Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.05.2021 06:03:05

Solární E4U s rekordním ziskem, dividendu přesto nezvýší

Jubilejně již po desáté v řadě by se letos akcionáři společnosti E4U měli dočkat stabilní dividendy 5,60 . Alespoň takovou výši hodlá představenstvo navrhnout ke schválení valné hromadě, která by dle předběžných údajů měla proběhnout 17. června. Akcie společnost E4U tak lze na pražské burze nadále považovat za firmu s nejstabilnější dividendou a vlastně i dividendovým výnosem držícím se, vzhledem k poměrně stabilní ceně titulu, okolo 5 %. Na druhou stranu akcionáři nadále mohou pociťovat zklamání, když firma vzhledem k hospodaření vlastně pokračuje v zadržování značné části generovaného zisku.

E4U je navíc k investorům informačně poměrně skoupá, když již poslední dva roky ani nevydává finanční kalendář. Akcionáři se navíc hospodářských výsledků dočkávají až v nejzazších zákonných termínech. Ty roční loňské E4U zveřejnila formou Výroční zprávy opět až 30. dubna.

Připomeňme, že E4U je prostřednictvím dceřiné společnosti SANERGIE provozovatelem dvou solárních (fotovoltaických) parků v oblasti jižní Moravy o celkovém instalovaném výkonu 4,4 MWp. Od vstupu firmy na pražskou burzuroce 2011 k žádnému rozšíření či vlastně jakékoliv změně byznysu nedošlo. Hospodaření je tak dlouhodobě primárně ovlivněno množstvím vyrobené elektřiny, tedy závislé na funkčnosti zařízení či také na počasí.

Zisk na novém rekordu

Fotovoltaika firmy prakticky dlouhodobě vykazuje bezporuchovost, loni se podařilo vyrobit téměř 5 046 MWh elektřiny. Meziročně jen nevýrazně více. Přesto jak plyne z níže uvedeného přehledu, se jednalo o čtvrtý nejlepší výsledek.

Zdroj: E4U

Tržby z prodeje elektrické elektřiny dle konsolidovaného výsledku tak meziročně vzrostly jen zanedbatelně na 83,65 mil. . Díky však meziročně vyšším finančním výnosům, a naopak nižším finančním nákladům v návaznosti na klesající zadlužení firmy, zisk vzrostl téměř o 4 % na rekordních 40,19 mil. . V přepočtu na každou akcii E4U tedy na rovněž rekordních 16,80 , když o rok dříve to bylo 16,21 .

Již v loni zveřejněné Výroční zprávě bylo novinkou a zajímavostí investování do směnek společnosti J&T Banka. Jak poodkryla aktuální Výroční zpráva, došlo vlastně k rolování zhruba půlročních směnek. Loni byl pak obdobný krok navíc učiněn také se společností Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského. A to rovnou v objemu 40 mil. . Směnka měla být splatná s cca 0,5 milionovým výnosem letos 20. ledna. Zda se tak stalo, Výroční zpráva však neuvádí. Obdobně i u směnky od J&T Banky splatné k 22. březnu.

Kumulace nerozděleného zisku pokračuje

Z dceřiné SANERGIE představenstvo rozhodlo získat 14,5 mil. , tedy vlastně obvyklou dividendu. Částka prakticky opět potřebná k výplatě zmiňované dividendy 5,60 (celkově 13,4 mil. ). Vzhledem k již dříve potvrzené dividendové politice, tak pokračuje zadržování vykázaného účetního zisku. Konsolidovaně ke konci roku 2020 se na účtu nerozděleného zisku nacházelo již 132,75 mil. . Přepočteno na každou akcii E4U přes 55 ! Tedy přes polovinu aktuální tržní hodnoty akcií E4U.  

Valná hromada a dividenda

Jak již bylo zmíněno, valná hromada by se mohla uskutečnit 17. června. Posvětit by tedy mj. měla navrhovanou dividendu 5,60 , resp. i rozhodné datum pro její nárok. Obdobně jako minulý či předminulý rok stanovené na 24. září.  Finančních prostředků by se akcionáři měli dočkat, opět prostřednictvím Centrálního depozitáře, následně 1. října. Doplnit lze, že dividendový výnos lze u akcií E4U aktuálně stanovit na 5,3 %. 

Závěrem lze ještě zmínit zveřejněné údaje týkající se produkce elektřiny E4U v letošním 1. čtvrtletí v objemu jen zhruba 792 MWh. Tentokrát se jedná o podprůměrný výsledek, resp. například oproti loňskému srovnatelnému období dokonce o téměř pětinový propad. Zda bylo negativním vlivem jen počasí, společnost bohužel neuvedla.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688