsku tradičně kontroluje 90 % i více. V důsledku uzavření suchých přístavů také mnozí rejdaři snížili objem nabíraného zboží o 30 %, někteří až o polovinu, čímž došlo k nárůstu ceny za přepravní služby.

Uzavření se týká následujících:

EPE/SPA Algerian Containers Services (ACS), Société nationale des transports routiers (AGS SNTR SPA); SPA ANISFER ; Rouiba Terminal Conteneurs SPA ; SARL Alpha Investements; SARL Terfort; SARL Oum Derman Entrepôt Public; SARL Sud Entrepôt; Auxiliaire II; SARL Yanis Port Sec; SARL Avicomar; SARL PSDA; Entreprise portuaire de Skikda (EPS); Entreprise portuaire de Béjaia (Tixter); SARL Catram Logistic

Odbavování zboží v alžírských přístavech je dlouhodobě neefektivní zejména proto, že se nepracuje s historií ekonomických entit a předběžnou analýzou jejich rizik pro požadavky celní správy, a dochází tak k nadměrným kontrolám. K jistému zlepšení došlo pod tlakem pandemie Covid-19. A od května 2021 se konečně zavádí elektronický celní systém „guichet unique“, který umožňuje elektronické zadávání dokumentace související s veškerou logistikou a pokrývá všechny přeshraniční cesty, pozemní, námořní i vzdušné. Posláním jednotného elektronického kontaktního místa je sjednocení plnění celních formalit souvisejících s kontrolou zahraničního obchodu a podpora spolupráce mezi odpovědnými orgány, taktéž by měl pomoci se zefektivněním správy rizik podvodů a snížením prodlev při dokončování celních formalit.

Mgr. Alena Štojdlová, Velvyslanectví ČR v Alžíru


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688