Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  03.05.2021 17:48:47

Americký průmysl brzdí kapacita i poptávka, ceny dál zrychlují

Index ISM postihující aktuální situaci v americkém výrobním sektoru za duben překvapil negativně. Zatímco aktivita trochu ztratila na tempu, ceny naopak ještě zrychlily. Hlavní index klesl na 60,7 z březnových 64,7 bodu. Tržní konsensus byl naopak nastaven na nepatrný růst na 65 bodů. Reálná tržní očekávání pak mohla stát ještě výš při současném ekonomickém optimismu a po zprávě z Chicaga, kde aktivita dál zrychlila, a nečekaně výrazně.

Také důležitý indikátor síly poptávky - dílčí index nových objednávek - se v dubnu snížil, a to na 64,3 bodu, trochu ochablo tempo produkce a také se podle průzkumu pomaleji nabírali zaměstnanci.

průmysl USA ISM kapacity objednávky poptávka

Ačkoli čísla o aktivitě zaostala za odhady, vůbec to neznamená, že jsou špatná. Stále naznačují vysokou dynamiku expanze průmyslu a silnou poptávku. Jak se přitom ukazuje, průmysl v dalším zrychlování brzdí kapacity. Součástí průzkumu ISM je i slovní hodnocení z firem a to dodává celkem jasné indicie: Firmy mluví o silné poptávce v konfrontaci se zaostávajícími dodávkami a nedostatkem materiálu. Sem patří čipy, ale také hliník, ocel či některé chemické produkty.

Spolu s problémy v dodávkách pak jdou i vyšší ceny. Dílčí index cen se vyhoupl v dubnu na 89,6 bodu. Tak vysoko byl naposledy v polovině roku 2008, kdy byla dominantním tématem prudce zdražující ropa. Tentokrát cenové tlaky stoupají na širším základu. Zároveň mají výrobci díky silné poptávce a množství peněz mezi spotřebiteli slušnou šanci nákladové tlaky posílat dál do koncových cen.

V datech z ISM tedy nalezneme náznak o něco pomalejší poptávky, ale také omezení z důvodu kapacit. Nechápeme je tedy jako signál, že by se díky snížení tempa měly cenové tlaky zmírňovat. Vypadá to ovšem, že takový výklad převládá na dluhopisovém trhu v USA, kde výnosy po zveřejnění čísel klesly.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688