Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  03.05.2021 00:00:00

V Sušici a Klatovech bude ČEZ Energo investovat do kogeneračních jednotek

3. 5. 2021

V Sušici a Klatovech bude ČEZ Energo investovat do kogeneračních jednotek

Sušice/Klatovy – Hned na dvou místech v okrese Klatovy provozuje či bude provozovat ČEZ Energo nové kogenerační jednotky, a to v Sušici a Klatovech. V Sušici půjde o modernizaci a výměnu stávajících jednotek za nové. V Klatovech pak dojde k instalaci vůbec první zcela nové kogenerační jednotky v tamní kotelně v Plánické ulici. ČEZ Energo spadá pod ČEZ ESCO (Energy Service Company), což je dceřiná společnost ČEZ, která komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí.

ČEZ Energo provozuje v současné době v Sušici devět kogeneračních jednotek v pěti kotelnách. Ve čtyřech z nich budou již dožívající kogenerační jednotky letos vyměněny za nové. Modernizace s sebou přinese i navýšení instalovaného elektrického výkonu o 0,8 MW. „Město Sušice je s provozováním našich kogeneračních jednotek dlouhodobě spokojeno. Proto jsme závěrem loňského roku podepsali nájemní smlouvu na 15 let pro umístění nových jednotek a zároveň 15letou smlouvu na dodávky tepla s provozovatelem tepleného hospodářství Bytservis Sušice,“ doplňuje David Bauer, generální ředitel ČEZ Energo. „Předpokládaná investice je zhruba 76 milionů korun. Projekční práce již byly zahájeny, má je na starosti dceřiná společnost ENESA, a stavební povolení se právě vyřizuje.“

ČEZ Energo provozuje v Sušici celkem 9 kogeneračních jednotek, a to v kotelnách v ulicích Kaštanová, Sirkařská, Pravdova, Na Hrázi a Villaniho (ZŠ Lerchova) o celkovém instalovaném elektrickém výkonu 1,802 MWe a tepelném výkonu 2,504 MWt. Celkem tak ročně vyrobí 5 400 MWh elektrické energie a 7 500 MWh tepelné energie, což představuje dodávku 27 000 GJ tepla ročně. Pouze kotelna v ulici Villaniho zůstane beze změny. V ostatních pak proběhne zásadní modernizace, která mimo jiné obnáší i výstavbu nových kogeneračních jednotek. „Počítáme totiž s tím, že tam kde jsou nyní dvě jednotky bude jen jedna, ovšem výkonnější, s vyšší účinností a s nižšími emisemi vypouštěných spalin. V případě tří jednotek rovněž dvě nahradíme zcela novou, “ vysvětluje David Bauer.

Již v březnu také ČEZ Energo podepsalo smlouvy s městem Klatovy a městskou společností Klatovská Teplárna na dodávky tepla z kogenerační jednotky o elektrickém výkonu 800 kW. Projekční práce již byly zahájeny, dodavatelem projektu jsou ČEZ Energetické služby. Jedná se o investiční akci za přibližně 26 milionů korun. „Předpokládané zahájení provozu kogenerační jednotky je v dubnu příštího roku a celkem budeme dodávat ročně 10 000 GJ tepla po dobu patnácti let,“ dodává David Bauer.

Kogenerační jednotky (z anglického slova cogeneration, tedy spolu-výroba) jsou minielektrárnami a miniteplárnami, v nichž se společně vyrábějí elektřina i teplo. „Jedná se o moderní technologii, která šetří palivo, a navíc garantuje vysokou účinnost využití energie, která přesahuje 90 procent. V praxi to znamená nejen finanční úsporu, ale i vyšší ekologičnost. Jako palivo je navíc využíván plyn, což je výrazně šetrnější zdroj než uhlí,“ potvrzuje výše uvedené David Bauer s tím, že zatímco u klasických elektráren uniká teplo bez využití do okolí, kogenerační jednotka ho dále využívá. „Zjednodušeně řečeno, kogenerační jednotka umožňuje provozní úsporu za cenu tepla a je zároveň šetrná k životnímu prostředí,“ uzavírá generální ředitel ČEZ Energo.

O ČEZ ESCO:

ČEZ ESCO (Energy Service Company), je dceřiná společnost ČEZ, která komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí. Zajišťuje dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, energetické audity a energetické poradenství, výstavbu elektrických zařízení, kogeneračních jednotek a střešních fotovoltaických elektráren. Pro řadu zákazníků také jejich energetická zařízení provozuje a poskytuje služby týkající se údržby a servisu. ČEZ ESCO je i dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. ČEZ ESCO má téměř 2000 zaměstnanců a patří do něj firmy AirPlus, AZ KLIMA, Bytkomfort, ESCO Distribúčné sústavy, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, ESCO Servis, Domat Control System, E-Dome, ENESA, ESCO SLOVENSKO, HORMEN, KART, KLF-Distribúcia a Spravbytkomfort. Více na www.cezesco.cz.

Ota Schnepp , mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688