Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.05.2021 18:05:37

V neděli deštivé počasí. Na západě a severu stoupnou řeky

zima, déšť



 

Ačkoliv bylo počasí v minulém období hlavně suché, v neděli přejde Česko výrazná frontální vlna a místy se objeví vydatné plošné srážky. Hlavně v západní a severní polovině republiky spadne až 50 mm vody. Stoupnou hladiny řek. Vyšší stupně povodňové aktivity by ale měly být ojedinělé. Nejméně srážek naopak spadne na jižní Moravě. Asi se tam objeví místa, kde nezaprší vůbec. Srážková vlna může naskočit i na střední a severní Moravě. Přijde i silný vítr. V pondělí se za frontální vlnou mírně ochladí. V dalším období pak budou teploty kolem 15 °C.

Teploty ve výšce nad zemí, kde se rodí počasí, jsou neustále mírně podprůměrné. Je to v posledních letech ojedinělá záležitost. Střední Evropa čeká na otočení proudění na jižní, které by přineslo vyšší teploty. Prozatím to vypadá, že budeme na rozhraní teplého vzduchu na jihovýchodě a studeného na severozápadě. Takové rozhraní obvykle přináší hodně srážek, které krajina potřebuje. Od března bylo totiž v Česku docela sucho.

Předpověď počasí na neděli

V neděli bude oblačno až zataženo, na většině území déšť, přechodně trvalý a vydatný – hlavně na západě a severu. Na jižní Moravě srážek méně. V závěru dne přechod k přeháňkám. Teploty 7 až 11 °C, na jihovýchodě až 13 °C. Českem projde i silný vítr.

Předpověď počasí na další dny

V pondělí bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, od 900 m n. m. sněhové. Teploty 9 až 13 °C.

úterý bude polojasno až oblačno, během dne od západu místy přeháňky nebo občasný déšť. Teploty 14 až 18 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, v nejvyšších polohách smíšené nebo sněhové. Teploty 11 až 15 °C.

V dalších dnech bude nejčastěji oblačno, místy přeháňky nebo slabý občasný déšť. Teploty 11 až 16 °C, později i vyšší. 

Počasí 2.5.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty