Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  03.05.2021 00:00:00

Královéhradecký: Všechna krajská muzea a galerie se během tohoto týdne otevřou

3. 5. 2021 Autor: Lukáš Vaníček

V rámci rozvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru se v Královéhradeckém kraji od pondělí mohou otevřít muzea, galerie a památky. Návštěvníci musejí dodržovat přísná hygienická opatření a nosit respirátory.

„Částečné uvolnění vládních nařízení vítáme s obrovskou radostí a nadějí. Krajská muzea a galerie se nucenému uzavření přizpůsobila v maximální možné míře a lidem nabídla neuvěřitelně detailní a kvalitní výstavy i doplňující program prostřednictvím webových prohlížečů případně sociálních sítí, ale kulturu už nelze dál dusit. Věřím proto v pokračující trend rozvolnění. Naše instituce jsou na návštěvníky připravené,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

 

Královéhradecký kraj je zřizovatelem čtyř muzeí a dvou galerií.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové

 

Největší krajské muzeum počítá v květnu zatím s víkendovým provozem ve výstavní budově na Eliščině nábřeží v Hradci Králové i v Muzeu války 1866 u Chlumu. V historické budově budou od 8. května k vidění tři aktuální výstavy. Na Chlumu bude po opravě zpřístupněna rozhledna v areálu bojiště.

Muzeum Náchodska

 

Muzeum Náchodska otevře pobočky v Náchodě, Hronově a Polici nad Metují 7. května 2021 a návštěvníkům nabídne tradiční každoroční akci Týden v muzeu zdarma. Možnost bezplatně navštívit muzeum mají zájemci od 7. do 14. května v Náchodě, kde je v Broučkově domě kromě stálé expozice připravena výstava „Z Frýdku do celého světa. Příběhy rodu Landsbergerů“.

 

V Hronově a Polici nad Metují bude akce zkrácená na Víkend v muzeu zdarma, a to od 7. do 9. května a mimo klasické expozice bude v polickém benediktinském klášteře přichystaná také autorská výstava fotografií Zdeňka Odla, jež je zaměřena na barokní kostely Broumovské skupiny.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně – Muzeum hry

 

Regionální muzeum a galerie v Jičíně připravilo dvě nové výstavy. Výstava Jičínsko očima výtvarníků představí výběr obrazů a grafik, kreseb jejichž společným jmenovatelem je Jičín a jeho okolí. Návštěvníci se mohou těšit zejména na díla z první poloviny 20. století, ale budou představena i díla starší a mladší. Druhá otevíraná výstava představí jičínského rodáka, významného památkáře Jaroslava Wágnera, od jehož narození v červnu uplyne sto let.

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou

 

V pondělí 3. května se pro návštěvníky otevřou také všechny expozice Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou a všech jeho poboček s výjimkou Orlické galerie. Na pobočce Sýpka přivítá návštěvníky stálá expozice věnovaná zaniklým řemeslům a přírodě Orlických hor, která je oblíbená především u rodin s dětmi kvůli své interaktivní podobě.

 

V bývalých rychnovských kasárnách bude zpřístupněna expozice historických fotografií Rychnovska a také částečně obnovený Památník Karla Plachetky, kde jsou nově nainstalovány interaktivní prvky nejen pro děti. V prostorách Muzea krajky Vamberk čeká veřejnost nejen stálá expozice věnovaná historii krajkářství a moderní krajce, ale také výstava „Orlické hory na fotografiích Jiřího Šulce“.

Galerie výtvarného umění v Náchodě

 

Galerie výtvarného umění v Náchodě otevře 4. května dvě výstavy. První jsou „Obrazy mého světa – tušení a doteky řádu“ od Antonína Kanta a druhou triptych „Vzkříšení“ Jana Paula. Smyslem díla je vyjádření vztahu a úcty nejen ke Kristu a jeho vykupitelskému dílu, ale k celému křesťanství, které významně ovlivnilo světové myšlení a kulturu. Obě výstavy je možné vidět do 27. června.

Galerie moderního umění v Hradci Králové

 

Navštívit Galerii moderního umění v Hradci Králové bude možné od úterý 4. května od 10:00. Otevřená bude nadále pro individuální prohlídky podle běžné otevírací doby. Ve vstupní hale galerie mají návštěvníci příležitost spatřit prodlouženou intervenci Za Kulisou, v prvním patře mohou navštívit dlouhodobou výstavu „Nekousavě kousati – Dar Vladimíra Preclíka Královéhradeckému kraji“ a ve druhém a třetím patře se otevřou dvě nové stálé expozice „Minulé století – dvacet osobností“ a „Posledních padesát let“.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688